kolejka do sanatorium 2013 rok

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 1 raz

Re: kolejka do sanatorium 2013 rok

Post autor: syrenka »

Świeżutkie skierowania ...dopiero po 15 grudnia ,,,wtedy napłyną nowe umowy z ośrodkami ,,,teraz idą tylko zwroty ,,,,
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam serdecznie po długiej przerwie :kwiat: Mam małe pytanko, w czerwcu b.r byłam w sanatorium z NFZ, czy mogę już składać wniosek na kolejny wyjazd? Jestem z warmińsko-mazurskiego. Obiło mi się o uszy, że każdy NFZ rządzi się własnym zasadami. Być może się mylę. Jeśli ktoś zna się na przepisach nfz-towskich proszę o podpowież. Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów :serce:
forumowicz

Dzień dobry 6basia6 :) Nie ma przepisu któryby okreslał w jakim terminie od powrotu z sanatorium ;) mozna składć ponownie wniosek.Można to zrobić zaraz po powrocie.
Natomiast osoba dorosła zakwalifikowana na leczenie ambulatoryjne lub sanatoryjne może skorzystać z leczenia uzdrowiskowego nie częściej niż 18 miesięcy od daty ostatniego leczenia uzdrowiskowego. Wymóg ten nie dotyczy leczenia w szpitalu uzdrowiskowym i uzdrowiskowej rehabilitacji dla dorosłych w szpitalu uzdrowiskowym.

:) Ja proszę o wniosek np 2 miesiace po powrocie i otrzymuje go.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
hipopotam6
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 maja 2013 11:41
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: hipopotam6 »

Orientujecie się, może po jakim czasie od informacji "SKIEROWANIE ZWRÓCONE DO LEKARZA KIERUJĄCEGO W CELU WERYFIKACJI/AKTUALIZACJI DANYCH MEDYCZNYCH PO 18 MIESIĄCACH OD DATY JEGO WYSTAWIENIA" wraca się do kolejki ? :oops:
Awatar użytkownika
mamylka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 16:53
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: mamylka »

6basia6 pisze:Witam serdecznie po długiej przerwie :kwiat: Mam małe pytanko, w czerwcu b.r byłam w sanatorium z NFZ, czy mogę już składać wniosek na kolejny wyjazd? Jestem z warmińsko-mazurskiego. Obiło mi się o uszy, że każdy NFZ rządzi się własnym zasadami. Być może się mylę. Jeśli ktoś zna się na przepisach nfz-towskich proszę o podpowież. Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów :serce:
Witaj !
Ja tez byłam V/VI w sanatorium - pisałam do NFZ Olsztyn i otrzymałam odpowiedź:
" Lekarz wystawiający skierowanie na leczenie uzdrowiskowe na podstawie Pani aktualnego stanu zdrowia oraz skutków odbytego pełnego leczenia w uzdrowisku musi stwierdzić konieczność jego powtórzenia. Bierze wtedy pod uwagę okres obserwacji oraz stwierdza jakie skutki przyniosła ta terapia. Lekarz ubezpieczenia zdrowotnego powinien dokonać stosownej oceny w okresie umożliwiającym kwalifikację po co najmniej 8-10 miesiącach. Aktualne Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 roku dopuszcza kurację sanatoryjną nie częściej niż raz na 18 miesięcy."

Byłam u swojego lekarza, to mi powiedział, że należy odczekać ten okres czasu bo inaczej są zwroty !
I to tyle, trzeba próbować,
Pozdrawiam ! :)
forumowicz

hipopotam6 pisze:Orientujecie się, może po jakim czasie od informacji "SKIEROWANIE ZWRÓCONE DO LEKARZA KIERUJĄCEGO W CELU WERYFIKACJI/AKTUALIZACJI DANYCH MEDYCZNYCH PO 18 MIESIĄCACH OD DATY JEGO WYSTAWIENIA" wraca się do kolejki ? :oops:

.."Skierowanie podlega weryfikacji co 18 (osiemnaście) miesięcy od daty wystawienia. Jeżeli w tym czasie leczenie nie zostało rozpoczęte, NFZ odsyła skierowanie do świadczeniodawcy, który je wystawił – w celu ponownej weryfikacji.
W przypadku negatywnej weryfikacji, lekarz wystawiający skierowanie zawiadamia o tym fakcie zarówno Ciebie, jak i właściwy oddział NFZ (w ciągu 30 (trzydziestu) dni od dnia otrzymania skierowania). Skierowanie, które zostało pozytywnie zweryfikowane przez lekarza, powinno zostać przesłane w ciągu 30 (trzydziestu) dni od dnia otrzymania z powrotem do oddziału NFZ, gdzie zostanie ono poddane ponownej ocenie. w przypadku, kiedy jest ona pozytywna, nie tracisz swojego miejsca na liście oczekujących.
Jeżeli zostanie ustalony termin leczenia, oddział wojewódzki NFZ doręczy Ci potwierdzone skierowanie nie później niż 14(czternaście) dni przed datą rozpoczęcia leczenia...."
Wypis z Rozporządzenia Ministra Zdrowia :)
forumowicz

