Zwrot kosztów za przerwanie pobytu.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: Zwrot kosztów za przerwanie pobytu.
Do sanatorium o zwrot nadpłaconych i niewykorzystanych pieniędzy i do Funduszu o nowy przydział.W końcu nie ze swojej winy nie wykorzystałaś pobytu.Ja zawsze w takich sytuacjach drugie takie samo pismo wysyłam z adnotacją "do informacji" W tym przypadku pisząc do sanatorium drugie takie samo pismo informujące wysyłasz do NFZ.W takim przypadku sanatorium musi też odpowiedzieć wysłać i do ciebie i do nich.
-
forumowicz
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
-
forumowicz
1.Można sprawdzić w ZIP-ie ile pieniążków otrzymało sanatorium (powinna być wyszczególniona kwota wraz z ilością dni pobytu)
2.Poprosić NFZ o konkretną odpowiedź na piśmie za jaki okres zapłacono sanatorium.
Ostatecznie to są składki, które zostają odciągane z naszych świadczeń i mamy prawo wiedzieć na co są przeznaczane
Powodzenia
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
wiesniaczkaela pisze:Obiekty sanatoryjne są obecnie w prywatnych rękach i powinny być ubezpieczone , więc nie widzę problemu jeżeli wypadek zdarzył się nie z winy kuracjusza.Tak mi się wydaję .Jestem ciekawa jaki będzie finał sprawy .Mam nadzieję że się dowiemy.
Sanatoria przyjmujące kuracjuszy z NFZ czy KRUS Musza mieć wykupiona polisę na wypadek zdarzenia gdzie wina leżała by po stronie Sanatorium -tak jak to opisywaliście.
Natomiast podczas przyjazdu do sanatorium proponowane jest Każdemu Kuracjuszowi wykupienie dodatkowego Ubezpieczenia na wypadek NW - do tego zobligowany jest każdy obiekt
Natomiast w opisywanym przypadku Sanatorium może ,ale nie musi zwrócić kosztów wnoszonych przy przyjęciu-Oczywiście w dobry tonie jest ,ze zwracają( chodzi o dodatkową dopłatę do pokoju ) co zaś tyczy się opłaty klimatycznej należy zwrócić się do odpowiedniego Naczelnika Urzędu Gminy celem zwrotu.
Wg opisu było to zdarzenie losowe gdzie nie uczestniczyło w tym zdarzeniu Sanatorium czyli Raczej nie
Co zas tyczy sie NFZ czy na podstawie przedłożonych informacji domagać się Zwrotu ??
Nie bo to Twój oddział rozlicza za Twój pobyt Sanatorium a wg Mojej wiedzy jezeli nastąpiło takie zdarzenie Nikt nie dopisze Nawet jednego Zabiegu
Zreszta te transakcje rozlicane sa bezgotówkowo
Możesz oczywiście wystąpić gdy kontuzja której nabawiłaś się w sanatorium wystąpić z Nowym wnioskiem co do kolejki masz Szanse na krótszy czas .