Sanatorial jakich unikać ..

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 23 razy

Re: Sanatorial jakich unikać ..

Post autor: skrzys »

zbyszko61 zawsze trafi się jakaś "maruda" ale jak takich jest więcej niż tych dobrych opinii to coś może być na rzeczy, to tak moze troszkę jak w ocenach skoków narciarskich, skrajne oceny się odrzuca i jest jakieś miarodajne to.
Atino naisałaś " Właśnie takie skierowanie oddałam miesiąc temu...nie spełniało moich niewygórowanych oczekiwań względem rehabilitacji jak i warunków zakwaterowania
To napislam w NFZ na skierowaniu jako powód rezygnacji..."
Mam w związku z tym dwa pytania: jedno to jakie sanatorium(ewentualnie uzasadnienie) a drugie to co na to NFZ? standardowo na koniec kolejki czy zaproponował inne?
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Skrzyk odpowiadam
Ciechocinek Perełka...brak basenu z gimnastyką dla mnie to bardzo ważny zabieg
Miły Pan w NFZ bardzo był empatyczny i usilnie namawiał abym dzwoniła po zwrot w czerwcu taki miałam termin przydziału.
Zwrot dla mnie jest nie do przyjęcia w tym roku praca :roll: tak na szybko 3 tyg...
Na koniec podziękowałam za miłą rozmowę i pan zasugerował złożyć kolejne skierowanie z czego nie omieszkam skorzystać :)
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzięki Atina choć ja nie skrzyk a skrzys ale literówka zawsze może się trafić jeszcze, a jeszcze jakieś nie fajne sanatoria? czytałem o holtur podczele kołobrzeg :) a jeszcze inne? :?:
Tak apropos basenu, byłem w Mewie w Kołobrzegu w porze pazdziernik-listopad i co prawda basen był z letnią wodą i w didatku do pasa więc w trakcie zajęć było zimno, mój kolega z pokoju zmarzł i się przeziębił :(
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Ja unikam teraz sanatoriów, gdzie nie ma ma pokojów jedynek dostępnych dla kuracjuszy jeżdżących solo bez drugiej połówki. Pisząc o dostępnych jedynkach mam na myśli, nie kilka jedynek dla wybrańców, czy z jakimiś śmiesznymi zaświadczeniami tylko większej ilości takich pokojów w obiekcie.
Czytam też opinię na fejsbuku na ten temat i sądzę, że nie jestem odosobniony w takim poglądzie, bo dużo ludzi rezygnuje w ostatnim momencie z wyjazdu po uzyskaniu informacji, że będą mieszkać a pokoju trzy lub cztero osobowym przez 3 tygodnie.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Super temat "Sanatorial jakich unikać .."

Na dzis Kuracjusze w Polsce korzystający z dobrodziejstw sanatoriówz NFZ
Stoja na straconej POZYCJI

Dlaczego ?
Przy podpisywaniu ANEKSU - bo niestety na dzis 90% Umów to Aneksy
Nie ma przedstawiciela Kuracjusza
Jest Obiekt Własciciel i NFZ
Jeden chce MAX -DRUGI Minimum

NIKT w tym łańcuch dostaw nie myśli o Kuracjuszu do ..czasu
Do czasu do kiedy w obiekcie nie pojawia się
Ktoś z NFZ
Jakiś lepszy pokój
Czas zabiegów nie 10 STANDARDOWO tylko całe 15 minut

Niestety dla każdej kolejnej Ekipy będącej u WŁADZY
Termin Sanatoriów traktowany jest
Priorytetowo przed Wyborami i dla mediów

W ciagu Ostatnich 40 lat bo od tylu korzystam z reahabilitacji
Nie było ZMIAN na PLUS dla KURACJUSZA

Szkoda że nie mam Nie zależnej po za rzadowej ORGANIZACJI skupiającej się nad Reprezentowaniem
Kuracjuszy Będących ta 3 siłą

Zadam przewrotnie pytanie
Ile NFZ czy pochodne wybudowało Nowych Obiektów Sannatoryjnych
Fakt od 2000 roku pojawiło się kilka PRYWATNYCH

ALE nastawionych na ZYSK
Jako obiekty "STARAJĄCE się byc Obiektami Rehabilitacyjnymi"
Ale do okreslonej grupy

Fakt ZREWITALIZAOWANO kilka obiektów
Jednak nawet tam gdzie do roku 1990 były pokoje 1 czy 2 bo Remontach powrócono DZIS czy od kilku laat dołozono kolejne Miejsce do spania

