Zwolnienie czy urlop?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
bozenkagr
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 lut 2014 19:38
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 10

Re: Zwolnienie czy urlop?

Post autor: bozenkagr »

witam
Myślę, że nie ma tu sztywnych przepisów, a znów wszystko zależy od lekarza w sanatorium.
W marcu br. byłam w sanatorium uzdrowiskowym "Górnik" w Iwoniczu. Lekarka zapytała, czy chcę zwolnienie. Zdziwiłam się i chętnie skorzystałam. Zostawiłam 10 dni urlopu a na resztę wzięłam zwolnienie. Wysłałam do zakładu pracy i zaoszczędziłam urlop. Zaznaczam, że nie byłam chora. Nie byłam też odosobnionym przypadkiem.
pozdrawiam i radzę zawsze zapytać, czy jest taka możliwość.
Bożena
piotrkowal
Na forum od: 17 paź 2016 15:21
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: piotrkowal »

bodana2 pisze:Pytanie do Piotra: Czy skierownie wystawił Ci lekarz w szpitalu? Ile czasu minęło od ostatniego Twojego pobytu w sanatorium? Czy na skierowaniu miałeś zapis "skierowanie na rehabilitację w szpitalu uzdrowiskowym" czy też może inny?
To moje pierwsze skierowanie. Podczas wizyty u neurologa sam zasugerowałem pobyt w szpitalu, żeby szybciej dostać skierowanie do sanatorium. Niestety w naszych realiach szybciej można dostać się do sanatorium niż lekarza rehabilitanta, do którego mam termin na listopad 2017...
Na skierowaniu, które było wystawione w dniu wypisu ze szpitala neurolog zaznaczył Uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne, balneolog zaznaczył Sanatorium uzdrowiskowe a NFZ Leczenie uzdrowiskowe - sanatorium uzdrowiskowe (dopisek rehab.)
W szpitalu leżałem dwa dni, w połowie września, skierowanie z datą i miejscem pobytu otrzymałem 14.10. Pobyt - cały grudzień.
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: bodana2 »

Wnioskuję, że będziesz potrzebował urlopu na grudzień. Chociaż ostatnio spotkałam się z przypadkiem podczas pobytu w sanatorium NFZ, że po 3 dniach od przyjazdu jeden z kuracjuszy poszedł do lekarza i wyprosił zwolnienie lekarskie tłumacząc, że nie ma więcej urlopu. Nawet nie zabrano mu zabiegów. Był bardzo aktywny. Codziennie robił po kilkadziesiąt kilometrów na rowerze. Tak więć niezbadane są wyroki.... Czasami "bogatemu i byk się ocieli". Przeczytałeś wiadomość na PW?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Leczenie uzdrowiskowe - sanatorium uzdrowiskowe
Na ten wyjazd potrzebujesz urlop....chyba,że neurolog Twój wystawi zwolnienie przed wyjazdem,bo tak może.
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: danusia57 »

Byłam we wrześniu 2015 w Górniku Iwonicz Zdrój,pani doktor nie zaproponowała mi zwolnienia lekarskiego :oops: ,a ja nie wiedziałam że o takie można prosić :o .Ale teraz już wiem :) ,możliwe że kiedyś to wykorzystam
olenka989
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sie 2014 17:42
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: olenka989 »

Witam.A jak wygląda sytuacja gdy ZUS sprawdzi moje L4?Nawet jeżeli
na zwolnieniu jest adnotacja że " chory może chodzić" to można wyjść z domu tylko do lekarza lub do najbliższego sklepu.Pytam bo pewnie w przyszłym roku załapię się na wyjazd z NFZ i też nie wiem czy szefostwo udzieli mi urlopu
forumowicz

