kolejka do sanatorium 2013 rok
- syrenka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 29 paź 2009 17:53
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękowano: 1 raz
Re: kolejka do sanatorium 2013 rok
-
forumowicz
-
forumowicz
Natomiast osoba dorosła zakwalifikowana na leczenie ambulatoryjne lub sanatoryjne może skorzystać z leczenia uzdrowiskowego nie częściej niż 18 miesięcy od daty ostatniego leczenia uzdrowiskowego. Wymóg ten nie dotyczy leczenia w szpitalu uzdrowiskowym i uzdrowiskowej rehabilitacji dla dorosłych w szpitalu uzdrowiskowym.
Pozdrawiam
- hipopotam6
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 28 maja 2013 11:41
- Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
- Staż sanatoryjny: 1
- mamylka
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 03 lut 2013 16:53
- Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
- Staż sanatoryjny: 4
Witaj !6basia6 pisze:Witam serdecznie po długiej przerwieMam małe pytanko, w czerwcu b.r byłam w sanatorium z NFZ, czy mogę już składać wniosek na kolejny wyjazd? Jestem z warmińsko-mazurskiego. Obiło mi się o uszy, że każdy NFZ rządzi się własnym zasadami. Być może się mylę. Jeśli ktoś zna się na przepisach nfz-towskich proszę o podpowież. Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów
Ja tez byłam V/VI w sanatorium - pisałam do NFZ Olsztyn i otrzymałam odpowiedź:
" Lekarz wystawiający skierowanie na leczenie uzdrowiskowe na podstawie Pani aktualnego stanu zdrowia oraz skutków odbytego pełnego leczenia w uzdrowisku musi stwierdzić konieczność jego powtórzenia. Bierze wtedy pod uwagę okres obserwacji oraz stwierdza jakie skutki przyniosła ta terapia. Lekarz ubezpieczenia zdrowotnego powinien dokonać stosownej oceny w okresie umożliwiającym kwalifikację po co najmniej 8-10 miesiącach. Aktualne Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 roku dopuszcza kurację sanatoryjną nie częściej niż raz na 18 miesięcy."
Byłam u swojego lekarza, to mi powiedział, że należy odczekać ten okres czasu bo inaczej są zwroty !
I to tyle, trzeba próbować,
Pozdrawiam !
-
forumowicz
hipopotam6 pisze:Orientujecie się, może po jakim czasie od informacji "SKIEROWANIE ZWRÓCONE DO LEKARZA KIERUJĄCEGO W CELU WERYFIKACJI/AKTUALIZACJI DANYCH MEDYCZNYCH PO 18 MIESIĄCACH OD DATY JEGO WYSTAWIENIA" wraca się do kolejki ?
.."Skierowanie podlega weryfikacji co 18 (osiemnaście) miesięcy od daty wystawienia. Jeżeli w tym czasie leczenie nie zostało rozpoczęte, NFZ odsyła skierowanie do świadczeniodawcy, który je wystawił – w celu ponownej weryfikacji.
W przypadku negatywnej weryfikacji, lekarz wystawiający skierowanie zawiadamia o tym fakcie zarówno Ciebie, jak i właściwy oddział NFZ (w ciągu 30 (trzydziestu) dni od dnia otrzymania skierowania). Skierowanie, które zostało pozytywnie zweryfikowane przez lekarza, powinno zostać przesłane w ciągu 30 (trzydziestu) dni od dnia otrzymania z powrotem do oddziału NFZ, gdzie zostanie ono poddane ponownej ocenie. w przypadku, kiedy jest ona pozytywna, nie tracisz swojego miejsca na liście oczekujących.
Jeżeli zostanie ustalony termin leczenia, oddział wojewódzki NFZ doręczy Ci potwierdzone skierowanie nie później niż 14(czternaście) dni przed datą rozpoczęcia leczenia...."
