Godzina dla Seniora

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Re: Godzina dla Seniora

Post autor: ewasz »

Moim skromnym zdaniem to te godziny dla seniorów są idiotyzmem i tyle w temacie.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam,dla mnie seniora to Totalna Bzdura-chcą zadbać o Seniorów-bardzo proszę-przynajmniej raz w roku darmowy turnus rehabilitacyjny za zrezygnowanie ze skierowania z NFZ, prawdziwe darmowe leki...WSZYSTKIE na określonych Warunkach ,A 13 i 14 emerytura ta ściema że rząd coś daje-Wystarczy NIE ZDZIERAĆ PODATKU OD EMERYTUR- bo płaciliśmy podatki od wynagrodzeń przez cały czas pracy-Wielka mi ŁASKA-ZABIERAJĄ ROCZNIE 3-3,5 TYSIĄCA A RZUCAJĄ OCHŁAP,,,,,,,,850 ZŁOTYCH I CIESZ SIĘ DURNY EMERYCIE ŻE ......rząd Ci coś.........dał-a taki......Wa., :!:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Godzina dla Seniora i Seniorki...

Post autor: jacky6 »

Jak to się stało, że nie reaktywowano do tej pory w tym wątku akcji 500+ ?
Przeca meneli ( korzystających z owego funduszu ) nie daje się oderwać od budki z piwem...

Lada chwila zacznie się akcja kapeli facia w czerwonych gatkach.
I grupki zbierających datki przed kościołami będą większe od wychodzących ze mszy.

A tu zima skrada się póki co małymi kroczkami i zaś już z początkiem łykendu zaskoczy drogowców.
Zapasu soli gromadzonego od lat niewidzianego białego puchu wystarczy aż do wiosny...

I znów zaśpiewamy - "Tylko przypiąć łyżewki i mknąć"...
Nie zapominając o zapięciu poduszki ( jaśka ) pod cztery litery bo nie każde lotnisko zapewnia miękkie lądowanie...

:mrgreen: To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:

Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 267 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

Pytałam niegdyś cioci Wiki ;) , a gdy mi nie potrafiła wyjaśnić , pytałam na forum .... w jakim wieku otrzymuje się miano ... senior ... też nikt z osób , które mi odpisały nie wiedział . Teraz już wiem .... wiosną senior to 65+ , jesienią 60+ . :o

Nie będę polemizować z ustaleniami mądrych głów , jednak mnie senior kojarzy się ze starszą panią i starszym panem , tak 75+ .... chociażby dlatego , ze od tego wieku przysługuje zasiłek pielęgnacyjny .

Wracając do tematu .....
Moim zdaniem te godziny dla seniora w obecnym zapisie to bezsens . Sklepy przez 2 godziny stoją prawie puste . Niechby były te przywileje , ale 1 godzinę dziennie , tak np 13 - 14 ... ale dla osób faktycznie w wieku senioralnym , czyli np 75+ . Powinien też być zapis , że jeśli w sklepie jest mniej seniorów niż kas , mogą je uzupełnić innymi klientami . Do tej grupy uprzywilejowanej dołączyłabym też osoby z 1 grupą inwalidzką , ale tylko na narząd ruchu .

Z " własnego podwórka " .... obok marketu stoi szkoła średnie .... 10,30 , czyli na tzw. długiej przerwie .. masa młodzieży biegła po bułki , jogurty , po cokolwiek . Mieli na zakupy ok 20 min , ludzie chętnie przepuszczali Ich w kolejkach do kas .
Wprawdzie teraz tego problemu nie ma , bo i szkoły zamknięte , ale był okres , że młodzież nie zostawała wpuszczana ... niejednokrotnie starsi ludzie robili Im zakupy . Bywało też , że sprzedawca wynosił Im zakupy na zewnątrz ... a w markecie było kilka osób - seniorów .
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Dla mnie te godziny mogą być, lub nie być, bo u mnie w LIDL tych godzin nikt nie przestrzega i wszyscy robią zakupy nawet babcie i matki z dziećmi. :roll:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 267 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

Jak dla mnie , też mogą zostać , w niczym mi mnie to osobiście nie przeszkadza . Do 10-ej zawsze jestem po zakupach :)

Pisałam jednak ogólnie ..
Gość

Post autor: Gość »

