DPS a Nie Dom Kawalera lub Panny ?
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
DPS a Nie Dom Kawalera lub Panny ?
Wielu SENIORÓW nie będzie chciało przebywać samotnie w swych mieszkaniach i uda się do owych DPS czy też Domów Seniora czy Domach Starców choć faktycznie ta nazwa zanika i dobrze.
Nie ukrywam ,że obecnie współpracuję z dużą globalną firmą ,która na terenie Europy prowadzi Domy Kawalera czyli odpowiednik Naszych Polskich DPS.
Kiedyś ktoś umieścił starszą Ciotkę w takim Domu Starców bo taka nazwę miał placówka w ..
Dziś w dobie Pandemii co rusz słyszymy że "Padł Kolejny" bo w tym Domu pojawiło się ognisko Corono-virusa.
Niejednokrotnie zastanawiałem się bo kiedyś w ramach Wolontariatu chciałem może i odkupić swe winy Pracując dla takiego Domu czy Hospicjum.
Wytrzymałem kilka dyżurów kilka godzin.
W tami domu należy mieć ustawiony uśmiech Nr-99 na 100% czasu przebywania
Musisz mieć Krzepę jak Pudzian
I.
Generalnie zastanawiam się dla czego w tych Przybytkach czy Domach Pensjonatch jest taki marazm ,taka Bieda taki......
Zauważmy jedną rzecz Personel Medyczny jest na zasadzie Prawie Wolontariatu Lekarz z tzw Doskoku reszta pracowników to totalna Zbieranina.
Wiem KOSZTY.
Osoby tam przebywające ponoszą średnio 80% swych Emerytur na Pobyt
Ale nieraz te 80% nieraz tych najniższych Emerytur brakuje a Leki są coraz droższe pomijam zapłąte dla Personelu Medycznego ,który tam pracuje ajko kolejny etat czyli z tzw doskoku.
Wspomniałem że mam styczność z Emerytami ze Starej Unii .
Tam również Pensjonariusz Ponosi koszty ,ale administrator ma pomoc od Państwa .
Dlaczego Standard polskiego Prywatnego Domu opieki jest na tak niskim Stanie
Dlaczego Nie ma zagwarantowanej 24 godzinnej opieki przez wykwalifikowany Personel
Dlaczego ten Personel POMOCNICZY jest opłacany na zasadzie Najniższej Krajowej skoro mima pandemii jest delikatny wzrost za Panem ....
Wiem
W Polsce dziś Babcie czy Dziadka -Emeryta nawet Chorego opłaca się mieć w domu aby jak najdłużej listonosz przynosił "rentkę "
Ale zastanawim się kiedy zacznie pojawić się ....coraz więcej Emerytów powyżej 100
Czy emeryt może godnie żyć ?
- +alicja+
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 sty 2015 00:03
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 4
- Podziękowano: 1 raz
Re: DPS a Nie Dom Kawalera lub Panny ?
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
Ja myślę o tych ludziach którzy przepracowali 40 lat i dziś mają 2 000 złotych i ich Nie stać na taki Pobyt a Rodziny no niestety ...opuściły
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 52 razy
Niejednokrotnie jest tak, że rodzina nie daje sobie rady z chorą starszą osobą w domu i nie mają innego wyjścia jak oddać do takiego domu. Zawsze jest to przykre dla normalnych empatycznych, kochających ludzi. Są niestety i tacy co przez cały czas pobytu bliskiej osoby ani razu jej nie odwiedzą. Czyhają tylko na schedę.
Nie umiem Ci odpowiedzieć na pytanie, które zadałeś bo to zależy indywidualnie z jakimi ludźmi ma się doczynienia.
- +alicja+
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 sty 2015 00:03
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 4
- Podziękowano: 1 raz
Większoś ma co ma, niestety i to jest smutne...