Czytacie książki?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Czytacie książki?

Post autor: forumowicz »

U mnie tym razem thriller psychologiczny, dawno nie sięgałam po ten rodzaj lektury , no i warto było
Coraz większy mrok - Collen Hoover
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nutka »

Cześć :)

A ja dalej w Auschwitz siedzę ...Anioł życia z Auschwitz Niny Majewskiej-Brown
Dobra pozycja
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: BozenaMat »

Był czas, że miałam podobnie. Wstawię tu te pozycje o Auschwitz, które przeczytałam :) Może kogoś zaciekawią.
Ale warto robić przerwy i czytać coś innego między pozycjami, bo ciężko się wraca do rzeczywistości :)

Sylwia Winnik - Dziewczęta z Auschwitz
Opowieść o Stanisławie Leszczyńskiej. Tematyka "Anioła życia z Auschwitz"... ta sama bohaterka - Stanisława Leszczyńska.

Stacja końcowa Auschwitz - Eddy de Wind
Żydowski doktor Eddy de Wind, któy trafił do Auschwitz, przeżył obóz i gdy więźniowie wyruszają z obozu w tzw marszu śmierci udaje mu się ukryć, pozostaje w Auschwitz i zaczyna spisywać wspomnienia.

Kołysanka z Auschwitz - Mario Escobar
Helene jako wyszkolona pielęgniarka zostaje wyznaczona przez doktora Mengele do prowadzenia obozowego przedszkola

Dobranoc, Auschwitz - Aleksandra Wójcik, Maciej Zdziarski
Opowieści ludzi, którzy przeżyli Auschwitz

Denis Avey, Rob Broomby - Człowiek, który wkradł się do Auschwitz
Historia brytyjskiego żołnierza, który z własnej woli przedostał się do obozu Auschwitz .

Krótki przystanek w drodze z Auschwitz - Göran Rosenberg
Göran Rosenberg wyruszył w drogę śladami zmarłego ojca. Ojca, który przeżył Auschwitz, a zmarł w małej szwedzkiej miejscowości, która miała być tylko przystankiem w dalszej drodze w poszukiwaniu swego miejsca na ziemi.

Anioł z Auschwitz - Eoin Dempsey
Miłość Christophera i Rebekki. Ona żydówka, zostaje zesłana do Auschwitz. On niemiec, wstępuje na ochotnika do SS i zaczyna pracę w obozie w Auschwitz, by znaleźć ukochaną.

Fotograf z Auschwitz - Anna Dobrowolska
Opowieść świadka – Wilhelma Brasse, który spędził w obozie aż 5 lat i który na rozkaz Niemców dokumentował dosłownie wszystko: fotografował więźniów do policyjnej kartoteki, robił zdjęcia eksperymentów medycznych dr. Mengele, a nawet fotografował oprawców w ich prywatnych sytuacjach.

O chłopcu, który poszedł za tatą do Auschwitz - Jeremy Dronfield
Gdy ojciec Fritza trafia na listę do Auschwitz, chłopak sam zgłasza się do obozu, by być razem z ojcem.
Opowieść o miłości, która daje odwagę, by zejść do piekła.
I siłę, by to piekło przetrwać.
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziękuję Bożenko :) Część z nich przeczytałam,a pozostałe się przeczyta,jak się trafi :)
forumowicz

Wypożyczyłam taki tytuł " Wszystkie jasne miejsca" i czytając doszłam do wniosku , że to książka dla młodzieży :lol:
Chociaż mówi o poważnych sprawach , sama nie wiem kończyć czy odłożyć na półeczkę
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

A ja powiem wam tak...wkurza mnie ten pęd na Auschwitz, i nie dlatego że mi tematyka nie leży,tylko dlatego że to skomercjalizowano. Już w tytułach wszystkie zawody ,bo Tatuażysta dobrze się sprzedał.
forumowicz

Był czas , że miałam fazę na tego typu literaturę , oczywiście było tego mniej niż dzisiaj i teraz jakoś omijam temat poza jakimiś wyjątkami .
Chyba coś w tym jest Felice.
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

A mnie wciągnęło i trzyma...i dobrze,niech sobie jeszcze potrzyma ;)
Będzie przesyt,to się może na harlekiny przerzucę......naście lat temu miałam z nimi już przygodę :)
A póki co Tańcząc z wrogiem na tapecie i dobrze się kartki przewracają :)
Gość

Post autor: Gość »

Bożenko ruszę serię Auschwitz. Tylko poczekam na lepszy nastrój.w tym tygodniu kiepsko z czytaniem, kompletny brak czasu.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

A ja dziś dostałam do rąk drugi tom Sagi ognistych kwiatów. Historia Nowozelandzkich osiedleńców wciągnęła mnie już wcześniej. Biorę się za dalsze ich losy opisane w "Dźwięk rogu w kształcie muszli". Autor Sarah Lark.
ODPOWIEDZ