Ponieważ temat mnie dotyczy, pozwolę sobie przedstawić moje zdanie w tej kwestii.
Czasy jakie są - wszyscy wiemy. Nasi prawodawcy próbują lepiej czy gorzej się w tym odnaleźć i stworzyć nam wszystkim warunki do przetrwania i doczekania czasów lepszych. Tak to widzę i tak sobie staram się to tłumaczyć. Nie chcę tu wystawiać nikomu laurek, rząd nie należy do moich ulubionych, co łatwo można byłoby sprawdzić wyjmując moją kartę wyborczą z urny.
Sam pomysł godzin dla seniorów nie był może taki głupi. Dużo się mówi o różnych formach pomocy dla tej grupy. Można dyskutować, czy godziny są dobrane słusznie, czy dolna granica wieku odpowiednia, jakich sklepów ma to dotyczyć...
Konia z rzędem temu, kto umiałby tu stworzyć system uniwersalny, pasujący wszystkim. Trochę się dziwię młodym, którzy w sklepie działającym 0d 7 do 21 nie mogą znaleźć dla siebie na zakupy innego momentu niż te zakazane dwie godziny. I te zarzuty, że staruszkowie i tak cały dzień się po sklepach szwendają a jeszcze mają taki bonus od losu i rządu jak czas wyłącznie dla siebie... Inne argumenty też jakoś do mnie nie trafiają.
My przedtem robiliśmy zakupy jak najwcześniej, zaraz po otwarciu sklepu, a teraz korzystamy z tych wydzielonych godzin, żeby pozostałą część dnia zostawić do dyspozycji innym. Akurat te dwa duże sklepy do których uczęszczamy nie świecą pustkami w tym tak kontrowersyjnym czasie, więc chyba "staruszkom" z mojej okolicy ta sytuacja odpowiada.
Oczywiście tylko powierzchownie potraktowałem temat, bo przecież diabeł tkwi w szczegółach i czasem faktycznie ktoś ma jakąś pilną potrzebę zakupu w tym czasie, ale sam byłem świadkiem, że obsługa sklepu potrafi być elastyczna.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, młodzi też kiedyś znajdą się na naszym miejscu...
Awatar użytkownika
Pancernz
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2017 17:11
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Pancernz »

Hm .wpadam do sklepu i zapominam, że jest pkt 10.00,sklep pusty, mówię do 4 samotnych pań za ladą poproszę kilo kiełbasy na co jedna z uśmieszkiem na 60 mi Pan nie wygląda i nie mogę obsłużyć ,ale sklep pusty mówię nieśmiało
- nie szkodzi odpowiada Pani i tak nic nie sprzedamy. W międzyczasie wchodzi kolejny Pan (znajomy najwidoczniej ).Pani śmiejąc się mówi :tego Pana obsłużymy on chyba ma 60 lat.tadam kurtyna.Wychodzi,że obsługuje się kogo chcę bo w sumie nie mogą (chyba) legitymować w celu potwierdzenia lat.W inny dzień zapędziłem się do biedronki też w tych godzinach ale tam miłą Pani śmiejąc się tylko,że dobrze wyglądam jako senior skasowała mnie bez problemu, przeprosiłem za sytuację osoby stojące w kolejce ,że się zapomniałem, każdy się uśmiechnął i tyle w temacie.Dwie różne sytuacje ,ale potwierdzam wpisy innych osób ,że są to dwie godziny pustych sklepów bynajmniej u mnie,zdrowia rodacy
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

A ja dzisiaj własnie sobie wpadłem do hipermarketu żeby sprawdzić jak sprawy się mają w godz. 10-12. Było może ze 100 osób, a jak nie macie 60+ , a macie znajomą osobę w takim wieku to śmiało możecie z nią wejść i wspólnie zrobić zakupy. Podejście ochroniarza wybiórcze, mógł się tylko spytać czy mamy określony wiek..... ubierzcie starą odzież , a maseczka resztę zrobi :lol:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Wracając do jednego z Najbardziej bzdurnych pomysłów osobiście uważam że to obostrzenie powinno być zlikwidowane.

Senior wg Ministerstwa -Premiera -
Osoba powyżej 60 Lat
Ale Nie jest Seniorem Kierowca autobusu Osoba mająca 64 lata .

Przepis był robiony na kolanie .
Ten zapis powinien dotyczyć Osób powyżej 75 roku i TYLKO w tych Godzinach te Osoby powinny .
Pytanie
Czy nie byłoby to pozbawienie Ich Praw Obywatelskich.

Kolejnym przykładem jest to że Ostatnio wszelkiego Rodzaju PROMOCJE sławnych Piersi z Kurczaka rozpoczynają się w godzinach Seniora, a masło 2+2 od otwarcia sklepów.
ODPOWIEDZ