Wybrałbym się do sanatorium z fajną Panią

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Wybrałbym się do sanatorium z fajną Panią

Post autor: forumowicz »

Alisza pisze:
koro pisze:Załamka, a gdzie byłaś?
Jeżeli możesz napisać.
Pewnie że mogę ;) Kołobrzeg i dodam .....nigdy więcej :shock: Pozdrawiam :)
Kurcze a czemu nigdy więcej :?: :?: :?: .......a ja chciałam jechać :roll:
koro
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 28 paź 2013 13:37

Post autor: koro »

Fajna Pani ma prawo i obowiązek wyjechać do Kołobrzegu i to pilnie.
Śmiało ruszać, nie oglądać się za siebie
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Czy jest w tym coś dziwnego,że ktoś nie przepada za Kołobrzegiem? Ja też nie przepadam za wyjazdami tam.Aczkolwiek codzienne spacery wczesnym rankiem od portu do "Arki" wspominam najlepiej.Ale już późniejsze godziny....masakra.Dla mnie to festiwal kiczu i tandety,a jeszcze dodam że w większości ośrodków nie zapomniano jeszcze o epoce Gierka.
Kocham nasze morze już kawałek dalej,nieprzeładowane plaże w Rogowie,bez jednego straganu z chińską tandetą.
grazynap53
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 03 cze 2013 17:59
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: grazynap53 »

koro pisze:Zabiorę głos, o ile można

Potrzebna jest odpowiednia historia leczenia. Jakie dokładnie kryteria są brane pod uwagę to na pewno konsultacje specjalistyczne i stwierdzone niedomagania, które w toku dotychczasowego leczenia ambulatoryjnego nie ustąpiły. Nie jest wymagane długotrwałe zwolnienie lekarskie chociaż tacy pacjenci są często kierowani "przymusowo", a raczej możliwość po leczeniu uzdrowiskowym dobrego funkcjonowania w pracy.
ZUS wysyła pacjentów prawdopodobnie do 60 roku życia i zatrudnionych, być może również na krótkiej czasowej rencie emeryci są wykluczeni.

Skierowanie wystawia lekarz POZ lub specjalista na odpowiednim druku. Większość lekarzy o tym nie wie lub nie pamięta!

Pzdr
Witam, do posta Koro chciałabym jeszcze dodać, że Sanatorium ZUS mogą dostać tylko osoby pracujące (jeszcze nie w wieku emerytalnym) lub przebywający na długim zwolnieniu lekarskim (będąc na rencie juz nie). Lekarz POZ lub specjalista wystawia "Wniosek o skierowanie do sanatorium w ramach prewencji ZUS",który należy dostarczyć do ZUS-u - można podłączyć dokumentację medyczną.Potem juz wystarczy czekać na wezwanie z ZUS-u na tzw. Komisję ( u mnie była tylko 1 pani doktor) i trzeba zabrac ze sobą wszystkie "papiery" medyczne (im więcej tym lepiej-nie konicznie na jedną dolegliwość)). Zdarza się,że można nie dostać Sanatorium (zależy od lekarza). Jeżeli trafi sie w Zusie na fajną panią, która już przydziela miejsce, to można poprosić o konkretny termin i miejscowość. Moje doświadczenia w tej kwestii są pozytywne,ale różnie to bywa.
Pozdrawiam
emi53
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 12 sie 2013 19:32
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: emi53 »

Witam, do posta Koro chciałabym jeszcze dodać, że Sanatorium ZUS mogą dostać tylko osoby pracujące (jeszcze nie w wieku emerytalnym) lub przebywający na długim zwolnieniu lekarskim (będąc na rencie juz nie). Lekarz POZ lub specjalista wystawia "Wniosek o skierowanie do sanatorium w ramach prewencji ZUS",który należy dostarczyć do ZUS-u - można podłączyć dokumentację medyczną.Potem juz wystarczy czekać na wezwanie z ZUS-u na tzw. Komisję ( u mnie była tylko 1 pani doktor) i trzeba zabrac ze sobą wszystkie "papiery" medyczne (im więcej tym lepiej-nie konicznie na jedną dolegliwość)). Zdarza się,że można nie dostać Sanatorium (zależy od lekarza). Jeżeli trafi sie w Zusie na fajną panią, która już przydziela miejsce, to można poprosić o konkretny termin i miejscowość. Moje doświadczenia w tej kwestii są pozytywne,ale różnie to bywa.
Pozdrawiam
O,przepraszam nie zgodzę się z tobą,właśnie jestem na rencie do końca listopada a w maju na komisji dostałam skierowanie do sanatorium,gdzie właśnie się wybieram,więc różnie to bywa,pozdrawiam :D
beti4514
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2013 21:39
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: beti4514 »

Nie wiem jak to jest z tym skierowaniem z ZUS ale ja dostałam tylko raz po rocznym świadczeniu rehabilitacyjnym ,i myslę że dostaje sie takowe tylko jesli rokuje się podjęcie pracy po tej własnie rehabilitacji ..ja teraz jestem na rocznej rencie i na sanatorium z ZUSu raczej nie mam szans
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Potwierdzam to co napisała emi53 - osoba będąca na rencie jak najbardziej może skorzystać z takiego turnusu, to się nazywa prewencja rentowa i Zus wysyła tam takie osoby u których istnieje szansa powrotu do pracy po takim turnusie.
Oczywiście ja też jestem na rencie i jadę po raz drugi do takiego sanatorium. Na rencie jestem od września 2010r, ostatnie dwa razy miałam przedłużane na rok. Z takiego wyjazdu można skorzystać raz w roku, po pół roku od ostatniego pobytu można znów składać wniosek.
Oczywiście zawsze istnieje obawa, że orzecznik stwierdzi że nie należy nam się taki wyjazd bo powracamy do sprawności ale zawsze warto próbować.

A tak na marginesie to o sanatorium z Zus można przeczytać w innym temacie - tutaj chyba za bardzo dobiegliśmy od tematu wątku :)
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Kochani forumowicz :)

To jest temat: Cezarego "Wybrałbym się do sanatorium z fajną Panią "
zatem piszecie nie na temat :)
beti4514
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2013 21:39
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: beti4514 »

Tak masz rację,nie ten temat ...ale gdzie jest Cezary ???? hmm a może w sanatorium ;)
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Beti :kwiat: pod warunkiem, że znalazł... fajną Panią ;) :lol:
ODPOWIEDZ