Zmiana terminu.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Re: Zmiana terminu.

Post autor: malgonia »

Dostałam sanatorium na święta Bożego Narodzenia,poprosiłam o zmiane to dostałam na Swieta Wielkanocne :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Z mazowieckim nie pogada, kuzynka przesłała odmowę udzielenia urlopu w danym terminie i co?..... wskoczyła na koniec kolejki.
babie lato
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 sty 2016 19:20
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: babie lato »

Każdy NFZ rządzi się swoimi prawami. W moim otrzymałam skierowanie w ciekawe miejsce tylko termin bardzo mi nie odpowiada ponieważ pracuję w szkole i musiałabym otrzymać urlop na czas wyjazdu. Dyrektor nie wyraził zgody na udzielenie urlopu podczas roku szkolnego . Zaznaczył także ( na piśmie), że nauczyciel może wyjechać podczas wakacji ( swojego urlopu). Dostarczyłam wniosek o zmianę terminu wyjazdu wraz z informacją od dyrektora. Pięknie uzasadniłam. I cóż. Dostałam odmowę zmiany terminu, gdyż nie mogą traktować nauczycieli inaczej. A ja nie chcę inaczej tylko po ludzku. Co mam zrobić. Termin wyjazdu to koniec lutego. Poradzcie. :oops:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

No niestety tak jest,w informacji NFZ jest od razu napisane,że nie gwarantują nauczycielom wakacyjnego wyjazdu.
Szkoda,ze wcześniej nie doczytałaś,bo teraz cokolwiek nie zrobiłabyś to już jedną odmowę mają i pomyślą,że kombinujesz.Nawet wycofali zapis o braku możliwości wzięcia urlopu.
Jedyną rozsądną sprawą jest uzasadnienie medyczne lub np. opieka nad kimś w domu,inne losowe...Ale wtedy tez pewnie przesuną o miesiąc i do wakacji nie przeciągną.
A może poproś o przyspieszenie.Na początku lutego sa ferie,to dyrektor jakoś poradzi sobie przez pozostały tydzień.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Teraz zerknęłam,ze jesteś Lubelski nie wiem kiedy ferie macie.
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: bodana2 »

Witam nie widzę problemu. Dyrektor musi wyrazić zgodę na urlop dla poratowania zdrowia. Chyba, że już go nie masz.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Oczywiście Dyrektor MUSI wyrazić zgodę .Co dalej :?: Dalej to trzeba pamiętać że obecnie mamy rynek PRACODAWCY a nie Pracownika :shock: :!: :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam zmianę terminu wyjazdu do sanatorium miałam w 2015 r .
Wcześniej byłam zapisana na termin leczenie szpitalne zbiegło mi się z wyjazdem do sanatorium .
Skierowanie do sanatorium z wyznaczonym terminem szpitalnym ksero wysłałam do NFZ .
Napisałam jeszcze pismo z prośbą o przesuniecie uzwzględnili termin przesunęli na póżniejszy .
Po leczeniu szpitalnym rehabilitacja , była jak najbardziej wskazana , super przesunięcie pozdrawiam :) 8-) :kwiat:
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Babie lato, jeśli pracujesz w szkole, to nie masz urlopu w czasie innym niż uczniowie. Dyrektor mógłby wyrazić zgodę na bezpłatny, ale z ekonomicznego punktu widzenia jest to kompletnie bez sensu. trzy tygodnie bez pensji plus opłata w sanatorium i jesteś bez miesięcznych dochodów.
Grazyno, dyrektor wcale nie musi udzielić urlopu dla poratowania zdrowia, a poza tym różnie interpretują przepisy- 3 razy w ciągu pracy czy trzy lata? Bo jeśli 3 razy (bez możliwości zliczania długości tychże urlopów), to raczej babie lato się nie zdecyduje. Kiedyś ktoś z NFZ-u powiedział mi, ze sprawa nauczycieli jest niestety do tej pory nieuregulowana, a szkoda. Kiedyś moja mama (obecnie emerytka) powiedziała, że ona naprawdę nie musi jeździć w lipcu i sierpniu i spokojnie mogłaby się z kimś potrzebującym terminem zamienić, ale niestety nie jest to możliwe. Ktoś decyzyjny mógłby pomyśleć nad rozwiązaniem tej kwestii. Przecież tych nauczycieli nie jeździ znowu aż tyle tysięcy, żeby nie móc w niektórych przypadkach przesunąć terminu. A może po prostu można byłoby dać zwolnienie tak jak w przypadku pobytów w szpitalu uzdrowiskowym.
Babie lato, a może spróbujesz umówić się na rozmowę osobistą z jakimś kierownikiem sekcji uzdrowiskowej Twojego NFZ-u? Albo z dyrektorem oddziału? A co, nie masz nic do stracenia.
Pozdrawiam.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

O przepraszam, wypowiedź odnośnie urlopu dla poratowania zdrowia pisała bodana a nie grażyna. Przepraszam :))
ODPOWIEDZ