Matczyna emerytura
- ewa11
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 11 lis 2011 19:27
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Matczyna emerytura
- Cygana
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 18 lut 2018 00:29
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 4
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
- ricolo666
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 29 lip 2017 21:11
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 3
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
Czy była ona konsultowana po za ?
Pozwoliłem sobie poszukać w internecie i....
MAMA 4 PLUS emerytury dla matek w 2019 od marca. Emerytura matczyna będzie przyznawana przede wszystkim kobietom, które z powodu wychowywania co najmniej czworga dzieci nie zdążyły wypracować emerytury. Emerytury dla matek, inaczej rodzicielskie świadczenie uzupełniające z programu Mama 4 Plus mają objąć ponad 80 tysięcy. Emerytura dla matek - Mama 4 Plus Choć program emerytury dla matek wielodzietnych nosi nazwę Mama 4 Plus to w szczególnych sytuacjach ze świadczenia będzie mógł skorzystać też ojciec. Wiadomo już, że przepisy zawarte w programie Mama 4 Plus nie wejdą w życie w terminie określonym w projektowanej ustawie, czyli od 1 stycznia. Mówiło się o dwumiesięcznym opóźnieniu. Ustawa z programem Mama 4 Plus została uchwalona przez Sejm. O emerytury matczyne można się będzie starać od 1 marca 2019 roku. E
Czytaj więcej: https://dzienniklodzki.pl/mama-4-plus-e ... r/13770037
Jeden z podstawowych warunków wiąże się z liczbą dzieci wychowywanych w rodzinie. Otóż rodzicielskie świadczenie uzupełniające ma być przyznawane matkom, które urodziły i wychowały lub wychowały co najmniej czworo dzieci. Ojciec będzie mógł skorzystać ze świadczenia tylko w sytuacji, jeśli matka dzieci nie żyje lub je porzuciła. Liczba wychowywanych dzieci, wskazana przez przepisy w przypadku mężczyzn jest taka sama, jak w przypadku kobiet - co najmniej czworo.
Czytaj więcej: https://dzienniklodzki.pl/mama-4-plus-e ... r/13770037
I teraz zasadnicze Pytanie Kiedy ma ?
Czy zaraz po urodzeniu 4 dziecka Kobieta przechodzi na Zasłużoną Emeryturę czy Czeka Pytanie do Kiedy , bo można by podciągnąć do Pracy w szczególnych warunków?
Dziś podszedłem do przychodni po recepty kolejka 3-4 osoby -Pani Rejestratorka gdy dochodzi moja kolejka podaję wykaz z kartą i nagle Nawet nie zauważyłem Kobieta-Dziewczyna zaczyna prawie ..krzyczeć że Teraz Ona bo ma czy jest przy nadzei -JA ani Pan za Mną nie zauważył - Później dopiero Pani Rejestratorka wyjaśniła że każde pojawienie to Awantura bo ta Pani lubi być w ciąży chyba co rok Prorok .
Nie interesują mnie czyjeś 4 litery ale jak Kilka Osób napisało będzie chyba kolejny podział na Panie i Kobiety Wieloródki mocno roszczeniowe bo się nalezy bo...
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 54 razy
- Podziękowano: 93 razy
Tak, zapoznałem się z treścią tego programu i nadal uważam, że jest to rozdawanie naszych wspólnych pieniędzy.darek pisze: Czy Ktokolwiek zapoznał się z projektem tej Propozycji ?(...)
Czy zaraz po urodzeniu 4 dziecka Kobieta przechodzi na Zasłużoną Emeryturę czy Czeka Pytanie do Kiedy (...)
Moje zdanie jest takie, że ten program jest totalnie niesprawiedliwy społecznie. Przykład 1. Matka, która nigdy,
nigdzie nie pracowała zawodowo otrzymuje z programu emeryturę w wysokości 1100 zł. Przykład 2. Matka, która
pracowała, ale otrzymuje świadczenie niższe od tej kwoty otrzyma dopłatę, która zrekompensuje różnicę między
jej świadczeniem, a wspomnianą wcześniej kwotą. Przykład 3. Matka, która nabyła prawo do emerytury, a jej
wysokość przekracza wspomnianą na początku kwotę nie otrzyma z tego programu nawet grosika.
Tak więc chyba wiadomo czemu ma służyć ten program "Mama 4 Plus".
Darku jeśli chodzi o Twoje drugie pytanie, to prawo do emerytury z tego programu kobieta nabywa po ukończeniu
60 roku życia, a jeśli sprawa dotyczy ojca, to mężczyzna nabywa to prawo po ukończeniu 65 lat. Zasady są takie same.
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
Dziękuję za odpowiedź bo domniemywałem ,że ową emeryturę Otrzyma Pani zaraz po urodzeniu 4 dziecka .
Oczywiście Masz rację w 100% co do przypadków .