po jakim czasie złożyć wniosek do sanatorium?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
brrrelok
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2013 23:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Re: po jakim czasie złożyć wniosek do sanatorium?

Post autor: brrrelok »

zazdroszczę Wam tak krótkich terminów oczekiwania na kolejny wyjazd :shock:
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 paź 2014 18:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Ramona2 »

Witam
Ja po miesiącu od powrotu idę do Pani doktor i wtedy mam wystawiane skierowanie na leczenie sanatoryjne
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ania »

Witaj Ramona2!
Ja też nie mam problemu otrzymania kolejnego skierowania do sanatorium zaraz po powrocie z leczenia ( lekarz rodzinny wypisze ),ale cóż z tego?. NFZ mi go nie uzna i odeśle, bo za szybko złożone.Ostatnio złożyłam po 6ciu miesiącach i odesłali. pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj
Aniu nie miałam przypadku żeby mi odesłali z NFZ .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Szczęściarze ;)
Teraz jest jeszcze "lepiej" w śląskim :mrgreen:
Lekarz nie chce wypisać wniosku przed upływem 12 miesięcy od powrotu pacjenta z kuracji bo dostaje z NFZ reprymendę i nie chce się narażać (tak mi powiedziano). Takim oto sumptem nie będzie zwrotów wniosków - cwaniaki :evil: :twisted:
Heh :mrgreen:
Każdy sobie rzepkę skrobie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ewa jak byłam w Ustroniu w lipcu ubiegłego roku to właśnie słyszałam od Pań które były z Katowic , że w śląskim trzeba odczekać 12 miesięcy od powrotu z sanatorium. To strasznie długo. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witajcie! ;)
Ramona2,Ewasz!
Wyjezdżam do sanatorium od 2002 r( w tym roku o raz pierwszy wysłali mnie na dalsze leczenie po operacji-na siłę :). Do roku 2011 składałam wniosek w czasie ok. 6ciu m-cy od powrotu,nie było żadnego problemu.Składałam...-dostałam....-czekałam w kolejce na leczenie uzdrowiskowe. :) W sierpniu 2011 wróciłam z sanatorium i w marcu 2012 złożyłam kolejny wniosek. Po 2dwóch miesiącach otrzymałam informację z NFZ, że lekarz balneolog nie zakwalifikował mnie na leczenie.W uzasadnieniu napisał, że efekty leczenia są widoczne dopiero po pół roku i więc, dlatego nie wskazane jest kolejne leczenie.Ostatnie zdanie było takie: od decyzji lekarza balneologa nie ma odwołania :x. Nie symuluje choroby, nie naciągam NFZ, od kilkunastu lat żyję z jednym płucem :cry: , ale co NAS nie zabije to NAS wzmocni.!! Pozdrawiam cieplutko. :kwiat:
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

Aniu, po powrocie z sanatorium ( grudzień 2013) spytałam swojej rodzinnej po jakim czasie można składać ponowny wniosek i odpowiedź brzmiała 8 miesięcy , bo w tym czasie są efekty kuracji ... ponowny wniosek złożyłam w grudniu 2014 roku i zostałam zakwalifikowana przez lekarza balneologa na leczenie uzdrowiskowe :)
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Aniu, idź do lekarza i złóż nowy wniosek. Próbuj do skutku co Ci szkodzi najwyżej znowu Ci odeślą a może przyjmą :)
Trzymam kciuki za pomyślność :)
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziewczyny!
Wiecie ,że co kraj......to obyczaj ;) Złożyłam wniosek w tym samym czasie co koleżanka z Wrocławia, z którą razem mieszkałam w pokoju 3tyg. Współlokatorka była OK
( nie zawsze trafia się lokator taki ,że można rozumieć się w 100% i to bez słów :) ) więc umówiłyśmy się , że po powrocie składamy wnioski do swoich NFZ licząc,że uda nam się znów gdzieś tam spotkać się na leczeniu?(mimo,że prawdopodobieństwo ponownego spotkania się w sanatorium wynosi 1:38mln :D ale........... ).Jej wniosek ( nie jest bardziej schorowana niż ja) został przyjęty w Dolnośląskim NFZ, a mój w Swiętokrzyskim , niestety NIE :cry: . AQULA! u Ciebie minęło rok. Od grudnia-do grudnia. Będę próbowała na wiosnę złożyć wniosek , tak jak radzi EWASZ. A nóż.... się uda? Może trafię na bardziej wyrozumiałego balneologa? :D . :kwiat:
ODPOWIEDZ