Koronawirus rodem z Państwa Środka ...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Koronawirus rodem z Państwa Środka ...

Post autor: forumowicz »

Oglądam wydanie specjalne naszych ministrów 🤔 padło pytanie o pobyt w sanatoriach. Minister zdrowia stwierdził, że sanatorium jest ośrodkiem służby zdrowia , zapewniona jest opieka zdrowotna i bezpieczny pobyt. Jedyne zagrożenie jego zdaniem jest podróż do i z sanatorium środkami publicznymi. Dużo zdrówka życzę :serce:
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

Właśnie mam wyjazd za dwa tygodnie do Ciechocinka ...i tak się zastanawiam czy nie napisać o przesunięcie... chociaż może poczekam jeszcze tydzień jak się sytuacja będzie rozwijała...gorzej z urlopem bo pracodawca niekoniecznie będzie wyrozumiały i cofnie mi urlop.
Mark1
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2020 12:05
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Mark1 »

A ja mam 3 dni do wyjazdu i tylko się modlę żeby nic się nie wydarzyło... Bo zamiast wypuścić obecnych kuracjuszy i zamknac w ślad za szkołami sanatorium na 14 dni, to od dziś przyjmuje się nowych.
Tylko czekać na kwarantannę całego sanatorium. Kwestia czasu...
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Peonio a co ma mówić :roll: :?: ...sobie kuku nie zrobi bo to Jego działka ...po co ma się tłumaczyć z zamieszania związanego ze zmianami terminów ... :?: Jaką mamy pewność , że w ośrodkach nie ma ludzi , którzy byli lub mieli kontakt z przebywającymi w miejscach zainfekowanych :?:
Ktoś kto dostał skierowanie nawet nie przyzna się , że był w takim miejscu . Skierowanie traktuje jak zdobycz z najwyższej półki .
Czym różni się ośrodek sanatoryjny od szkoły , uczelni , kina itd. :?: jest to również duże skupisko ludzi :roll: , których powinniśmy się wystrzegać co nakazuje ten sam premier ...a drugi ,,wielki " leczy przypadek onkologiczny częstymi rozmowami przez telefon i stan się poprawia :roll: :shock: ...szeptuchy w wydaniu męskim :evil:
Co jest takiego szczególnego na wyposażeniu każdego sanatorium co nas zabezpieczy przed zarażeniem się :?: zamiast środka dezynfekującego woda w opakowaniu po takim środku :roll: :?:
Myślę , że zbyt często wyłącza nam się logiczne myślenie a włącza huraoptymizm ...
Może warto zastanowić się czy pewne decyzje podejmowane pod wpływem emocji są warte czasami ceny życia ...
Życzę rozsądnych decyzji :kwiat:
forumowicz

Alien to już musisz sam zadecydować o wyjeździe, faktem jest że cały czas pojawiają się nowe ogniska koronawirusa Co do pracodawcy chyba nie będzie robił pod górkę. Ja jeszcze mam cały miesiąc ale myślę że poproszę o przełożenie terminu tym bardziej że niestety jestem w grupie zagrożenia.
forumowicz

margot 😊 masz rację dziewczyno,dlatego przytoczyłam jego wypowiedź, umył ręce od problemu ☹️ nie tylko środkiem dezynfekującym. 😘
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

A ja jadę choć jestem w grupie b. dużego ryzyka . co ma być to będzie . Nic nie dzieje się z przypadku takie moje zdanie :) mam jeszcze miesiąc i jadę swoim środkiem lokomocji :) Wątpię aby można było turnusy z ZUS przesuwać . Dopisuję na dzień dzisiejszy można zrezygnować .przesunąć nie bo nie wiadomo jak długo koronawirus będzie zagrożeniem . Departament nie wydał żadnych rozporządzeń w tej sprawie . Turnusy odbywają się póki co normalnie . nie ma co gdybać.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 253 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Sztani , też jestem w grupie ryzyka , ale też bym pojechała .
Moim zdaniem sanatoria powinny zrezygnować z organizowania wycieczek na jakiś czas :?

U mnie rehabilitacja od poniedziałku zamknięta , na razie na 2 tygodnie :?
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: BozenaMat »

A mnie jednak trochę dziwi ta nonszalancja władz. Zamyka się szkoły, odwołuje imprezy, jest zakaz odwiedzin w szpitalach, informuje się, by bez potrzeby nie udawać się do lekarzy, raczej nie brać udziału we mszy św. ..... a jednak co do sanatoriów cisza. A przecież to spore skupisko ludzi i to ludzi z grupy podwyższonego ryzyka.
Ja bym jednak miała obawy jechać. Cóż... wolę dmuchać na zimne. :) Tym bardziej, że wszędzie zaczyna brakować środków odkażających.... Jak więc dbać o higienę ogólnodostępnych miejsc w sanatorium? Jak odkażać sale, baseny, przyrządy??
Ktoś zarażony koronawirusem może nie mieć objawów, a jednak zaraża. Wtedy całe sanatorium do kwarantanny.... i albo wszystko będzie dobrze albo..... wolę nie gdybać.
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2015 22:05
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: mary jo »

Też mnie to mocno dziwi i myślę,że dość szybko zostaną podjęte kategoryczne działania.
Sytuacja zmienia się praktycznie z godziny na godzinę. WHO właśnie ogłosiło pandemię.
Ja dzisiaj czy za parę dni nie pojechałabym do żadnego sanatorium.
Zdrowy rozsądek i uważność,tego najbardziej potrzebujemy. Panika i histeria jeszcze przed nami. Oby nie !
ODPOWIEDZ