Krynica-Zdrój Stary dom zdrojowy
-
majeczka43
- Kuracjusz

- Na forum od: 02 gru 2013 22:29
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 3
Re: Krynica-Zdrój Stary dom zdrojowy
Byłam z ZUS-u od 12 kwietnia do 5 maja. Stary Dom Zdrojowy jest w trakcie remontu, ale to w niczym nie przeszkadza kuracjuszom. Część przeznaczona dla ZUS-u jest wyremontowana. Pokoje jedno- i dwuosobowe. Generalnie są przydzielane "losowo", ale ja dzwoniłam,prosiłam (ważny powód) i się udało, oczywiście bez dopłaty. ZUS zajmuje 2 piętra, turnus liczył ok. 50 osób. Wszystkie pokoje z łazienkami z brodzikiem. Wszystko nowe!!! Ręczniki zapewnione , można przywieźć kąpielowy. Pościel i ręczniki zmieniane w trakcie turnusu. Zabiegi są na miejscu. Jeśli ktoś ma zapisaną kriokomorę i basen, jest dowożony. Na kriokomorę lepiej zaopatrzyć się w zestaw ochraniaczy, maseczkę itp, gdyż na miejscu kosztuje on ok.60 zł,. Zabiegi dobrej jakości, gimnastyka daje w kość. Generalnie brak kolejek!! na zabiegi, personel jest uczynny i bardzo troskliwy. Jedzenie bardzo dobre i dużo (może inni mają inne zdanie). Można zażyczyć sobie dietę lekkostrawną, ale to lekarz musi wypisać. Nigdy nie było wędliny typu mielonka lub mortadela!!!Żelazko można wypożyczyć w recepcji za 1 zł za godzinę (jest deska do prasowania i suszarka na pranie). Czajniki stoją na korytarzu. W pokoju talerzyk, kubek i łyżeczka. Telewizor płatny ok 55 zł za cały pobyt. Wi-Fi bezpłatne, ale tylko w holu, nie ma internetu w pokojach. Jest kilka foteli, gdzie strudzony kuracjusz może posurfować. Jest też jeden sanatoryjny komputer stacjonarny przeznaczony dla kuracjuszy, gdzie można sobie bezpłatnie posiedzieć (tłoku nie widziałam). Sala balowa jest w budynku, rzeczywiście odbywają się tam koncerty, głównie muzyki poważnej - płatne- ogólnodostępne ( nie tylko dla kuracjuszy ze SDZ). Natomiast prawie codziennie odbywają się koncerty w Pijalni Głównej (naprzeciwko SDZ), bezpłatnie- Orkiestry Zdrojowej z Krynicy i różne inne ciekawe lub mniej eventy. Są też koncerty płatne . Sezon się praktycznie rozpoczyna, a widziałam już ogłoszenia o fajnych koncertach. Dla tańczących Kawiarnia Prezydencka -wieczorki codziennie oprócz poniedziałku, a właściwie dwa razy dziennie, czyli FIVE !!!! od trzeciej do piątej i potem od 19 do 22. Pan gra i śpiewa ( nie jestem za bardzo tańcząca, więc dla mnie to był badziew). Dla preferujących ambitniejszą muzykę polecam Pizzerię Węgierską Koronę - codziennie rewelacyjna muzyka na żywo ( dwie gitary i perkusja) - grają np Pink Floyd, Stinga,Eltona Johna, Phila Collinsa, Prince`a, a i polskie kawałki typu Dżem, Soyka, SDM. Ja gorąco polecam. Można zabrać kije do nordic walking, przydadzą się. Sklepy wszelakie dookoła, Galeria Krynicka 5 minut drogi.Dużo pięknych miejsc wokół Muszyna, Tylicz, Powroźnik, Nowy Sącz...no i warto dobre buty zabrać do chodzenia po górach. Nie ma sprawdzania obecności po 22, ale turnus był raczej spokojny i obyło się bez interwencji (chyba). Chyba opisałam z grubsza wszystko. Jeśli coś chcecie jeszcze wiedzieć, to oczywiście proszę pisać. Już Wam zazdroszczę pobytu!!!! Jak ktoś sobie życzy, mogę na majla wysłać jakieś zdjęcia. Pozdrawiam
-
beatricz
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 05 mar 2013 14:47
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 4
-
majeczka43
- Kuracjusz

-
myszka miki
- Na forum od: 06 lip 2016 13:55
- Staż sanatoryjny: 0
A muzyka w Wegierskiej Koronie naprawdę fantastyczna. Grają wszystko o co poprosisz.
- Joanna65
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 07 lis 2016 10:32
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 7
-
majeczka43
- Kuracjusz