Narodowy Fundusz Zdrowia do likwidacji. 01 stycznia 2018r

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
forumowicz

Re: Narodowy Fundusz Zdrowia do likwidacji. 01 stycznia 2018r

Post autor: forumowicz »

Sloneczko pisze:Mam nadzieję, ze się zmieni i to na lepsze :D
Ze dwa lata temu były propozycje aby przy Urzędach Marszałkowskich utworzyć coś takiego
jak wydziały nadzoru nad systemem opieki zdrowotnej. Wtedy na pewno byłyby
i referaty, które zajmowałyby się kierowaniem osób do sanatorium :D
Pożyjemy......zobaczymy ;)
Ja też mam taką nadzieję ;) :D :o że pieniądze znajdą się dla chorych na raka ,młodych ludzi coraz częściej :? :(
Awatar użytkownika
Chmurka07
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sty 2015 21:43
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Chmurka07 »

Albo nowi ludzie czyt. swoi w nowych strukturach. Przerabialiśmy już wiele zmian. Były sanatoria, są i będą, a czy nas będzie na nie stać.....pożyjemy zobaczymy.
forumowicz

prawda jest taka, ze dopóki główni decydenci nie podejmą kroków mających na celu likwidację biurokracji - mam na myśli ograniczenie procedur a nie tworzenie nowych - to nic nie zmieni się na lepsze. Będzie tak jak pisałam przenoszenie tyłków ze stołka na stołek i zmienianie nazw instytucji. Bo ktoś te niezbędne kwity musi wypełniać i do tego potrzeba armii ludzi.
I dotyczy to wszystkich służb - urzędniczych, medycznych, porządkowych.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Jeżeli proponowane zmiany w całości wejdą w życie to będzie tak jak kiedyś .Ja nie korzystałam , więc dokładnie nie wiem jak to wyglądało ale ponoć mają decydować specjaliści i to w większości placówki lecznictwa szpitalnego.Mają zniknąć wczaso-sanatoria , jak to nazywają obecnie osoby decyzyjne ;) Ma być lepiej .Dla niepełnosprawnych, chorych na raka, SM czyli ludzi z tzw. poważnymi schorzeniami. :shock: Tylko kto będzie decydował o tym czy i w jakim stopniu jesteśmy schorowani :?: :?:
forumowicz

no właśnie ci specjaliści. Ja tez uważam że leczenie w sanatoryjne z dofinansowaniem powinno być dla ludzi, którzy są naprawdę chorzy, najlepiej skierowania poszpitalne. Bo dzisiaj to w zasadzie każdy może jechać do sanatorium. Z wiekiem każdy ma jakieś niedomagania, skrzywiony kręgosłup, jakieś zwyrodnienia. Idziesz do lekarza prosisz o skierowanie i masz.

Tak wiem - ja tez korzystam. Ale jak zabiorą to nie będę miała żalu. Uważam, że są ważniejsze wydatki w ochronie zdrowia niż sanatoria.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Tylko trzeba będzie poszukać szpitala gdzie władni będą mieli mała rodzinę i wąskie grono znajomych :roll:
Niania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 paź 2016 10:00
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Niania »

Casandra pisze:no właśnie ci specjaliści. Ja tez uważam że leczenie w sanatoryjne z dofinansowaniem powinno być dla ludzi, którzy są naprawdę chorzy, najlepiej skierowania poszpitalne. Bo dzisiaj to w zasadzie każdy może jechać do sanatorium. Z wiekiem każdy ma jakieś niedomagania, skrzywiony kręgosłup, jakieś zwyrodnienia. Idziesz do lekarza prosisz o skierowanie i masz.

Tak wiem - ja tez korzystam. Ale jak zabiorą to nie będę miała żalu. Uważam, że są ważniejsze wydatki w ochronie zdrowia niż sanatoria.

Zgadzam się z Tobą.
Kilka razy spotkałam się z kuracjuszami co twierdzili że przyjechali tylko po to by mieć za darmo trzy tygodniowy urlop a i trochę poszaleć na dansingach .
Wtedy to mnie skręcało że złości bo znam takich co naprawdę potrzebują zmiany klimatu i tych zabiegów.
Bo po prostu ich nie stać na komercyjny wyjazd.
A tu inni korzystają ile się da.
Sama choruję od dziecka i wiem jak jest ciężko walczyć z chorobą której się nie da wyleczyć tylko wspomóż w jakimś normalnym funkcjonowaniu w swym życiu. :kwiat:
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: AgaC »

Niania pisze: Wtedy to mnie skręcało że złości bo znam takich co naprawdę potrzebują zmiany klimatu i tych zabiegów.
To chyba nie jest tak do końca.
Zasobność portfela ma się nijak do tego, czy ktoś wyjeżdża do sanatoriów, czy tez korzysta z innych rzeczy, które mu państwo oferuje za darmo. Czy jeżeli stać Cie na wizytę w prywatnej przychodni to powinnam mieć zal,że chodzisz do rodzinnego za free? :)
Ja staram się korzystać z tego co mi się należy. Czy dlatego,ze kogoś nie stać na wyjazd komercyjny powinnam zrezygnować z tego przywileju?
Jeżeli ktoś jest chory ma różne możliwości- nfz, zus, pfron. Inna sprawa,że ludzie wolą narzekać i psioczyć na innych niż wziąć się za załatwienie czegoś dla siebie :)
I zgadzam sie po raz kolejny z Casandrą. NFZ ma ważniejsze wydatki niż finansowanie sanatoriów. I myślę,ze w bardzo niedługim czasie ograniczy formulę, która obowiązuje obecnie.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

A to już od dawna było wiadome.Najczęściej brany jest pod uwagę wariant płacenia za zabiegi,a nocleg i jedzenie płacisz sam.Wtedy standard będzie się baaardzo liczył,bo ceny komercyjne na pewno nie będą małe i znaczna różnica w kosztach między jedynką,a trójką .
Niania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 paź 2016 10:00
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Niania »

AgaC pisze:
Niania pisze: Wtedy to mnie skręcało że złości bo znam takich co naprawdę potrzebują zmiany klimatu i tych zabiegów.
To chyba nie jest tak do końca.
Zasobność portfela ma się nijak do tego, czy ktoś wyjeżdża do sanatoriów, czy tez korzysta z innych rzeczy, które mu państwo oferuje za darmo. Czy jeżeli stać Cie na wizytę w prywatnej przychodni to powinnam mieć zal,że chodzisz do rodzinnego za free? :)
Ja staram się korzystać z tego co mi się należy. Czy dlatego,ze kogoś nie stać na wyjazd komercyjny powinnam zrezygnować z tego przywileju?
Jeżeli ktoś jest chory ma różne możliwości- nfz, zus, pfron. Inna sprawa,że ludzie wolą narzekać i psioczyć na innych niż wziąć się za załatwienie czegoś dla siebie :)
I zgadzam sie po raz kolejny z Casandrą. NFZ ma ważniejsze wydatki niż finansowanie sanatoriów. I myślę,ze w bardzo niedługim czasie ograniczy formulę, która obowiązuje obecnie.
Może żle się wyraziłam co kuracjusz traktujących sanatoria jako wczasy .Ale to jest moje zdanie i go nie zmienię.Tylko nie wszyscy mogą skorzystać z ZUS. Np;renciści i emeryci. Dlatego NFZ bardziej powinien zwracać uwagę na składane wnioski. A nie tak jak leci przydzielać sanatoria...Dlatego tak są marnowane niepotrzebne wydatki....Taka jest prawda nikogo nie zmuszam by się z nią zgadzał ;) miłego dnia
ODPOWIEDZ