Dobre pytanie Andrzeju. Może dlatego, że łatwiej jest żyć wśród osób podobnych do nas, które podobnie myślą i wzmacniają nasze przekonania? Może dlatego, że lubimy by nasze było na wierzchu, a przyznanie do błędu traktujemy jako porażkę, zamiast cieszyć się, że teraz możemy coś naprawić, bo wiemy co i jak?Andrzej1958 pisze: 05 lip 2021 17:57 Hmm, wypada się zapytać, chyba za Norwidem, dlaczego nie potrafimy różnić się pięknie?
Co to jest Demokracja i wolność słowa i wyznania. Jak ją widzę i rozumiem?
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
Re: Co to jest Demokracja i wolność słowa i wyznania. Jak ją widzę i rozumiem?
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 maja 2018 19:18
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 79 razy
Ale żyjemy tu teraz. Od kilkunastu lat nasze "elity polityczne" (bez wskazania na stronę) pokazują nam, że przeciwnik polityczny i nie tylko polityczny jest wrogiem. Wrogiem, którego trzeba zniszczyć, wdeptać w ziemię, jest godny tylko pogardy, że nie ma dla niego miejsca w życiu. Taki codzienny przekaz idzie w dół do ludzi. I okazuje się, że prawo dotyczące pieniądza - zły pieniądz wypiera dobry - dotyczy też ludzi.
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Kleinehexe, mnie się bać nie musisz, nie gryzę. Mniemam, że Jesteś młodą Kobietą, zatem życie jeszcze nie raz zweryfikuje Twoje wypowiedzi pełne optymizmu, chęci życia itp.
Jedną radę dam Ci. Zanim komukolwiek Powiesz, że jest ponurakiem, najpierw przegadaj lub popisz z nim kilka dni i nocy, i wtedy oceń czy masz rację. Gdybym powiedział o Tobie wesoła słodka idiotka, Pomyślisz, głupi poapraniec. Ale gdy napiszę o Tobie Chora na naiwność komediantka, wkurzysz się i mi dowalisz. Dostrzegasz różnicę? Mam nadzieję, że tak. To tak na marginesie.
W tej chwili demokratyczny system nie jest idealny, i ma sporo dolegliwości, lecz alternatywy nie ma żadnej, niestety.
Pozdrawiam
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Po trzecie, nigdy Cię nie nazwałam ponurakiem, napisałam, że ja wolę być głupia i radosna, niż być mądrym ponurakiem. Jeśli odebrałeś to do siebie, to przepraszam, nie miałam tego na celu. To są właśnie mankamenty przekazu wyłącznie werbalnego.
Po czwarte, możesz mnie nazwać jak chcesz, mnie to nie ruszą, bo bardo dobrze wiem kim jestem i znam swoją wartość, którą czerpię z zupełnie innego miejsca niż ocena innych ludzi.
Po czwarte, nikomu nie dowalę, bo nie znoszę przemocy.
A czy jestem naiwna? Chyba tak. A wiesz czemu? Bo po mimo wszystko wierzę, że w każdym człowieku drzemie dobro, tylko trzeba je umieć dostrzec.
Życzę na prawdę szczerze, by wszystkie Twoje ważne sprawy przyjęły pozytywny obrót.
P. S.
Jeślibyś chciał popisać ze mną parę dni czy nocy, może byś mnie poznał lepiej i dowiedział się, że życie nie raz dało mi po d.pie i właśnie to mnie nauczyło, że nie warto żyć problemami i ciągle ich roztrząsać, bo to nic nie daje, tylko blokuje drogę do osiągnięcia szczęścia, bo szczęście to nie stan posiadania, ale stan ducha.
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

A okazuje się, takie mam wrażenie, że chodzi o krucjatę ogrodnika przeciw, jak to mówią, AndzioZenkowi.
Pozdrawiam
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

No to źle coś odczytałem.ogrodnik pisze: 05 lip 2021 20:13 Tak, demokracja to coś, co pozwala andziozenkowi jeszcze pisać. W innym systemie na pewno byłoby z nimi gorzej. Ja nie chcę i nie mam żadnej przyjemności z wami się przekomarzać, bo mam ważniejsze sprawy do zrobienia. ....