Czerwona kalina na Ukrainie

Gość

Post autor: Gość »

Właśnie przebywam w sanatorium Czerwona Kalina koło Równego.
Załączniki
Cerkiew na terenie sanatorium Czerwona Kalina
Cerkiew na terenie sanatorium Czerwona Kalina
IMG_20190822_112230.jpg (58.48 KiB) Przejrzano 4964 razy
Jezioro na terenie sanatorium Czerwona Kalina
Jezioro na terenie sanatorium Czerwona Kalina
Apiterapia
Apiterapia
IMG_20190822_153500.jpg (74.32 KiB) Przejrzano 4969 razy
IMG_20190822_172026.jpg
Czerwona kalina
Czerwona kalina
Gość

Re: Czerwona kalina na Ukrainie

Sanatorium Czerwona Kalina znajduje się w miejscowości Zhobryn położonej 26 km przed miastem Równe tj. na trasie Łuck-Równe. Dojazd od głównej trasy jest po drodze asfaltowej ale jak to boczna droga nie jest najlepsza u nas też takie bywają. Co do samego sanatorium to warto byłoby aby pojechali tam nasz minister zdrowia, przedstawiciel NFZ no i jakiś dyro z ZUS odpowiedzialni za funkcjonowanie sanatoriów w Polsce bo pod tym względem to możemy się wiele od Ukraińców uczyć. Przede wszystkim nikt tam za telewizor nie płaci tak jak u nas np. w Krynicy za telewizor 14 cali przywiązany na sznurek kasują 60 zł, po drugie za wodę też tam się nie płaci i jej picie nie jest traktowane jak zabieg (w Krynicy 10 szklanek na koszt NFZ a potem szklanka wody 1,80 zł. Byłem w wielu sanatoriach i w Polsce i na Ukrainie w Truskawcu niestety takiej bazy zabiegowej jak w czerwonej Kalinie nie widziałem nigdzie. Jest tam grota solna, domki do apiterapii, piękny choć mały basen z dyszami do masażu a woda nie ma takiego stężenia chloru jak u nas, wszelkiego rodzaju wanny do masażu i innych kąpieli, gabinety do inhalacji, masaż ręczny jesli lekarz nie zapisze to kosztuje 100 hrywien ok 17 zł. Pokoje podobnie jak u nas choć są tam ręczniki i mydło, jedzenie dietetyczne i bardzo skromne ale już w pierwszym dniu powiedziałem że dla mnie jest za mało i do końca mojego pobytu zawsze Panie dawały mi aż za dużo i jeszcze pytały czy nie jestem głodny (w Krynicy w pewnym sanatorium problemem była dokładka zupy a nawet chleba oczywiście w ramach NFZ). Gdybym na chwilę obecną miał jechać się leczyć to tylko tam choć poza sanatorium i jeziorem i dość dużym lasem na ich terenie nic tam nie ma, kilka malutkich sklepików w budynku sanatorium ba nawet pieniędzy nie ma tam gdzie wymienić (najbliżej Równe). Ewenementem natomiast jest kontakt dyrektora i pomysłodawcy sanatorium jednego z najlepszych chirurgów w ZSRR a potem na Ukrainie z ludźmi przebywającymi tam każdy może z nim porozmawiać a nawet bardzo pięknie śpiewa ludziom piosenki swojego autorstwa. Za to co napisałem nikt mi nie płaci są to moje rzeczywiste odczucia po pobycie w czerwonej kalinie.
Załączniki
IMG_20190823_153857.jpg
Aleja dla zakochanych
Aleja dla zakochanych
IMG_20190822_120853.jpg (53.81 KiB) Przejrzano 4832 razy
Głowna aleja w Czerwonej kalinie
Głowna aleja w Czerwonej kalinie
IMG_20190823_134638.jpg (28.46 KiB) Przejrzano 4832 razy
Grota solna
Grota solna
Tańce na świerzym powietrzu
Tańce na świerzym powietrzu
Gość

