Godzina dla Seniora
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
Re: Godzina dla Seniora
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
Godzina dla Seniora i Seniorki...
Jak to się stało, że nie reaktywowano do tej pory w tym wątku akcji 500+ ?
Przeca meneli ( korzystających z owego funduszu ) nie daje się oderwać od budki z piwem...
Lada chwila zacznie się akcja kapeli facia w czerwonych gatkach.
I grupki zbierających datki przed kościołami będą większe od wychodzących ze mszy.
A tu zima skrada się póki co małymi kroczkami i zaś już z początkiem łykendu zaskoczy drogowców.
Zapasu soli gromadzonego od lat niewidzianego białego puchu wystarczy aż do wiosny...
I znów zaśpiewamy - "Tylko przypiąć łyżewki i mknąć"...
Nie zapominając o zapięciu poduszki ( jaśka ) pod cztery litery bo nie każde lotnisko zapewnia miękkie lądowanie...
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 267 razy
- Podziękowano: 138 razy
Nie będę polemizować z ustaleniami mądrych głów , jednak mnie senior kojarzy się ze starszą panią i starszym panem , tak 75+ .... chociażby dlatego , ze od tego wieku przysługuje zasiłek pielęgnacyjny .
Wracając do tematu .....
Moim zdaniem te godziny dla seniora w obecnym zapisie to bezsens . Sklepy przez 2 godziny stoją prawie puste . Niechby były te przywileje , ale 1 godzinę dziennie , tak np 13 - 14 ... ale dla osób faktycznie w wieku senioralnym , czyli np 75+ . Powinien też być zapis , że jeśli w sklepie jest mniej seniorów niż kas , mogą je uzupełnić innymi klientami . Do tej grupy uprzywilejowanej dołączyłabym też osoby z 1 grupą inwalidzką , ale tylko na narząd ruchu .
Z " własnego podwórka " .... obok marketu stoi szkoła średnie .... 10,30 , czyli na tzw. długiej przerwie .. masa młodzieży biegła po bułki , jogurty , po cokolwiek . Mieli na zakupy ok 20 min , ludzie chętnie przepuszczali Ich w kolejkach do kas .
Wprawdzie teraz tego problemu nie ma , bo i szkoły zamknięte , ale był okres , że młodzież nie zostawała wpuszczana ... niejednokrotnie starsi ludzie robili Im zakupy . Bywało też , że sprzedawca wynosił Im zakupy na zewnątrz ... a w markecie było kilka osób - seniorów .
-
zbigniew165
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 maja 2016 22:43
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 73 razy
- Podziękowano: 97 razy
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 267 razy
- Podziękowano: 138 razy
Pisałam jednak ogólnie ..
-
Gość
Czasy jakie są - wszyscy wiemy. Nasi prawodawcy próbują lepiej czy gorzej się w tym odnaleźć i stworzyć nam wszystkim warunki do przetrwania i doczekania czasów lepszych. Tak to widzę i tak sobie staram się to tłumaczyć. Nie chcę tu wystawiać nikomu laurek, rząd nie należy do moich ulubionych, co łatwo można byłoby sprawdzić wyjmując moją kartę wyborczą z urny.
Sam pomysł godzin dla seniorów nie był może taki głupi. Dużo się mówi o różnych formach pomocy dla tej grupy. Można dyskutować, czy godziny są dobrane słusznie, czy dolna granica wieku odpowiednia, jakich sklepów ma to dotyczyć...
Konia z rzędem temu, kto umiałby tu stworzyć system uniwersalny, pasujący wszystkim. Trochę się dziwię młodym, którzy w sklepie działającym 0d 7 do 21 nie mogą znaleźć dla siebie na zakupy innego momentu niż te zakazane dwie godziny. I te zarzuty, że staruszkowie i tak cały dzień się po sklepach szwendają a jeszcze mają taki bonus od losu i rządu jak czas wyłącznie dla siebie... Inne argumenty też jakoś do mnie nie trafiają.
My przedtem robiliśmy zakupy jak najwcześniej, zaraz po otwarciu sklepu, a teraz korzystamy z tych wydzielonych godzin, żeby pozostałą część dnia zostawić do dyspozycji innym. Akurat te dwa duże sklepy do których uczęszczamy nie świecą pustkami w tym tak kontrowersyjnym czasie, więc chyba "staruszkom" z mojej okolicy ta sytuacja odpowiada.
Oczywiście tylko powierzchownie potraktowałem temat, bo przecież diabeł tkwi w szczegółach i czasem faktycznie ktoś ma jakąś pilną potrzebę zakupu w tym czasie, ale sam byłem świadkiem, że obsługa sklepu potrafi być elastyczna.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, młodzi też kiedyś znajdą się na naszym miejscu...
- Pancernz
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 28 kwie 2017 17:11
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 9
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
- nie szkodzi odpowiada Pani i tak nic nie sprzedamy. W międzyczasie wchodzi kolejny Pan (znajomy najwidoczniej ).Pani śmiejąc się mówi :tego Pana obsłużymy on chyba ma 60 lat.tadam kurtyna.Wychodzi,że obsługuje się kogo chcę bo w sumie nie mogą (chyba) legitymować w celu potwierdzenia lat.W inny dzień zapędziłem się do biedronki też w tych godzinach ale tam miłą Pani śmiejąc się tylko,że dobrze wyglądam jako senior skasowała mnie bez problemu, przeprosiłem za sytuację osoby stojące w kolejce ,że się zapomniałem, każdy się uśmiechnął i tyle w temacie.Dwie różne sytuacje ,ale potwierdzam wpisy innych osób ,że są to dwie godziny pustych sklepów bynajmniej u mnie,zdrowia rodacy
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
Senior wg Ministerstwa -Premiera -
Osoba powyżej 60 Lat
Ale Nie jest Seniorem Kierowca autobusu Osoba mająca 64 lata .
Przepis był robiony na kolanie .
Ten zapis powinien dotyczyć Osób powyżej 75 roku i TYLKO w tych Godzinach te Osoby powinny .
Pytanie
Czy nie byłoby to pozbawienie Ich Praw Obywatelskich.
Kolejnym przykładem jest to że Ostatnio wszelkiego Rodzaju PROMOCJE sławnych Piersi z Kurczaka rozpoczynają się w godzinach Seniora, a masło 2+2 od otwarcia sklepów.