mamylka warm-mazur pisze:
6basia6 pisze:Witam serdecznie po długiej przerwie :kwiat: Mam małe pytanko, w czerwcu b.r byłam w sanatorium z NFZ, czy mogę już składać wniosek na kolejny wyjazd? Jestem z warmińsko-mazurskiego. Obiło mi się o uszy, że każdy NFZ rządzi się własnym zasadami. Być może się mylę. Jeśli ktoś zna się na przepisach nfz-towskich proszę o podpowież. Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów :serce:
Witaj !
Ja tez byłam V/VI w sanatorium - pisałam do NFZ Olsztyn i otrzymałam odpowiedź:
" Lekarz wystawiający skierowanie na leczenie uzdrowiskowe na podstawie Pani aktualnego stanu zdrowia oraz skutków odbytego pełnego leczenia w uzdrowisku musi stwierdzić konieczność jego powtórzenia. Bierze wtedy pod uwagę okres obserwacji oraz stwierdza jakie skutki przyniosła ta terapia. Lekarz ubezpieczenia zdrowotnego powinien dokonać stosownej oceny w okresie umożliwiającym kwalifikację po co najmniej 8-10 miesiącach. Aktualne Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 roku dopuszcza kurację sanatoryjną nie częściej niż raz na 18 miesięcy."

Byłam u swojego lekarza, to mi powiedział, że należy odczekać ten okres czasu bo inaczej są zwroty !
I to tyle, trzeba próbować,
Pozdrawiam ! :)
Witajcie co ''kraj " to obyczaj w moim województwie nic takiego nie funkcjonuje ,można składac kolejne skierowanie zaraz po powrocie z sanatorium.
Przeciez nie robią tego przez grzeczność tylko tak stanowi a raczej nie zabrania takiego postepowania żaden przepis w tym względzie. :?
Awatar użytkownika
hipopotam6
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 maja 2013 11:41
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: hipopotam6 »

kruszynka pisze:
hipopotam6 pisze:Orientujecie się, może po jakim czasie od informacji "SKIEROWANIE ZWRÓCONE DO LEKARZA KIERUJĄCEGO W CELU WERYFIKACJI/AKTUALIZACJI DANYCH MEDYCZNYCH PO 18 MIESIĄCACH OD DATY JEGO WYSTAWIENIA" wraca się do kolejki ? :oops:

.."Skierowanie podlega weryfikacji co 18 (osiemnaście) miesięcy od daty wystawienia. Jeżeli w tym czasie leczenie nie zostało rozpoczęte, NFZ odsyła skierowanie do świadczeniodawcy, który je wystawił – w celu ponownej weryfikacji.
W przypadku negatywnej weryfikacji, lekarz wystawiający skierowanie zawiadamia o tym fakcie zarówno Ciebie, jak i właściwy oddział NFZ (w ciągu 30 (trzydziestu) dni od dnia otrzymania skierowania). Skierowanie, które zostało pozytywnie zweryfikowane przez lekarza, powinno zostać przesłane w ciągu 30 (trzydziestu) dni od dnia otrzymania z powrotem do oddziału NFZ, gdzie zostanie ono poddane ponownej ocenie. w przypadku, kiedy jest ona pozytywna, nie tracisz swojego miejsca na liście oczekujących.
Jeżeli zostanie ustalony termin leczenia, oddział wojewódzki NFZ doręczy Ci potwierdzone skierowanie nie później niż 14(czternaście) dni przed datą rozpoczęcia leczenia...."
Wypis z Rozporządzenia Ministra Zdrowia :)

Dzięki :) .
Mam informacje ,że lekarz zweryfikował pozytywnie i skierowanie już zostało odesłane do funduszu ,to może w grudniu w przeglądarce pojawią się numerki :?:
forumowicz

Zyczę Ci tego i juz uśmiech zagościł znów super :)
Pozdrawiam i powodzenia :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Ważna informacja
wszystkim pacjentom oczekującym na skierowanie do sanatorium NFZ dedykuje piosenkę Seweryna Krajewskiego "Czekasz na tę jedną chwilę".... :P
Zablokowany