Koszty/ pobyt

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Tessa120
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 23 lut 2020 18:00

Koszty/ pobyt

Post autor: Tessa120 »

Szanowni Państwo,
bardzo proszę o informację dotyczącą kosztów jakie należy pokryć za pobyt, w tym roku jadę pierwszy raz do sanatorium , jak się okazało jest to hotel, który przystosował pewną część pokoi dla kuracjuszy, jak tylko dostałam informację na stronie internetowej pacjent.gov gdzie jadę , zadzwoniłam we wskazane miejsce, aby dowiedzieć się ile pobyt będzie kosztował ( oczywiście powiedziałam że jest to wyjazd ze skierowaniem nfz) pracownik sanatorium/hotelu poinformował mnie, że koszt 1 dnia pobytu to !!!! ..231,00 zł (pokój wieloosobowy), szok, cały pobyt ok 5000,00 za 21 dni. Po tej rozmowie znalazłam jakieś rozporządzenie dot. kosztów pobytu i pokój wieloosobowy to coś ok 11,50.
Czy te 11,50 ma odjąć od 231,00 i przeliczyć na pobyt 21 - dniowy? Bardzo proszę o info czy to faktycznie tak się przelicza. Z odliczeniem czy bez tych 11,50 to i tak wyjazd bardzo kosztowny.
z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 3 razy

Re: Koszty/ pobyt

Post autor: Muzyczka »

O ile dobrze pamiętam, to w trójce pobyt z NFZ, w sanatorium uzdrowiskowym kosztuje ponad ponad 300 zł z groszami, w dwójce ponad 500 zł a w jedynce ponad 600 zł z groszami..... tak płacili znajomi...plus klimatyczne, czasem już nawet 4.40 zł za dobę, więc ponad 88 zł.. TV różnie, od 25 do i 100 zl.... przeważnie kwota dzielona na osoby w pokoju, jak sobie życzą, ale i różnie bywa... można zrezygnować....
Serdecznie pozdrawiam....
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Tessa chyba nie zrozumieliście się z pracownikiem tego obiektu. Jeśli masz skierowanie z NFZ,
to opłaty jakie poniesiesz pokazuje tabela zamieszczona poniżej. Kwota jest zależna od standardu
pokoju. Ta kwota, którą Ty wymieniłaś może być za cały turnus, a nie za jeden dzień.
odpłatność.jpg
odpłatność.jpg (51.91 KiB) Przejrzano 2617 razy
Do tego trzeba doliczyć ewentualne koszty parkingu plus inne, o których wspomniała powyżej Muzyczka.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

231 złotych to jest kwota za cały pobyt w pokoju wieloosobowym z łazienką... 11x21 daje 231 złotych.
Tessa120
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje :D , no to teraz można jechać :) :) :)
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tessa, super, że jesteś zadowolona...A gdzie jedziesz, jeśli wolno spytać.. Obyś miała jak najlepiej..udanej rehabilitacji i superowego pobytu życzę. Serdecznie pozdrawiam :kwiat:
Tessa120
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Muzyczka,
jadę do Kołobrzegu , do Arki , opinie na forach i na tak i na nie, jadę pierwszy raz, ale co tam w najgorszym przypadku przynajmniej pooddycham innym powietrzem , mieszkam na płd.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tessa, ja też z pld. I trzeba odpocząć, do której arki, tej na samym końcu Kołobrzegu? Kolega z Nowego Sącza był w marcu, na parterze, w 4 os. I bardzo zadowolony...
Ja bym cieszyła się też.... :kwiat: . serdecznie pozdrawiam.....
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Cześć Tessa, dostaniesz skierowanie, to też będzie tam tabelka jaką zamieścił bardzo szanowany/Horyniec i wszystkie inne tematy/ przeze mnie
Dzia_dek.Pozdrawiam.
Tessa120
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

A! ok, dzięki Grzegorz67 za info, czekam na to potwierdzenie z niecierpliwością;-))

Muzyczka, Arka Mega Sułkowskiego 11, jeszcze nie patrzyłam na mapę, ale podobno w jakimś lesie :lol:

pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