gdzie po operacji ginekologicznej?

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Re: gdzie po operacji ginekologicznej?

Post autor: ulanie »

Chciałam sprostować - w miejscowościach które wymieniłam, miedzy innymi jest ginekologia.
eda1
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 20:02

Post autor: eda1 »

Oczywiście wiem, że każde sanatorium ma kilka profili leczniczych.
Alice, Twoje informacje dały mi konkretną wiedzę.
piszcie proszę :kwiat:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Alice pisze:W Lwigrodzie i Wojskowym w Krynicy na 100%.
W Krynicy tylko dwa sanatoria wymienione wcześniej przeze mnie ("Lwigród" i "NŁM") posiadają oddziały i lekarzy ginekologów. W "20 Wojskowym" nie ma oddziału i lekarza tej specjalności.
Sporadycznie są wykonywane zabiegi na zlecenie lekarzy ginekologów z zewnątrz na zasadzie rehabilitacji ambulatoryjnej, ewentualnie pojedyncze zabiegi zaordynowane przez lekarzy (z wojskowego) innych specjalizacji ( nie ginekologów). Ale taka forma jest stosowana też w innych obiektach.
Uzdrowiska Horyniec Zdrój i Iwonicz Zdrój od dłuższego już czasu nie prowadzą rehabilitacji pacjentów po zabiegach ginekologicznych. A wszelki takie informacje są nieaktualne.
Wszystkie informacje podane powyżej zostały potwierdzone w rozmowach telefonicznych z osobami funkcyjnymi w w/w ośrodkach i uzdrowiskach.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Nie pisałam,ze jest oddział o profilu ginekologia,tylko,ze leczone również są schorzenia kobiece.
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ulanie »

No tak, każdy wie o co chodzi :D
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

ewiko pisze:Wikul, będąc w Połczynie (GRYF)widziałam w Podhalu wielu panów co wcale nie oznacza że byli na rehabilitacji o takim profilu... :oops: Aczkolwiek mając świadomość taką jaką Ty posiadasz mogli poczuć się niezręcznie... :lol:
Zrezygnowałem z tego sanatorium również na skutek opinii kuracjuszy. Zwłaszcza jeden strasznie się pieklił że zabiegi przydzielała mu pani dr ginekolog. Innym istotnym powodem była informacja otrzymana z sanatorium że nie mają pokoi jednoosobowych co okazało się kłamstwem. To mnie zniechęciło ostatecznie.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Nowy Dom Zdrojowy jak również Nowe Łazienki Mineralne a kiedyś Stary Dom Zdrojowy ( w tej chwili nie wiem ) były najbardziej skoncentrowanymi ośrodkami na rehabilitację o profilu ginekologicznym w całej Krynicy .
Obecnie taki profil ma jeszcze PATRIA i WATRA zatrudniające lekarzy specjalistów i wcześniej wymienione, pozostałe traktują jako dodatek do oferty .
Wszystko uzależnione jest od typu schorzenia - operacji ...nie wszystkie zabiegi są wskazane po ogólnym stwierdzeniu ,,operacja ginekologiczna " ...
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ideałem byłoby,gdyby w sanatoriach było tylu specjalistów ile schorzeń.Jak wiemy z życia jest zupełnie inaczej.Do ordynowania zabiegów potrzebna jest specjalizacja z zakresu balneologii i medycyny fizykalnej,a tą może zrobić lekarz każdej innej specjalizacji dodatkowo.Dlatego częstokroć okulista prowadzi nas na leczeniu sanatoryjnym,bo ma drugą wymaganą specjalizację.Większość miejscowości uzdrowiskowych ma problem z zatrudnieniem lekarzy takich jakich chcieliby.
Często na typowych oddziałach rehabilitacji ruchowej ortopeda przychodzi np.na dwie godziny,żeby skonsultować niektóre przypadki....a i to też nie zawsze.
A wracając do tematu....operacja ginekologiczna to zbyt szerokie pojęcie i tak jak pisze Margot nie wszystkie zabiegi są na "wszystko".
eda1
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 20:02

Post autor: eda1 »

Niestety nie mogę pisać prywatnych wiadomości, dopiero się zarejestrowałam.
Muszę więc napisać tutaj...
Miałam usuwane mięśniaki, było ich osiem, wyniki w porządku, zabieg laparotomia.
Jestem 3,5 miesiąca po operacji, chciałabym jechać na poszpitalne, lekarz wypisujący wniosek powiedział mi, że mogę dołączyć prośbę o skierowanie do konkretnego ośrodka, wiem, że to wątpliwe, ale spróbować można. Dlatego chcę się czegoś dowiedzieć. Cóż, nie ukrywam, że chciałabym wszystko w jednym :lol: leczenie, wypoczynek, mieszkanie w sensownych warunkach i zabiegi na miejscu, żeby nigdzie nie chodzić , bo bardzo łatwo się przeziębiam. Jeśli przydział NFZ w żaden sposób nie odpowiadałby mi, nie wykluczam wyjazdu prywatnego. Chętnie poznam doświadczenia innych, może być pw.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Eda to jeszcze kwestia umów szpitalnych.Zadzwoń do swojego NFZ i po prostu spytaj z kim mają podpisane umowy na leczenie szpitalne o profilu ginekologia i będziesz wiedziała na czym stoisz.Wtedy dopiero bedziesz zasięgać informacji na temat prywatnego wyjazdu.Może oferta NFZ zaspokoi Twoje oczekiwania.
ODPOWIEDZ