Post autor: forumowicz »

ja miałam kontrolę zwolnienia jak byłam w sanatorium w tym roku. Ja w tym sanatorium na zwolnieniu byłam "na legalu" że tak powiem. Tzn. jak już pisałam gdzieś - skierowanie dostałam jak byłam w trakcie leczenia i lekarz uznał że jest mu obojętne gdzie będę się leczyć (nie ma znaczenia czy w miejscu zamieszkania czy w sanatorium) i dal mi dalsze zwolnienie. Fakt, że będę się leczyła 500km od miejsca zamieszkania na moją prośbę odnotował w kartotece medycznej, to właśnie na wypadek kontrolowanie mnie przez ZUS, ew. innej kontroli dokumentacji medycznej. No i stało się - zwolnienie było na ponad 30 dni i dostałam wezwanie na kontrolę - wezwanie przysłano do domu oczywiście. Zadzwoniłam do ZUS-u gdzie poinformowano mnie, że mam dostarczyć zaświadczenie że jestem na leczeniu sanatoryjnym i nie mogę się zgłosić na kontrolę. No to wzięłam zaświadczenie z sanatorium, wysłałam faksem i usprawiedliwiono mi nieobecność. Zaznaczę może jeszcze, że mój przypadek nie był odosobniony. Można leczyć się poza miejscem zamieszkania :D

Dodam, że zaświadczenie najlepiej wysłać przed terminem kontroli orzecznika,żeby później komplikacji nie było. Jak nie przyjdziesz a wezwanie zostało odebrane przez kogoś z domowników to mogą być uruchomione dodatkowe procedury i dodatkowe kontrole ZUS może wdrożyć tzn. np. kontrolę chorych czyli dwie smutne panie z ZUS- u przyjdą CI do domu. No i jak Cię nie będzie to będziesz musiała dodatkowo się tłumaczyć.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

dodam jeszcze tylko, że (przyjmując takie procedury kontroli jakie wobec mnie zastosowano) nie ma znaczenia dla ZUS-u jaki lekarz zwolnienie wystawił tzn. czy ten który prowadzi leczenie czy jakiś inny.
Reasumując - wszystko zależy od lekarza, jak znajdziesz jakiegoś , który Ci zwolnienie wystawi najlepiej na schorzenie, na które jedziesz do sanatorium, to bierz i jedź.

Acha - byłam na skierowaniu z NFZ nie na prewencji.
bozenkagr
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 lut 2014 19:38
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: bozenkagr »

Danusiu, widać nie trafiłaś na tę samą lekarkę. Poszukam i znajdę jej nazwisko. Może kiedyś przyda się komuś wyjeżdżającemu do Górnika.
Oznacza to jedynie, że jest taka możliwość.
pozdrawiam
olenka989
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sie 2014 17:42
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: olenka989 »

Casandra pisze:ja miałam kontrolę zwolnienia jak byłam w sanatorium w tym roku. Ja w tym sanatorium na zwolnieniu byłam "na legalu" że tak powiem. Tzn. jak już pisałam gdzieś - skierowanie dostałam jak byłam w trakcie leczenia i lekarz uznał że jest mu obojętne gdzie będę się leczyć (nie ma znaczenia czy w miejscu zamieszkania czy w sanatorium) i dal mi dalsze zwolnienie. Fakt, że będę się leczyła 500km od miejsca zamieszkania na moją prośbę odnotował w kartotece medycznej, to właśnie na wypadek kontrolowanie mnie przez ZUS, ew. innej kontroli dokumentacji medycznej. No i stało się - zwolnienie było na ponad 30 dni i dostałam wezwanie na kontrolę - wezwanie przysłano do domu oczywiście. Zadzwoniłam do ZUS-u gdzie poinformowano mnie, że mam dostarczyć zaświadczenie że jestem na leczeniu sanatoryjnym i nie mogę się zgłosić na kontrolę. No to wzięłam zaświadczenie z sanatorium, wysłałam faksem i usprawiedliwiono mi nieobecność. Zaznaczę może jeszcze, że mój przypadek nie był odosobniony. Można leczyć się poza miejscem zamieszkania :D

Dodam, że zaświadczenie najlepiej wysłać przed terminem kontroli orzecznika,żeby później komplikacji nie było. Jak nie przyjdziesz a wezwanie zostało odebrane przez kogoś z domowników to mogą być uruchomione dodatkowe procedury i dodatkowe kontrole ZUS może wdrożyć tzn. np. kontrolę chorych czyli dwie smutne panie z ZUS- u przyjdą CI do domu. No i jak Cię nie będzie to będziesz musiała dodatkowo się tłumaczyć.

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i wyjaśnienie :kwiat:
ODPOWIEDZ