Krynica-Zdrój Stary dom zdrojowy

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
majeczka43
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 02 gru 2013 22:29
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Krynica-Zdrój Stary dom zdrojowy

Post autor: majeczka43 »

obiecana relacja ze Starego Domu Zdrojowego (SDZ)
Byłam z ZUS-u od 12 kwietnia do 5 maja. Stary Dom Zdrojowy jest w trakcie remontu, ale to w niczym nie przeszkadza kuracjuszom. Część przeznaczona dla ZUS-u jest wyremontowana. Pokoje jedno- i dwuosobowe. Generalnie są przydzielane "losowo", ale ja dzwoniłam,prosiłam (ważny powód) i się udało, oczywiście bez dopłaty. ZUS zajmuje 2 piętra, turnus liczył ok. 50 osób. Wszystkie pokoje z łazienkami z brodzikiem. Wszystko nowe!!! Ręczniki zapewnione , można przywieźć kąpielowy. Pościel i ręczniki zmieniane w trakcie turnusu. Zabiegi są na miejscu. Jeśli ktoś ma zapisaną kriokomorę i basen, jest dowożony. Na kriokomorę lepiej zaopatrzyć się w zestaw ochraniaczy, maseczkę itp, gdyż na miejscu kosztuje on ok.60 zł,. Zabiegi dobrej jakości, gimnastyka daje w kość. Generalnie brak kolejek!! na zabiegi, personel jest uczynny i bardzo troskliwy. Jedzenie bardzo dobre i dużo (może inni mają inne zdanie). Można zażyczyć sobie dietę lekkostrawną, ale to lekarz musi wypisać. Nigdy nie było wędliny typu mielonka lub mortadela!!!Żelazko można wypożyczyć w recepcji za 1 zł za godzinę (jest deska do prasowania i suszarka na pranie). Czajniki stoją na korytarzu. W pokoju talerzyk, kubek i łyżeczka. Telewizor płatny ok 55 zł za cały pobyt. Wi-Fi bezpłatne, ale tylko w holu, nie ma internetu w pokojach. Jest kilka foteli, gdzie strudzony kuracjusz może posurfować. Jest też jeden sanatoryjny komputer stacjonarny przeznaczony dla kuracjuszy, gdzie można sobie bezpłatnie posiedzieć (tłoku nie widziałam). Sala balowa jest w budynku, rzeczywiście odbywają się tam koncerty, głównie muzyki poważnej - płatne- ogólnodostępne ( nie tylko dla kuracjuszy ze SDZ). Natomiast prawie codziennie odbywają się koncerty w Pijalni Głównej (naprzeciwko SDZ), bezpłatnie- Orkiestry Zdrojowej z Krynicy i różne inne ciekawe lub mniej eventy. Są też koncerty płatne . Sezon się praktycznie rozpoczyna, a widziałam już ogłoszenia o fajnych koncertach. Dla tańczących Kawiarnia Prezydencka -wieczorki codziennie oprócz poniedziałku, a właściwie dwa razy dziennie, czyli FIVE !!!! od trzeciej do piątej i potem od 19 do 22. Pan gra i śpiewa ( nie jestem za bardzo tańcząca, więc dla mnie to był badziew). Dla preferujących ambitniejszą muzykę polecam Pizzerię Węgierską Koronę - codziennie rewelacyjna muzyka na żywo ( dwie gitary i perkusja) - grają np Pink Floyd, Stinga,Eltona Johna, Phila Collinsa, Prince`a, a i polskie kawałki typu Dżem, Soyka, SDM. Ja gorąco polecam. Można zabrać kije do nordic walking, przydadzą się. Sklepy wszelakie dookoła, Galeria Krynicka 5 minut drogi.Dużo pięknych miejsc wokół Muszyna, Tylicz, Powroźnik, Nowy Sącz...no i warto dobre buty zabrać do chodzenia po górach. Nie ma sprawdzania obecności po 22, ale turnus był raczej spokojny i obyło się bez interwencji (chyba). Chyba opisałam z grubsza wszystko. Jeśli coś chcecie jeszcze wiedzieć, to oczywiście proszę pisać. Już Wam zazdroszczę pobytu!!!! Jak ktoś sobie życzy, mogę na majla wysłać jakieś zdjęcia. Pozdrawiam
beatricz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 mar 2013 14:47
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: beatricz »

Bardzo dziękuje, napisz jeszcze ile zabiegów dziennie , czy do obiadu i później wolne ? , może wskazania na pokoje lub piętro?
majeczka43
Kuracjusz
Kuracjusz

