Acha, rozumiem, no i dlatego lepiej też wcześniej zadzwonić, podpytać, upewnić się jak jest w wybranym ośrodku...Felice pisze:W sanatorium i dlatego tak bo nie mieli swojej własnej przychodni rehabilitacyjnej.
REHABILITACJA AMBULATORYJNA
Re: REHABILITACJA AMBULATORYJNA
-
forumowicz
I o taką odpowiedź mi chodziłokropkaem pisze: Jeśli Ty chcesz wyjechać i mieć w tym czasie rehabilitację ambulatoryjną, to oczywiście z takiego rozwiązania możesz skorzystać.
Wówczas musisz znaleźć zakwaterowanie dla siebie i zapewnić sobie wyżywienie.
Moim zdaniem, to fajne połączenie przyjemnego z pożytecznym, wypoczynek z terapią leczniczą.![]()
Ale weź też jedno pod uwagę, szukasz sanatorium z dala od domu, dzwonisz, ustalasz termin przyjazdu, idziesz na wizytę, a tutaj, ups.. lekarz potrzebuje jeszcze dodatkowych badań, a to też potrwa w czasie, wszystko się więc przesunie, a Ty zaklepałaś kwaterę na konkretne dni, wzięłaś urlop na określony czas, i co wtedy ?
.
Jakie badania są wymagane , zapytam wcześniej
Urlopu nie biorę , jestem na rencie chorobowej
Nie byłam tylko pewna , czy w sanatorium można skorzystać z takich zabiegów , jakby z zewnątrz ...
-
forumowicz
Mam już na oku taki ośrodek ... Hutnik w Szczawnicy Zdrojukropkaem pisze:Acha, rozumiem, no i dlatego lepiej też wcześniej zadzwonić, podpytać, upewnić się jak jest w wybranym ośrodku...Felice pisze:W sanatorium i dlatego tak bo nie mieli swojej własnej przychodni rehabilitacyjnej.
W Hutniku będę w lutym 2016kuracjuszkaasia pisze:
Mam już na oku taki ośrodek ... Hutnik w Szczawnicy ZdrojuOni mają taką przychodnię .... nie byłam tylko pewna , czy nie trzeba jakoś załatwiać tego z NFZ-em ..
Wiem, że Twoje skierowanie musi być dostarczone i potwierdzone przez wojewódzki odział NFZ, tylko nie mam pojęcia czy robisz to sama, czy przez lekarza kierującego - musisz dopytać...
Uzdrowiskowe leczenie ambulatoryjne dorosłych trwa od 6 do 18 dni. Pacjent kierowany na ten rodzaj leczenia ponosi koszty pobytu (we własnym zakresie zapewnia sobie zakwaterowanie i wyżywienie) natomiast NFZ ponosi koszty zabiegów. I w tym przypadku procedura przechodzi przez NFZ. Bierzesz skierowanie od rodzinnego lub specjalisty i składasz w NFZ - tam w zależności gdzie mają kontrakt kierują - możesz sobie wybrać termin i miejsce. Dawniej NFZ takie coś załatwiał szybko teraz musiałabyś się zorientować. Tylko zapytaj w NFZ co z kolejką jeżeli czekasz już na stacjonarne, oby nie wyrzucili Cię.
Oprócz tych dwóch wymienionych wyżej jest jeszcze rehabilitacja dzienna o czym pisała wcześniej Felice. W tym przypadku sama składasz skierowanie od lekarza w sanatorium, nie wszystkie sanatoria prowadzą taką rehabilitację. Jest to rehabilitacja ogólnoustrojowa dzienna - wpisz w wyszukiwarkę to się pokażą ośrodki. Taka rehabilitacja trwa minimum 3 tygodnie. Ja osobiście korzystałam właśnie z takiej.
Ponadto możesz zapisać się ze skierowaniem od lekarza do Poradni Rehabilitacyjnej,jeżeli taka w danym sanatorium jest i lekarz przepisuje zabiegi. Także są różne formy skorzystanie z formy ambulatoryjnej. Najlepiej jak znajdziesz interesujący Cię ośrodek zadzwoń i popytaj. Pozdrawiam
To zapytaj lekarza wystawiającego skierowanie, czy on przesyła to w systemie/programie do NFZtu, czy Ty masz to dostarczyć.kuracjuszkaasia pisze:Własnie tego nie wiem , i o to pytamo NFZ ..
Wniosek musi być zarejestrowany w NFZecie..
-
forumowicz
Kuracjuszkaasia, oczywiście, że tak...bo jakże by inaczej? Skoro chcesz starać się o zabiegi refundowane przez NFZ, to chyba ten musi być poinformowany, że i za kogo będzie płaciłkuracjuszkaasia pisze:Czyli wszystko jasnebez Jaśnie Panującego NFZ-u ani rusz
![]()
.... o to mi chodziło w pierwszym poście
Inaczej, to tylko wyjazd prywatny
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Na ten temat nic mi nie wiadomo.Jeżeli masz skierowanie wypisane przez lekarza mającego umowę z NFZ to wystarczy.Wiem, że Twoje skierowanie musi być dostarczone i potwierdzone przez wojewódzki odział NFZ
Rozliczenia dzieją się poza nami.Placówka w której bierzesz zabiegi sama rozlicza się z NFZ ty tylko podpisem na karcie potwierdzasz że je przyjęłaś.
My mamy prawo do wyboru placówki w której się leczymy więc nie ważne czy będzie w Szczawnicy,czy na sąsiedniej ulicy i niczego nigdzie nie potwierdzamy.