Wypis z Rozporządzenia Ministra Zdrowia
-
forumowicz
Witajcie co ''kraj " to obyczaj w moim województwie nic takiego nie funkcjonuje ,można składac kolejne skierowanie zaraz po powrocie z sanatorium.mamylka warm-mazur pisze:Witaj !6basia6 pisze:Witam serdecznie po długiej przerwieMam małe pytanko, w czerwcu b.r byłam w sanatorium z NFZ, czy mogę już składać wniosek na kolejny wyjazd? Jestem z warmińsko-mazurskiego. Obiło mi się o uszy, że każdy NFZ rządzi się własnym zasadami. Być może się mylę. Jeśli ktoś zna się na przepisach nfz-towskich proszę o podpowież. Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów
Ja tez byłam V/VI w sanatorium - pisałam do NFZ Olsztyn i otrzymałam odpowiedź:
" Lekarz wystawiający skierowanie na leczenie uzdrowiskowe na podstawie Pani aktualnego stanu zdrowia oraz skutków odbytego pełnego leczenia w uzdrowisku musi stwierdzić konieczność jego powtórzenia. Bierze wtedy pod uwagę okres obserwacji oraz stwierdza jakie skutki przyniosła ta terapia. Lekarz ubezpieczenia zdrowotnego powinien dokonać stosownej oceny w okresie umożliwiającym kwalifikację po co najmniej 8-10 miesiącach. Aktualne Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 roku dopuszcza kurację sanatoryjną nie częściej niż raz na 18 miesięcy."
Byłam u swojego lekarza, to mi powiedział, że należy odczekać ten okres czasu bo inaczej są zwroty !
I to tyle, trzeba próbować,
Pozdrawiam !
Przeciez nie robią tego przez grzeczność tylko tak stanowi a raczej nie zabrania takiego postepowania żaden przepis w tym względzie.
- hipopotam6
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 28 maja 2013 11:41
- Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
- Staż sanatoryjny: 1
kruszynka pisze:hipopotam6 pisze:Orientujecie się, może po jakim czasie od informacji "SKIEROWANIE ZWRÓCONE DO LEKARZA KIERUJĄCEGO W CELU WERYFIKACJI/AKTUALIZACJI DANYCH MEDYCZNYCH PO 18 MIESIĄCACH OD DATY JEGO WYSTAWIENIA" wraca się do kolejki ?
.."Skierowanie podlega weryfikacji co 18 (osiemnaście) miesięcy od daty wystawienia. Jeżeli w tym czasie leczenie nie zostało rozpoczęte, NFZ odsyła skierowanie do świadczeniodawcy, który je wystawił – w celu ponownej weryfikacji.
W przypadku negatywnej weryfikacji, lekarz wystawiający skierowanie zawiadamia o tym fakcie zarówno Ciebie, jak i właściwy oddział NFZ (w ciągu 30 (trzydziestu) dni od dnia otrzymania skierowania). Skierowanie, które zostało pozytywnie zweryfikowane przez lekarza, powinno zostać przesłane w ciągu 30 (trzydziestu) dni od dnia otrzymania z powrotem do oddziału NFZ, gdzie zostanie ono poddane ponownej ocenie. w przypadku, kiedy jest ona pozytywna, nie tracisz swojego miejsca na liście oczekujących.
Jeżeli zostanie ustalony termin leczenia, oddział wojewódzki NFZ doręczy Ci potwierdzone skierowanie nie później niż 14(czternaście) dni przed datą rozpoczęcia leczenia...."
Wypis z Rozporządzenia Ministra Zdrowia
Dzięki
Mam informacje ,że lekarz zweryfikował pozytywnie i skierowanie już zostało odesłane do funduszu ,to może w grudniu w przeglądarce pojawią się numerki
-
forumowicz
Pozdrawiam i powodzenia
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
wszystkim pacjentom oczekującym na skierowanie do sanatorium NFZ dedykuje piosenkę Seweryna Krajewskiego "Czekasz na tę jedną chwilę"....