Rejestracja NFZ numerki

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Rejestracja NFZ numerki

Post autor: forumowicz »

Ja na dzień dzisiejszy mam 360 i czekam i śledze......
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

Dziś 292 może to ostatni tydzień oczekiwania :?: :lol: Pozdrawiam Was z nad mrożnego i słonecznego Bałtyku Bunia
forumowicz

Bunia pisze:Dziś 292 może to ostatni tydzień oczekiwania :?: :lol: Pozdrawiam Was z nad mrożnego i słonecznego Bałtyku Bunia
Myślałam, że już dostałaś "przydział"... :-)
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

Madzik dostałaś już przydział :?: Bunia
forumowicz

Bunia pisze:Madzik dostałaś już przydział :?: Bunia
Nieeee ja dostane dopiero za jakieś 3 miesiące :(
pogodynka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 lut 2012 18:03
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: pogodynka »

Też zastanawiałam się na jakiej zasadzie działają te numerki. Troszke "zasięgnęłam języka". Otóż wysokość numerka ( inaczej liczba osób czekających na leczenie uzdrowiskowe) zależna jest od województwa i rodzaju schorzenia, bo one ustawiane sątak jakby w innych kolejkach. Mnie na leczenie uzdrowiskowe skierował lekarz prowadzący na oddziale rehabilitacji. Zapytał mnie dokąd chciałabym pojechać : np. góry, niziny , morze itp.. Oczywiscie byłam całkiem zielona i poprosiłam o wyjaśnienie róźnic ( np. co bedzie w moim stanie zdrowia najbardziej korzystne). zapytał mnie też czy chće jechać do sanatorium czy do szpitala sanatoryjnego. To też było dla mnie zagadka , bo wówczas nie wiedziałam czym sie róźnią takie terapie. Zainteresowanym opowiem czego się dowiedziałam. A teraz wracając do tematu numerków:
moje zgłoszenie zarejestrowano w warmińsko-mazurskiem oddziale NFZ 8.12.2011r. i wówczas byłam 156 na liście oczekujacych. Napisano , ze okres oczekiwania wybosił będzie pradopodobnie 8-12 mięsięcy , jednak z moich obliczeń wynika , że dużo krócej. Obecnie jestem 91 na liście - czyli ubywa średnio okolo 30 osób miesięcznie. W każdym bądz razie na razie nie znam ani dokladnego terminu pobytu - ani miejsca dokąd mnie wyślą.
Poczekamy - zobaczymy. Wam również życzę cierpliwości :)
Gosia43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2012 11:15

Post autor: Gosia43 »

Ja zaś dowiedziałam się od pani z NFZ . Że jest różnie z tymi numerkami.Są dzielone na pobyt uzdrowiskowy i na szpitalny. A potem jeszcze na choroby. Osobno drogi odechowe , na rełmatyzm , na rakowców,kardiologiczny i inne profile leczenia.
I to zależy od ilości złożonych wnisków na dane schorzenia.Warto zawsze sobie zaznaczyć jak się chce klimat. Nadmorski , nizinne, podgórski,górski.To biorą pod uwagę.
Przepisowo oczekiwania to taki. Uzdrowisko do 18 miesięcy. Szpitalne do 6 miesięcy.
Chyba że są zwroty i Ty jesteś kolejny najbliżej to Cię wysyłają. Albo warto dowiadywać się o zwroty. Na tą samą chorobe i wtedy można się załapać Aże dużo wniosków jest na klimat-morze . Tam najdłużej się czeka.Więc nic innego nie pozostaje jak cierpliwość. Najwięcej zwrotów jest na święta. Tak jak mnie chcieli dać ale ja się nie zgodziłam wole poczekać. Narazie mój numerek stoi w miejcu ale i tak jest dobrze -25 osób prze demną. ;)pozdrawiam
pogodynka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 lut 2012 18:03
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: pogodynka »

Gosiu i przy numeku 25 jeszcze nie wiesz dokąd pojedziesz ??? Myslałam że na takim etapie juz mówią .....
Zgadzam się z tym co napisalaś - mi tlumaczyli podobnie , metodępodziału na numerki tylko opisałam to bardziej skrótowo.
Hmm... Moja lekarka wskazała mi takie pomiędzy tymi pobytami:

Uzdrowisko ( sanatorium) :
- pobyt jest częściowo odpłatny
- w ramach pobytu są tylko 3 zabiegi - ewentualnie można wykupić dodatkowe
- troszke dłużej czeka sie na miejsce , bo więcej osób chętnych
- lekarz zbada po przyejeżdzie i prawdopodobnie na wyjazd , a tak to tylko w razie jakiegos wyjątkowego wypadku
- towarzystwo raczej ludzi w pełni zdrowych
- pokoje najczęsciej 3 osobowe , czasem 2 - ale trzeba mieć szczęście
- jesli komuś zalezy głownie na "integracji" to zdecydowanie lepsza opcja, bo nie przestrzega sie tak sztywno ani godzin powrotu do ośrodka, ania sposobu prowadzenie się :)

Szpital uzdrowiskowy (sanatoryjny) :
- pobyt całkowicie bezpłatny
- jest więcej zabiegów , ale dodatkowe tez mozna chyba wykupić
- mniejsza kolejka oczekujacych
- kontrola lekarska przez cały okres pobytu, pielęgniarki nawet na nocnej zmianie
- zdarzają się bardziej chorzy pacjenci np wymagajacy pomocy w poruszaniu się
- pokoje najczęsciej dwuosobowe , czasem jedynki
- bardziej przestrzegają dyscypliny ( podobnie jak w szpitalu) , o 22 cisza nocna

Ja zdecydowałam sie na szpital sanatoryjny .Bardziej mi zależy na powrocie do zdrowia niż na szukaniu wrażeń....

Może na temat tego co napisałam wypowie sie ktoś bardziej doświadczony , kto ma juz takie wyjazdy za sobą i poda jeszcze jakies różnice pomiędzy tymi dwoma rodzajami pobytów ?
Gosia43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

:D Pogodynka :)
Ja też mam przydział po szpitalny. Tylko że ja mam wypisy ze szpitala. I to biorą pod uwage.
Ja już wiem gdzie jade : Szczawno Zdrój ,, Młynarz,,... tylko nie znam daty turnusu bo zrezygnował z turnusu 26,03do 16, 04,2012 r.
I moja wyszukiwarka na razie nie pokazuje co i jak.... Ja i tak się ciesze że mam Szczawno byłam tam już 4 razy o różnych porach roku i zawsze czymś nowym mnie zaskakuje. Ja choruje na astme a tylko w Szczanie jest Komora Pneumatyczna.
Mnie ten zabiek bardzo pomaga , wtedy nie łapie tak często infekcji....Życze miłego dnia-pozdrawiam
Gosia43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Pobyt Uzdrowiskowy czy Szpitalny niczym się nie różną.Oprócz czasem oczekiwania i formą płatności.Uzdowiskowy płatny częściow w zależności od pokoju i standardu wygód. plus klimatyczne. Zaś Szpitalny pobyt nie ponosisz żadnych kosztów.
Zabiegi są o 3 do 5 , w zależności od schorzenia.Wizyta lekarsa wiadomo na początku i ku końcowi.Chyba że chcesz recepte , czy inny masz problem. Zgłaszasz pielęgniarce i po sprawie. A co do ciszy nocnej to wszędzie obowiązuje po 22 godz.Wtedy najlepiej byś w soim pokoju.Na obchodzie pielęgniarki. Potem możesz siedzieć ile chcesz na potach byle innym nie zakucać ciszy.Obchody są po to ; bo dane sanatorium odpowiada za nasze bezpieczeństwo.Jak by się coś stało a nas nie ma - oni mają kłopoty.
Czas wolny sama saobie gospodarujesz. Jedynie korzystając z wycieczki zgłaszarz pielęgniarce. Ale i z tym nie ma problemu.
Najbardziej zwracają uwage na trzeźwość , więc proponuje z umiarem dla tych co lubią sobie pobalować.
Nie taki straszny diabeł jak go malują :)
ODPOWIEDZ