Praca czy zasłużona emerytura?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Re: Praca czy zasłużona emerytura?

Post autor: Tojka »

jacky6 pisze: 30 wrz 2017 22:31
Trudno mi się wypowiadać o niskim stanie emerytur bo do tego kręgu osób zalicza się zarówno niepełnosprawnych i z słabym stanem zdrowia, którzy nie byli w stanie wypracować sobie wysokich poziomów składek na emeryturę ale też było sporo rozmaitych – bez obrazy obiboków, którym wystarczała minimalna płaca na egzystencję – czasami przy budce z piwem. Były też i są nadal osoby pracujące albo na czarno albo od okazji do okazji a czas emerytury jaki im się w odległościach księżycowych.
aż mnie tąpnęło gdy przeczytałam te słowa :shock:
nie pomyślałeś, że wiele osób pomimo dobrego stanu zdrowia, uczciwych, solidnych też nie było w stanie wypracować sobie przyzwoitych emerytur, bo tak czy inaczej im się w życiu poukładało (a właściwie powinnam napisać nie poukładało), że wiele kobiet, nie mając pomocy od "zapracowanych" i zapracowanych mężów, musiało zająć się domem, dziećmi, łapiąc przy tym prace, która pozwoliłaby nie zrywać dzieci do przedszkola o 5-6 rano i zająć się obowiązkami domowymi, bo pan mąż robił karierę ;) i wypracowywał właśnie porządną emeryturkę ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam a ja się lekko z Tobą Tojka nie zgadzam.
Znam obiboków i zapewne kolega o nich bardziej pisał podaje przykład :3 żonyo po ostatniej ładne mieszkanko i niezla emerytura (żony wybral) :twisted: a stażu pracy coś około 6 lat mając potem stopień niepełnosprawności a niepełnosprawny leń nie był .
I tez takich obserwuje teraz np gość 19 lat nie pracował w swoim życiu jest lekko po 60 roku życia ma emeryturę i to większą od żony bo w Polsce zarabiał zdecydowanie więcej na rownorzędnym z źoną stanowisku i dalej często gęsto panicze w naszym kraju zarabiają więcej. :(
Kolejni siedzą na ławeczkach i tez dostaną 1000.
Mający dzieci pincet plus ni stąd ni zowąd :?
Mój syn i córka zaliczyli żłobki ,przedszkola ,szkoły a my z mężem pracujemy ,chyba jednak można .
Wstawalismy przed 5 by zdążyć na 7 do pracy bez pomocy babć.
Taka darmowa "instytucja" :oops: wtedy nie była do pomyślenia .
Pozdrawiam :)
forumowicz

I jeszcze jedno kolega pisał o obibokach tych też spod budki z piwem nie pisał o porządnych ludziach co im się nie ułożyło życie :oops: ja też takich znam.
Wyrażamy zdanie szanując zdanie innych .
:D
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Wszyscy Państwo Macie RACJĘ

Dzisiejsi Emeryci mają podstawy w postaci kapitału początkowego wyliczonego za pracę do reformy czyli do roku 1999
Do roku 1999 nie istniało właściwie bezrobocie a dochody realne do liczonych były na DOBRYM poziomie
System wyliczeń preferowanych poprzez ZUS jest troszkę nie sprawiedliwy o czym wszyscy idący na świadczenie wiedzą.
Chodzi tutaj o aspekt strikte finansowy.
Co z tego ,że mam wyliczoną średnią dochodów za Pracę na poziomie ..150 , 170 czy NAWET 200% kiedy te % to tylko malutki ułamek świadczenia.

Oczywiście Wielu Seniorów idących na zasłużoną emeryturę ma OGROM zajęć Ja Osobiście Nigdy nie widziałem nudzącej się Mojej Mamy jej cholewcia nigdy nie ma w domu ciągle gdzieś JEST a ma swoje lata podobnie jak z ładowaniem telefonu co chwilę rozładowany.

Prawdą też JEST ,że obecny System chciał ZRÓWNAĆ i podwyższyć Jednym -Fakt bardzo niskie ale jednocześnie Skrzywdził innych sumiennie pracujących przez lata na nisko opłacanych stanowiskach

Czas temu rządzący wspominali o EMERYTURZE Rodzinnej

Super sprawa system skandynawski czy niemiecki tak krytykowany w tym kraju.

Otóż

Małżeństwo idzie na Emeryturę Ona w w wieku 60 lat , On 65 - Dlaczego ..mam pracować dłużej Skoro mężczyźni w tym kraju Żyją średnio o kilka lat krócej niż ..Kobiety ?

Ale ok
Ona Ma emeryturę na poziomie kwoty X
On poziom Y

Odchodzi jedno z Nich i Drugie przejmuje 75% z kwoty ale przez ..96 miesięcy Partnera pobory.

Ale w przypadku pełnych przepracowanych lat -potwierdzonych w ZUS

Pytanie co ..z Żonami ..Mężów Nigdy nie pracujących czy będzie to sprawiedliwe dla tych Pań pracujących ?
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

kruszynko, ależ ja się w pełni zgadzam ze słowami o obibokach i tych spod budki z piwem ;) - ale bardzo nie lubie uogólnień, a z postu jacky6 niestety ale takie uogólnienie wyszło.
chciałam po prostu podkreślić iż również ci co harowali całe życie, mają niskie emerytury.
forumowicz

Za godną pracę winna być godna emerytura.

Oczywistym dla mnie, że pracując 40-45 lat , nawet jeśli ta praca nie byłaby wysoko wynagradzana otrzymujemy emeryturę w takiej samej wysokości, kto się prześlizgnął zawodowo pracując lub udając , że popracował minimum 10 lat - to nie jest sprawiedliwe . I nie mam tu na myśli ludzi którzy z powodów życiowych (choroby swoje, dzieci, opieka nad nimi i rodzicami) nie pracowali na tzw etacie .
Ci pokrzywdzeni przez życie, system czy nawet nieporadni społecznie z pokorą przyjmują daninę , a cwaniacy i pasożyty społeczne najwięcej krzyczą i mają bardzo duże oczekiwania .
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

o_to_to barbaro :)
Awatar użytkownika
jurand40
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2013 19:36
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 1 raz

Post autor: jurand40 »

Uwaga ważne
Dziś wchodzi w życie ustawa dezubekizacyjna obniżająca emerytury i renty wypracowane w okresie "służby na rzecz totalitarnego państwa", czyli od 22 lipca 1944 r. do 31 lipca 1990 r. Nowa wysokość świadczeń nie będzie mogła przekroczyć wartości średniej; w przypadku emerytur to 2100 zł brutto, rent – 1600 zł brutto
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

............czyli byli jednak Bardziej zasłużeni
Za 15 lat pracy Emerytura Netto powyzej 2100

Kwota nie realna dla Hutnika pracującego do 55 roku życia na Wielkich czy Martenowskich Piecach
Cóż -milicjant , strażak -15 lat INTENSYWNEJ Pracy
Górnik 25 lat
a hutnik całe 35 lat wygrzewania się w niezłych temperaturach
Dobrze ,że gryzipiórki Pracowali 45 lat
Ot Sprawiedliwość dziejowa ;)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum