Godzina dla Seniora
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Godzina dla Seniora
Wiele Osób rozumie idę jednak idea ideą a życie sobie.
Od 15 października obowiązują godziny dla seniorów. Od 10 do 12 w sklepach mogą przebywać tylko osoby, które ukończyły 60 lat. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ograniczenia nie dotyczą wszystkich sklepów.
Oficjalnie mamy wskazane .
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów godziny dla seniorów zostały nałożone na:
sklepy spożywcze
apteki
drogerie
punkty pocztowe
Super ,ale okazuje się że jest wielu nadgorliwców i owe 2 godziny dla seniora wstawiają i w urzędach czy przychodniach.
Nie chcę tutaj przytaczać przypadku gdzie nie sprzedano kanapki w czasie owych godzin Robotnikowi budowlanemu ,który ma przerwę właśnie od 10,00.
W zaprzyjaźnionym sklepie Ktoś doniósł do Instytucji Kontrolnej i Pan Policjant nałożył mandat 100 złotych.
W owym sklepie od 10 do 12 można zgasić światło bo seniorzy sa albo rano albo w czasie kiedy inni wracają z pracy.
Pomijam bardzo śmieszną sytuację przed Świętami
Rzeźnik
od godz 8,00 pierwsze 20 Klientek Seniorki a od 10,-ECHO NIKOGO w sklepie bo to czas dla Seniora czyli Kolejna Kolejka od 11 i godzina Patrzenia się na pusty sklep bo to czas Dla ,który poniekąd został wykorzystany wcześniej
Generalnie zastanawiam się czy ma to Sens
Dziś fajna INFORMACJA Zniesiono Zakaz dla Dzieci wychodzenia bez opieki przed 16,00
Jakie jest Wasze zdanie n/t tzw Godziny dla Seniora
-
Gość
Re: Godzina dla Seniora
Miałam ostatnio okazję pobyć trochę w domku - w każdym sklepie tzw. seniorów pomimo wczesnej pory porannej full. Już nie wspomnę o sklepaNetto, Lidl kiedy wykładany jest nowy towar i można coś poprzerzucać i powyrywać jeden drugiemu. Walki o kurtki softshell długo nie zapomnę - tak ja Dariusz napisał nie widać żadnego obłożenia sklepy są puste pomimo to dwukrotnie nie zostałam obsłużona - usłyszałam od Pani bawiącej się telefonem , że przecież może senior w każdej chwili się pojawić.
A seniorzy...? Jadą z koksem jak to mówię , zero dystansu, maseczki w 90% pod nosem, jeden drugiemu wisi na plecach i bynajmniej nie w wyznaczonych godzinach. NIe tylko oni ale jako grupa społeczna , którą ustawy traktuję wyjątkowo powinni podejść do tematu poważnie.
Cieszę się ze zniesienia równie chorego przepisu dotyczących dzieci ....moja nastolatka grzecznie sieedzi w domu ale pytanie - czy po 16 kiedy ludzi na ulicach jest 100% więcej jest jakaś wartość dodana?
I hit z dzisiaj - kolega miał wpłacić mi pieniążki, stał w banku w Katowicach pół godziny po czym....Pani powiedziala, że go nie obsłuży bo jest 12.03 i jest godzina dla seniora. No comments....
Nie wiem...mam totalny mętlik ostatnimi zmianami zmian, nietrafionymi decyzjami, działaniami po omacku.
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
Moim zdaniem powinny być 2x po 2 godz. np. 8-10 i 12-14, ale wtedy i tylko wtedy seniorzy mogliby kupować, prócz oczywiście aptek. W innych godzinach 10% kas lub co 10-ty senior byłby obsługiwany . Wiadomo że osoby starsze mogę zapomnieć i w przymusowej sytuacji nie możemy im zabronić kupić niezbędną rzecz, ale tylko i wyłącznie mogłyby to być spożywcze.
Zakaz przebywania dzieci na zewnątrz w godz. 8-16 jest czy był idiotyczny... widocznie miękiszon tak był wychowywany
- +alicja+
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 sty 2015 00:03
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 4
- Podziękowano: 1 raz
o świcie już robią zakupy a potem puste sklepy bo nie można wejść
a jak widzę starsze osoby późnym popołudniem jak się tłoczą a do tego na plecy wchodzą to mnie trzepie
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Nie wiem ile w tym Prawdy ,ale i w Urzędach Państwowych - Typu ZUS, US również Sugeruje się ,aby w tych godzinach obsługiwać Seniorów.
Zastanawiam się nad Pojęciem SENIOR .
wg wykładni Osoba 60+
Super ale Prawodawca na dziś sugeruje Pana Pracę do 65 roku życia a co nie która 60 latka lepiej wygląda niż dziewczyna z liceum.
Ewidentnie komuś zależało na skłóceniu a jeszcze niedługo Emeryci otrzymają 13 i 14 chyba ,że wycofano się z Obietnic Wyborczych
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 maja 2018 19:18
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 16 razy
- Podziękowano: 79 razy
Andy nie da się wszystkiego zadekretować.ANDY12345 pisze: 04 sty 2021 16:08
Moim zdaniem powinny być 2x po 2 godz. np. 8-10 i 12-14, ale wtedy i tylko wtedy seniorzy mogliby kupować, prócz oczywiście aptek. W innych godzinach 10% kas lub co 10-ty senior byłby obsługiwany . Wiadomo że osoby starsze mogę zapomnieć i w przymusowej sytuacji nie możemy im zabronić kupić niezbędną rzecz, ale tylko i wyłącznie mogłyby to być spożywcze.
A co ze mną? Jestem "seniorem" 60+, do emerytury jeszcze trochę i pracuję. A co z moimi kolegami 65+, którzy jeszcze pracują. A jest ich kilku i bywa, że mieszkają sami.
Uważam, ze te godziny są niepotrzebne i wprowadzają zamieszanie.
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 maja 2018 19:18
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 16 razy
- Podziękowano: 79 razy
Przy pierwszym zamknięciu były protesty handlowców, reportaże z pustych sklepów. Teraz podobnie.
Mam wrażenie, że chodzi tu tylko o pokazanie, że my władza dbamy o ludzi starszych.
Czysty PR i propaganda.
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- dani888
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 12 lis 2019 20:15
- Oddział NFZ: Podlaski