Troszkę mi się nie zgadzają opisy pod poprzednimi zdjęciami za co bardzo przepraszam oglądających foto ale za to wrzucę jeszcze kilka fotek mam nadzieję że się Państwu spodobają. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji bardzo chętnie odpowiem na pytania a w razie potrzeby coś podpowiem. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających nasze sanatorium.
Załączniki
Domek na jeziorze- tutaj można wynajmować pokoje
Domek na jeziorze- tutaj można wynajmować pokoje
fitobar tu pije się zioła i soki naturalne - w Polsce cywilizowanym kraju takowych nie ma
fitobar tu pije się zioła i soki naturalne - w Polsce cywilizowanym kraju takowych nie ma
IMG_20190822_093800.jpg (47.94 KiB) Przejrzano 4817 razy
pokój
pokój
IMG_20190822_110457.jpg (35.59 KiB) Przejrzano 4817 razy
Bufet z wodą jodowo-bromową ciepłą i chłodną
Bufet z wodą jodowo-bromową ciepłą i chłodną
IMG_20190822_120253.jpg (27.6 KiB) Przejrzano 4817 razy
Awatar użytkownika
smuga
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 sty 2017 21:57
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: smuga »

Janusz napisał ….
bardzo chętnie odpowiem na pytania a w razie potrzeby coś podpowiem. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających nasze sanatorium.
...nasze czyli czyje ??? Czy to aby nie reklama ????
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

forumowicz pisze: 29 sie 2019 20:51 Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji bardzo chętnie odpowiem na pytania a w razie potrzeby coś podpowiem.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających nasze sanatorium.

Na priva poproszę o zlinkowanie owego sanatorium.
Poszukiwałem go w necie ale nie znalazłem.
Odwiedzający nasze sanatorium to nasi userzy ( użytkownicy forum ).
Pseudo-reklamy owego sanatorium się nie dopatrzyłem.
Amen - miłych snów.

:mrgreen: :ugeek:

Gość

Witaj Jacky6
Stronka sanatorium to: www.chervona-kalina.rv.ua ale coś się nie otwiera albo coś robią przy niej nie wiem co jest grane ale jeszcze tydzień temu wszystko było ok.
Adres: вул. Лісова, 1, Zhobryn, Rivnens'ka oblast, Ukraina, 35318
Godziny otwarcia:
Czynne całą dobę
Telefon: +380 97 736 0098
Pozdrawiam janusznowy
Gość

smuga pisze: 29 sie 2019 22:54 Janusz napisał ….
bardzo chętnie odpowiem na pytania a w razie potrzeby coś podpowiem. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających nasze sanatorium.
...nasze czyli czyje ??? Czy to aby nie reklama ????
Chodziło mi o ten właśnie portal "nasze-sanatorium" a więc tu gdzie wszyscy wymieniamy się swoimi doświadczeniami i wiedzą nt różnych sanatoriów. Jeśli nadal nie rozumiesz o jakie nasze-sanatorium mi chodziło to postaram się jeszcze bardziej wyraźnie Ci wytłumaczyć.
Pozdrawiam janusznowy
Awatar użytkownika
smuga
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 sty 2017 21:57
Podziękowano: 1 raz

Post autor: smuga »

O dzięki :shock: że mnie uświadomiłeś :mrgreen: A wystarczyło napisać :roll: Forum Nasze Sanatorium...lub Nasze Sanatorium... :P Pozdrawiam ;)
Gość

Bardzo mnie to cieszy że zrozumieliśmy się :D pozdrawiam i życzę udanej końcówki lata :D
Gość

Dodaję nowe foto Czerwona Kalina
Załączniki
IMG_20190823_153654.jpg
IMG_20190823_153654.jpg (106.37 KiB) Przejrzano 3638 razy
IMG_20190824_094452.jpg
IMG_20190823_144527.jpg
IMG_20190823_144527.jpg (50.27 KiB) Przejrzano 3638 razy
IMG_20190823_153839.jpg
IMG_20190826_094358.jpg