Krynica Morska- Albatros

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
tanganika
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 lis 2013 10:48
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 1 raz

Re: Krynica Morska- Albatros

Post autor: tanganika »

Na turnusie mieliśmy kolegę Zbyszka, grającego na keybordzie, Organizowaliśmy sobie wiec wieczory z karaoke.
Cieszę, się, że dopisała pogoda. Podczas 24 dniowego pobytu były tylko 3 dni deszczowe. Długie spacery pomiędzy morzem, a Zalewem Wiślanym wypełniały nam wolny czas. Brodziliśmy wiec w morzu, w poszukiwaniu muszli i bursztynów, odwiedziliśmy pobliskie Piaski i Wielbłądzi Garb. Do 30 września pływały jeszcze statki wycieczkowe po Zalewie (wycieczki ze zwiedzaniem Fromborka) i szybka łódź. Teraz nic już nic się nie dzieje. Nawet ogródki piwne i cukierenki zamknięto. Miasto nie ma w planie żadnych imprez. Nasz turnus załapał sie na imprezę pt. Swięto pieczonego dzika, sponsorowana przez burmistrza, gdzie bezpłatnie częstowano nas dziczyzną, a do tego przygrywały zespoły muzyczne...ale wtedy było jeszcze ciepło.
Szczególnie ciepło będę wspominać zajęcia z psychologiem, Panią Ewą, która wspaniale się z nami integrowała. Pokazała nam techniki radzenia sobie ze stresem, udzielała indywidualnych konsultacji. Miłe recepcjonistki Marzena i Danusia, pomocne i uprzejme. Pani Ewelinka od ćwiczeń posturalnych i Tomek od ćwiczeń zespołowych.
Wszyscy uczestnicy tego turnusu okazali się na poziomie. Nie było ekscesów, o których wspominano na forum.
Pomimo pewnych niedogodności pobyt w Ośrodku pozwolił mi zregenerować siły, poprawić kondycję i zdystansować się do codziennych kłopotów. A wszystko to również dzięki "towarzyskiej grupie wsparcia" - upartej poszukiwaczce bursztynów Ani Wisience z Torunia, super utalentowanej piosenkarce Edzi z Siemiatycz, szybszej od wiatru wędrowniczce Grażce z Orzysza, zespołowi a capella Wandzi i Basi z Łodzi, Sławkowi z Mrągowa oraz nieocenionemu muzykowi, cierpliwie szukającego dla nas repertuaru- Zbyszkowi ze Skaryszew. Dziękuję Wam za wspaniałe chwile i pozdrawiam cieplutko :D :kwiat:
PS. Chętnie odpowiem na ewentualne zapytania....
muzyk
Na forum od: 18 paź 2015 11:24

Post autor: muzyk »

Jestem po turnusie w sanatorium Albatros. Chciałbym serdecznie podziękować personelowi ośrodka za miłą i profesjonalną obsługę. Szczególnie dziękuje pani Ewelince za wspaniałe zajęcia z gimnastyki. Dziękuje również wszystkim koleżankom i kolegom z tzw "grupy wsparcia" za mile towarzystwo i zabawę.Pozdrawiam wszystkie chórzystki a szczgolnie panią dyrygent chóru.Życzę wszystkim przyszłym kuracjuszom Albatrosa wspaniałego wypoczynku i takiej grupy wsparcia jaką miałem ja. :)
Awatar użytkownika
tanganika
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 lis 2013 10:48
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 1 raz

Post autor: tanganika »

Dodatkowe koszty pobytu: parking - 100 zł, kabelek do 14 calowego telewizorka w pok 2-os -100zł (cenę należy negocjować) ;)
W Albatrosie nie sprawdzano obecności w pokojach, nie było obchodu pielęgniarskiego. Lekarz pojawiał się raz w tygodniu. W przypadku przeziębienia chodziliśmy do ośrodka zdrowia.
KrAn
Na forum od: 21 cze 2016 15:39
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: KrAn »

Ja byłam na turnusie z ZUS-u. Takiego brudu dawno nie widziałam. Ciągle słyszałam, że ZUS za mało płaci. Traktowano nas jak "zło konieczne" Potrawy też ( jeśli chodzi o ZUS ) pozostawiają wiele do życzenia, talerze i sztućce zmywane są ręcznie, a dietetyk zatrudniony jest tylko na papierze. Informacja praktycznie żadna. W domkach karaluchy.
Nie wiem,jak to zakontraktował ZUS. Niestety na moją interwencję w Sanepidzie odpowiedziano, że nie stwierdzono uchybień. Smutne :). Prawdą okazały się plotki,że właściciel ma znajomości. Miałam wrażenie, że przeniosłam się w lata 70. Byłam w innych sanatoriach i mogę porównać. Jedynie pochwalić trzeba zespół fizjoterapeutów i lekarzy. Znają się na tym , co robią. Są specjalistami w swojej dziedzinie i oni pracują na dobrą opinię Ośrodka.
Oprócz bardzo dobrej pracy fizjoterapeutek.Ta gwiazdka jest dla nich.
ZDECYDOWANIE NIE POLECAM NIKOMU TEGO OŚRODKA. MA NADZIEJĘ,ŻE NIE DOJDZIE DO ZATRUCIA ZBIOROWEGO.
Kokoszka
Na forum od: 02 lip 2016 20:05

Post autor: Kokoszka »

Byłam na turnusie w czerwcu z ZUSu. Kuracjusze z ZUSu są tą "gorszą kategorią". Jedzenie jest monotonne, ale można się najeść. Jeśli chodzi o czystość w pokojach, mam duże zastrzeżenia, z współlokatorką myłyśmy ściany przy łóżkach. Spod prysznica w łazience wydobywa się nieprzyjemny zapach. Ręczniki i pościel wymieniane są na życzenie.