Co do pokojów to chyba już kuracjusze nie mają wpływu, a wg mnie nie ma znaczenia, bo wszystkie pokoje są ok. A zabiegów jest sporo, więcej niż na NFZ, jest hydromasaż (uważam, że lepszy niż kąpiel perełkowa), gimnastyka grupowa i indywidualna (obowiązkowe dwie gimnastyki różne dziennie wg wymogów ZUS-u),prądy różne, zabiegi mokre czyli borowina, termożele (każdy ma- czyli 15 minut leżenia na materacu pod gorącymi workami z żelem), masaż klasyczny oraz relaksacja, niby głupie,ale fajne, można się przespać pół godzinki. Są też niestety wykłady narzucone przez ZUS (np obowiązki pracodawcy, zasady żywienia, przyczyny stresu itp), nie da się ich uniknąć, ale w sumie można się coś dowiedzieć, ale Panie są wyrozumiałe i skracają w maksymalny sposób. Ja miałam 101 zabiegów i chyba to jest norma. W trakcie jest wizyta kontrolna i można zweryfikować zabiegi. Moja lekarka - Pani ordynator- bardzo miła i wsłuchuje się w potrzeby pacjenta. Zabiegi są generalnie do obiadu, ale np ja gimnastykę miałam o 15 i można było sobie przesunąć na dopołudnie, żeby mieć wolne popołudnie. Relaksacja w okolicach kolacji. Basen około 15 i się nie da przełożyć, ale nie codziennie, więc idzie wytrzymać. Uwaga: w sobotę też są zabiegi, ale do południa. Ostatni dzień można odrobić wcześniej, jak komuś pasuje i na drogę prowiant!!! Bo posiłki są od śniadania pierwszego dnia do kolacji dnia ostatniego. I nie ma znaczenia, że jak się przyjedzie z rana 1 dnia, to się dostanie jedynkę, bo lista jest przygotowana wcześniej, i wszystko jest przygotowane na recepcji. Co mnie negatywnie uderzyło , to to, że nie ma kuracji wodą pitną!!! bo ZUS nie refunduje. Woda lecznicza w pijalniach jest płatna dla wszystkich z ZUS
myszka miki
Na forum od: 06 lip 2016 13:55
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: myszka miki »

Bardzo dziękuję za dokładny i precyzyjny opis warunków w Starym Domu Zdrojowym.
A muzyka w Wegierskiej Koronie naprawdę fantastyczna. Grają wszystko o co poprosisz.
Awatar użytkownika
Joanna65
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lis 2016 10:32
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Joanna65 »

Witaj majeczka43 :D Bardzo, bardzo dziękuje za wyczerpujący opis sanatorium, dużo się dowiedzialam , same konkrety, mniej więcej wiem, co tam mnie czeka :)słyszałam, że są organizowane wycieczki z biur podrózy np na baseny termalne na Węgry, czy wiesz coś o tym, czy warto jechac tam i co warto zobaczyc w okolicy, może polecasz coś szczególnie?Ja jadę w maju 2017.Pozdrawiam . Joanna
majeczka43
Kuracjusz
Kuracjusz

Soreczki, ale rzadko tu zaglądam, może jak cos sobie zaplanuję w przyszłości, to będę częściej tu zaglądać. Tak, jest pełno wycieczek, praktycznie juz na pierwszym posiłku przychodzą przedstawiciele biura podróży i oferują. Ja nie korzystałam,ale dużo ludzi jeździ i sobie chwalą i Węgry i Praga i termy, trudno mi teraz sobie przypomnieć, a co do zwiedzania, to wiadomo okolice Krynicy - Tylicz, Czarny Potok, ale również Nowy Sącz jest warty zwiedzenia, można sobie skoczyć na Słowację na zakupy,ale nie wiem,czy warto, bo w Krynicy są sklepy z artykułami słowackimi. Są też bezpłatne wycieczki po Krynicy z przewodnikiem, no i wspomniane koncerty w Pijalni, która jest prawie naprzeciwko Starego Domu Zdrojowego.
Będziesz miała cudowną pogodę i wspaniały pobyt. Zazdroszczę
Awatar użytkownika
Joanna65
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lis 2016 10:32
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Joanna65 »

Dzięki majeczka43 :D Jak zwykle można na Ciebie liczyć, jeśli chodzi o wyczerpujące info :) Pozdrawiam ciepło i mam nadzieję, że Twoje przewidywania się spełnią.
majeczka43
Kuracjusz
Kuracjusz

Joanna daj znać, jak było w Krynicy i opisz swoje wrażenia po powrocie
Awatar użytkownika
andrzej590
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2017 12:58
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: andrzej590 »

Czy jest możliwość zakwaterowania w jedynce z zusu?
monial
Na forum od: 30 sie 2017 18:36
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 0

Re: Krynica-Zdrój Stary dom zdrojowy termin 30.10.2017

Post autor: monial »

Witam, ponieważ jadę pierwszy raz była bym wdzięczna za opinie, co jest płatne a co nie?? czego brak i co konieczne ,trzeba zabrać??? Miło było by jeśli ktoś by jechał w tym terminie z województwa łódzkiego... :roll:
ODPOWIEDZ