Jest taki utwór, który zawsze będzie mi się kojarzył z ...
-
forumowicz
Re: Jest taki utwór, który zawsze będzie mi się kojarzył z ...
Przy tym utworze wracają marzenia, i chwile gdy mogłem go słuchać granego na żywo.
- BozenaMat
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 24 lip 2018 18:32
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowano: 45 razy
https://www.youtube.com/watch?v=Pxj3WiR7Pvg
Dlaczego ta piosenka i z czym mi się kojarzy? Otóż kończąc szkołę podstawową zrobiłam wychowawczyni prezent.
W Krakowie był zakład, gdzie nagrywali piosenki na takie specjalne pocztówki i można było w trakcie utworu nagrać jakiś tekst. Mówiło się do mikrofonu i słowa wgrywały się na pocztówkę. I tak zrobiłam. Nagrałam podziękowanie dla wychowawczyni…..
Z sentymentem dziś słucham Filipinek
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 52 razy
-
RudaAndzia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 03 lis 2019 13:01
Pierwsza wakacyjna dyskoteka
W wakacje, kiedy jeszcze byłam w liceum koleżanka z blokowiska chciała wyciągnąć mnie na dyskotekę. Oczywiście bardzo chciałam iść na dyskotekę, ale bez zgody rodziców to o takim wyjściu z domu mogłam tylko pomarzyć. W domu zaczęłam przygotowywać grunt pod wyjście na dyskotekę i w końcu pozwolenie otrzymałam, ale warunkiem był powrót do domu o godzinie 22:00.
Lepszy rydz niż nic – pomyślałam.
Czaiłam się, żeby wyjść już na parkiet i potańczyć, kiedy najprzystojniejszy na dyskotece facet podszedł do mnie.
Alphaville - Forever Young
https://www.youtube.com/watch?v=t1TcDHrkQYg
nie miałam wątpliwości, że parkiet należy do nas i tak też było.
Słysząc teraz ten utwór przypominam sobie moją pierwszą wakacyjną dyskotekę.
Jeszcze tylko dodam, że moja koleżanka, z którą miałam być wtedy na dyskotece, kiedy zobaczyła „Przystojniaka” to szczęka jej opadła i żałowała, że jednak nie była ze mną na tej dyskotece.
cytrynek pisze: 23 kwie 2020 22:02 Utwór, który sprawia, że zawsze w oczach pojawia mi się rosa, jest dla mnie wyjątkowy.
Mój Tato pogrywał na akordeonie i jak czasem sięgnął po instrument, grał go. Moim niespełnionym marzeniem było to, że nauczę się grać i zagram ten piękny utwór.
Niestety, nie było mi dane spełnić tego jednego z niewielu moich marzeń. Teraz cieszę się z tego, że nie grałem. Mniej boli.
Utwór z podium w moim życiu."
Ten walc to jeden z pierwszych utworów jakich uczą się akordeoniści. Tak jak ..Nothing else matter " Metallica dla domorosłych gitarzystów..
Cytrynku, nie rozumiem skąd ból i rezygnacja z marzenia które wydaje się do spełnieniaA jaka potem satysfakcja i radość że się udało
![]()
Jeżeli słuchanie tego utworu sprawia Ci ból to tym bardziej powinieneś się z nim oswajać.
A u mnie szczególne wzruszenie wywołuje
https://www.youtube.com/watch?v=vdZUK85318w
- BozenaMat
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 24 lip 2018 18:32
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowano: 45 razy
A że tak zapytam...... "Przystojniak" był li tylko na tę jedną wakacyjną dyskotekę czy historia ma ciąg dalszy?RudaAndzia pisze: 25 kwie 2020 11:41 Jeszcze tylko dodam, że moja koleżanka, z którą miałam być wtedy na dyskotece, kiedy zobaczyła „Przystojniaka” to szczęka jej opadła i żałowała, że jednak nie była ze mną na tej dyskotece.![]()
Nie dociekam jaki, ale..... czy przewijał sie jeszcze w Twoim młodzieńczym życiu??
-
RudaAndzia
- Super Kuracjusz

ale j,a to tak z tych nie zdecydowanych i byłam jednocześnie na: tak, nie i nie wiem
-
RudaAndzia
- Super Kuracjusz

I zawsze kiedy słyszę ten kawałek
Shakin' Stevens - Cry Just A Little Bit
https://www.youtube.com/watch?v=87oAjee ... SasXKOIfVQ
to od razu przypomina mi się mój pierwszy Sylwester spędzony poza domem.
-
RudaAndzia
- Super Kuracjusz

Jeżeli chodzi o utwory to przewijały się najczęściej te:
The Police - Every Breath You Take
https://www.youtube.com/watch?v=OMOGaugKpzs
Modern Talking - You're My Heart, You're My Sou
https://www.youtube.com/watch?v=4kHl4Fo ... 8bJET0UmRU
-
Gość
Zatem:
number one od 23 lat....Lionel Richie "Say you , say me.." Do tej pory czuję co czułam wirując w ramionach pewnego fantastycznego mężczyzny...ta piosenka związała mnie z nim na bardzo długo.
number 2. Vangelis "Conquest to paradise" oraz muzyka elektroniczna KOTO, Laser Dance (cudowny album Ambiente) JM Jarrea...to wspomnienia skołtunionej pościeli, zaparowanych szyb, potu na skórze i tego fantastycznego uczucia kiedy każdym nerwem czujesz, że osoba która leży koło Ciebie jest Twoją integralną częścią.
number 3: Natalia Kukulska (jej wykonanie piosenki mamy) " Przetańczyć z Tobą chcę całą noc"....do tej pory uwielbiam włączyć ten utwór i potańczyć z zamkniętymi oczyma - to piosenka z mojego ślubu - taniec nie był przygotowany przez specjalistę ale nie znoszę tego, pozwoliłam mężowi deptać mi po stopach ważne było to co nas połączyło.
Jeżeli chodzi o moją "miłość" muzyczną od 20 lat wierną pozostaję Andrea Bocelli. Pobyt na koncercie tylko tą wierność pogłębił.
Pozatym...wszystko zależy od nastroju nie jestem wierna jednemu rodzajowi muzyki..czego innego słucham robiąc remont, jadą autem (a tu zawsze głośniki włączone na full
Jedyne czego nie trawię to muzyka często puszczana na sanatoryjnych potańcówkach np. siedem z dziewcząt z Albatrosa...zero szans na poszuranie nóżkami , szczególnie jak wystrój lokalu przypomina mi lata 70te. Mogę potańczyć nucąc na plaży.