Rehabilitanci to młodzi, wspaniali ludzie, zwłaszcza Pani Kasia i Pan Bartek, bardzo mili, grzeczni i uczynni. Pani kierownik też jest ok.
Bogumila1234
Na forum od: 19 lip 2016 10:18
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: Bogumila1234 »

W tym sanatorium byłam w maju tego roku ,prywatnie,za turnus 2-u tygodniowy zapłaciłam 1950 zł.Przyjęcie w recepcji było skandaliczne ,nie mogłam się zakwaterować ,otrzymałam klucze do pokoju ,gdzie ten pokój był już zajęty,wymienili mi na inny pokój gdzie brakowało nocnych szafek i nie było na czym usiąść ,i tak chodziłam z walizką w tą i z powrotem ,z piętra na piętro .Posiłki też były pod ps.. organizacji nie ma ,nie polecam tego sanatorium.
ulicznykucharz
Na forum od: 21 sie 2016 17:37

Post autor: ulicznykucharz »

WItam.
Wróciłem wczoraj z Albatrosa po 24 dniach turnusu ZUS-owskiego. W sanatorium byłem pierwszy raz i mam tylko dobre wrażenia. Może i pokoje nie były zbyt luksusowe, może i dałoby się ponarzekać na inne rzeczy, ale byłoby to wysoce niesprawiedliwe w stosunku do ludzi, którzy tam pracują. Spotkałem tam wspaniałych, młodych ludzi, którzy z pełnym zaangażowaniem próbują, jak tylko mogą, pomóc pacjentom, a niektórzy z nich odpłacali im tylko bzdurnymi pretensjami i krzykiem. Nie wiem co jedli pensjonariusze indywidualni i nie obchodzi mnie to. Moje posiłki zawsze były świeże, smaczne i przyprawione. To nie wina załogi stołówki, że ZUS płaci tyle, a nie więcej, że nie ma na śniadanie, czy kolację sałaty zamiast pomidora, pomidora zamiast ogórka i ogórka zamiast pomidora(słyszałem takie zarzuty na własne uszy). Każdy mógł iść do restauracji i zjeść co tylko sobie wymarzy.

A teraz trochę zasłużonej prywaty.
Dziękuję Bartkowi, który cieszył się bardziej ode mnie, że udało mu się uruchomić mój mięsień.
Dziękuję Klaudii, która bardzo ciepło mroziła mi krew w żyłach.
Dziękuję Ewie za świetne efekty ćwiczeń na sali.
Dziękuję Martynie za to, że nigdy nie chciała mi laserem wypalić dziury w kolanie i zawsze miała czas. :)
Dziękuję Izie za dobre serce oraz za najlepszy kebab i pizzę w mieście :)
Dziękuję Monice, że zawsze się uśmiechała.
Dziękuję Kamilowi, który nie wyciągnął nigdy siekiery słuchając stęków i narzekań.
Dziękuję Wioli(przez W) za ... za wszystko. Bo wymienić tego nie sposób.

Jeśli chcecie w sanatorium się leczyć, a nie grać wielkie "damy" i wielkich "panów" z całą odpowiedzialnością polecam wszystkim ten ośrodek. Dajcie trochę serca kadrze, a zobaczycie jak wspaniale się wami zaopiekują.
Kot
Na forum od: 03 lis 2016 08:25
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Kot »

Witam, czytam i się zastanawiam czy dzieje sie coś w tej Krynicy Morskiej w lutym? Nie chce trafić w odludne miejsce zwłaszcza ze lubię dożo jeść a z tego co czytałem słabo z jedzeniem w Albatrosie. Wiec domyślam się ze będę musiał dożywiać się na mieście. Ale pytanie brzmi czy będzie gdzie? bo to przecież martwy sezon nad morzem. I jak z wyjściami czy są jakieś ograniczenia czasowe np. do godz. 22 bo często gęsto tak jest i sprawdzają obecność kuracjuszy w pokojach. I brak możliwości wyjścia na miasto po godz. 22.
MarzenaS
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 lis 2016 16:54
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: MarzenaS »

Witam.
Ostatnio stawałam na komisji o przedłużenie zasiłku rehabilitacyjnego i dostałam na następne 4 miesiące i w ramach prewencji sanatorium rehabilitacyjne a gdzie? > Krynica Morska Albatros.
Moja znajoma była tam całkiem niedawno i załamana wróciła bo rehabilitacja mimo starań tamtejszego personelu była bardzo uboga, pokoje brudne, jedzenie takie sobie , wciąż to samo, ćwiczenia na stołówce i takie historie:(
Jak zobaczyłam że mam tam jechać z chorym kręgosłupem a bazy rehabilitacyjnej do ćwiczeń a ni basenu nie ma , załamałam się:((
Dzwonie więc do Pani która wystawiła skierowanie i co słyszę-" powinniśmy się cieszyć z tego że możemy wogóle jechać i dają tam gdzie podpisali kontrakt nie ,sprawdzają, byle podstawy do przeżycia były:(
To nie SPA tylko ZUS" usłyszałam.Odwołałam sie i odesłałam skierowanie ale marne szanse:(
Mam wrażenie , że robią to celowo by na rehabilitacyjnym nie korzystać a jak nie przyjmiesz skierowania to nie chcesz się leczyć i zabierają zasiłek.
Może to w tym leży cała prawda by zaoszczędzić?
Pozdrawiam wszystkich Marzena
Awatar użytkownika
serce62
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 paź 2016 20:33
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: serce62 »

no no już mi odechciało się tam jechać
ODPOWIEDZ