Zwolnienie czy urlop?
-
bozenkagr
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 28 lut 2014 19:38
- Oddział NFZ: Podkarpacki
- Staż sanatoryjny: 10
Re: Zwolnienie czy urlop?
Myślę, że nie ma tu sztywnych przepisów, a znów wszystko zależy od lekarza w sanatorium.
W marcu br. byłam w sanatorium uzdrowiskowym "Górnik" w Iwoniczu. Lekarka zapytała, czy chcę zwolnienie. Zdziwiłam się i chętnie skorzystałam. Zostawiłam 10 dni urlopu a na resztę wzięłam zwolnienie. Wysłałam do zakładu pracy i zaoszczędziłam urlop. Zaznaczam, że nie byłam chora. Nie byłam też odosobnionym przypadkiem.
pozdrawiam i radzę zawsze zapytać, czy jest taka możliwość.
Bożena
-
piotrkowal
- Na forum od: 17 paź 2016 15:21
- Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
- Staż sanatoryjny: 0
To moje pierwsze skierowanie. Podczas wizyty u neurologa sam zasugerowałem pobyt w szpitalu, żeby szybciej dostać skierowanie do sanatorium. Niestety w naszych realiach szybciej można dostać się do sanatorium niż lekarza rehabilitanta, do którego mam termin na listopad 2017...bodana2 pisze:Pytanie do Piotra: Czy skierownie wystawił Ci lekarz w szpitalu? Ile czasu minęło od ostatniego Twojego pobytu w sanatorium? Czy na skierowaniu miałeś zapis "skierowanie na rehabilitację w szpitalu uzdrowiskowym" czy też może inny?
Na skierowaniu, które było wystawione w dniu wypisu ze szpitala neurolog zaznaczył Uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne, balneolog zaznaczył Sanatorium uzdrowiskowe a NFZ Leczenie uzdrowiskowe - sanatorium uzdrowiskowe (dopisek rehab.)
W szpitalu leżałem dwa dni, w połowie września, skierowanie z datą i miejscem pobytu otrzymałem 14.10. Pobyt - cały grudzień.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Na ten wyjazd potrzebujesz urlop....chyba,że neurolog Twój wystawi zwolnienie przed wyjazdem,bo tak może.Leczenie uzdrowiskowe - sanatorium uzdrowiskowe
- danusia57
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
-
olenka989
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 26 sie 2014 17:42
- Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
- Staż sanatoryjny: 2
na zwolnieniu jest adnotacja że " chory może chodzić" to można wyjść z domu tylko do lekarza lub do najbliższego sklepu.Pytam bo pewnie w przyszłym roku załapię się na wyjazd z NFZ i też nie wiem czy szefostwo udzieli mi urlopu
-
forumowicz
Dodam, że zaświadczenie najlepiej wysłać przed terminem kontroli orzecznika,żeby później komplikacji nie było. Jak nie przyjdziesz a wezwanie zostało odebrane przez kogoś z domowników to mogą być uruchomione dodatkowe procedury i dodatkowe kontrole ZUS może wdrożyć tzn. np. kontrolę chorych czyli dwie smutne panie z ZUS- u przyjdą CI do domu. No i jak Cię nie będzie to będziesz musiała dodatkowo się tłumaczyć.
-
forumowicz
Reasumując - wszystko zależy od lekarza, jak znajdziesz jakiegoś , który Ci zwolnienie wystawi najlepiej na schorzenie, na które jedziesz do sanatorium, to bierz i jedź.
Acha - byłam na skierowaniu z NFZ nie na prewencji.
-
bozenkagr
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 28 lut 2014 19:38
- Oddział NFZ: Podkarpacki
- Staż sanatoryjny: 10
Oznacza to jedynie, że jest taka możliwość.
pozdrawiam
-
olenka989
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 26 sie 2014 17:42
- Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
- Staż sanatoryjny: 2
Casandra pisze:ja miałam kontrolę zwolnienia jak byłam w sanatorium w tym roku. Ja w tym sanatorium na zwolnieniu byłam "na legalu" że tak powiem. Tzn. jak już pisałam gdzieś - skierowanie dostałam jak byłam w trakcie leczenia i lekarz uznał że jest mu obojętne gdzie będę się leczyć (nie ma znaczenia czy w miejscu zamieszkania czy w sanatorium) i dal mi dalsze zwolnienie. Fakt, że będę się leczyła 500km od miejsca zamieszkania na moją prośbę odnotował w kartotece medycznej, to właśnie na wypadek kontrolowanie mnie przez ZUS, ew. innej kontroli dokumentacji medycznej. No i stało się - zwolnienie było na ponad 30 dni i dostałam wezwanie na kontrolę - wezwanie przysłano do domu oczywiście. Zadzwoniłam do ZUS-u gdzie poinformowano mnie, że mam dostarczyć zaświadczenie że jestem na leczeniu sanatoryjnym i nie mogę się zgłosić na kontrolę. No to wzięłam zaświadczenie z sanatorium, wysłałam faksem i usprawiedliwiono mi nieobecność. Zaznaczę może jeszcze, że mój przypadek nie był odosobniony. Można leczyć się poza miejscem zamieszkania![]()
Dodam, że zaświadczenie najlepiej wysłać przed terminem kontroli orzecznika,żeby później komplikacji nie było. Jak nie przyjdziesz a wezwanie zostało odebrane przez kogoś z domowników to mogą być uruchomione dodatkowe procedury i dodatkowe kontrole ZUS może wdrożyć tzn. np. kontrolę chorych czyli dwie smutne panie z ZUS- u przyjdą CI do domu. No i jak Cię nie będzie to będziesz musiała dodatkowo się tłumaczyć.
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i wyjaśnienie