Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Dziś ogłosili długość życia na emeryturze.Gdy odchodziłam w 2018 roku średnia życia była 261 miesięcy,w tej chwili jest chyba 243.Czy mogę złożyć przeliczenie emerytury ze względu na ten skrócony czas,Czy to coś da..
Ostatnio zmieniony 31 mar 2021 19:22 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:uściślono tytuł
Witam ,według mojego skromnego zdania to emerytura zależy od nagromadzonego kapitału początkowego ,ilości lat pracy ,dodatków typu szkodliwe warunki pracy , corocznej jej waloryzacji, a prognozowana długość życia nie ma z nią nic wspólnego- jeżeli w czymś się pomyliłem to zapewne ktoś mnie zaraz skoryguje ,Pozdrawiam
Zdecydowanie prognozowana długość życia ma istotne znaczenie przy wyliczaniu przez ZUS naszych emerytur, a jak napisałaś Asiu tych kilkanaście miesięcy będzie mieć wpływ na wyliczenia naszych emerytur.
Poczytałem troszkę w tym temacie i jak na moje rozumowanie to brane jest ta prognoza pod uwagę przy przydzielaniu obecnych emerytur-a czy skostniały i biedny zus będzie chciał łaskawie każdemu przeliczyć powtórnie świadczenie oby tak było bo każda złotówka na plus się liczy, wszystkim Życzę aby Mieli ich jak .....NAJWIĘCEJ
Ewasz, to nie ZUS wprowadził zmiany tylko urząd statystyczny (średnia długość życia)
A wszystko przez covid, który mocno przerzedził seniorów.
Nie mniej jednak, też uważam, że ZUS powinien sam przeliczyć.
Jak do tej pory Andrzeju to zawsze tak było, że każdy sam musiał złożyć wniosek o przeliczenie. Nigdy, przynajmniej od 2008 roku nie przeliczali z urzędu, jednak moim skromnym zdaniem powinni.