ZASTANAWIAJĄCE
Jest
ile mkw ma mieć kuracjusz w pokoju sanatoryjnym a ile więzień
Ile mkw ma mieć w lazience
Oraz jaka jest stawka zywieniowa

Więźniowie zrobili Bunt i w ostatnich latach STANDARDT podniósł się do 3 czy nawet 4****
Wspomnę o więzieniu w Radomiu czy..Tarnowie

I Porównam obiekt w ..Goczałkowicach

Kolejna sprawa

WYKLUCZENIE KOMUNIKACYJNE

CIESZYMY sie bo od 3 lat dojeżdza PKP w Gory Izerskie i można po 20 latach dotrzeć koleją
Cała POLSKA Zaciesza bo Wrócił Pociąg do Ciechocinka

Ale Znajoma mieszkanka Sejn za cholerę nie dojedzie do ..Wysowej w czasie mniejszym niż 24 godziny

Prawdopodobnie PRACOWNICY NFZ wydziału sanatoryjnego mieli Chorobowe na Lekacjach Geografi i nie mają DOSTĘPU do E-podróżnika

Oczywiście pomijam STANDARDT pokojów

O STANDARDZIE czystości nie wspominam

Administratorzy zarządcy zlecają Pracownikom Dezynfekcję -TAK DEZYNFEKCJE nie środkami profesjonalnymi TYLKO WODĄ

Nie będę tutaj przytaczał gdy w sławnym Ciechocinku zasugerowano mi wejście do Wanny z dość dużą ilości WŁOSÓW
czas zabiegu 10 minut
Wymiana wody w Wannie całe 2 -3 minuty z wymianą Kuracjusza

Nie przytoczę kolejny raz gdy poprosiłem Kolegów z zaprzyjażnionej firmy o Umycie Wanny
Profesjonalnym Srodkiem
Osad był chyba na 1 cm a wanna odzyskała Kolor okazało się ,że była Bękitna

Baza Noclegowa
Dlaczego chyba tylko w jednym Obiekcie
Wymieniono Koc-Kołdrę po poprzednim Kuracjuszu oraz osłonę na materac

Ile razy Koc-Kołdra
SMIERDZI że nawet wietrzenie NIC nie daje

Zaraz ktoś Napisze to sobie KUP
Tak jest to rozwiązanie

Ale można dezynfekować w profesjonalnych Pralniach

Wiem HOTEL-e Też zaczynają Oszczędzać

Ale to powinien BYĆ STANDARD

Nawet kosztem podwyżki pobytu Sanatoryjnego

Oczywiście mogą pojawić się desperaci ,którzy lubią łapać choroby dermatologiczne
Oczywiście są też tacy ,którym wystarczy chleb z Giganta z białym serem a na kolację Ser-seropodobny wraz z łyżeczką makreli w pomidorach z puszki
Oraz niedzielnym kompotem rozrobionym ze słoika dżemu

Duzy % Kuracjuszy gdyby zauważyło Poprawę tych kilku standardów zapewne by Nie rezygnowało
kruszynka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 482 razy
Podziękowano: 119 razy

Post autor: kruszynka »

Trafiałam na dobre ,przez całe lata serio -szczerze :D
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Zbigniew165 ja chyba pójdę kolegi śladem biorąc pod uwagę sanatoria, wg mnie na turnusie dwójki powinny być rezerwowane dla małżeństw ale bez przesady, 1/4 dwójek dla małżeństw a reszta do normalnego rozdzielenia. Żeby nie było tak że na 10 dwójek małżeństwa wszystkie dostają "z urzędu". Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem pokoi jednoosobowych nieprzechodnich dodatkowo :-)

Darek, bardzo ciekawie napisałeś ale jak sam wiesz niewiele to zmienia, przecież kuracjusze są tacy roszczeniowi i łatwiej o tym napisać artykuł do portalu internetowego niż opisać jakie są warunki faktyczne. Wszystko co napisałeś to racja, pisma do nfz nic nie dają. Przyszła mi myśl jakby zasypać listami, nie mailami nfz-y w zbiorowej akcji sprzeciwu wobec konkretnego sanatorium to z czasem może by to zadziałało jakby mieli przeczytać kilka tysięcy listów że dane sanatorium jest do "dupy" a za tydzień o kolejnym i tak 2-3 razy w roku to przy podpisywaniu kolejnej umowy z danym sanatorium może by się zastanowili nie chcąc dostawać kolejnych listów. Ale do tego jest potrzebny wspólny jakiś wysiłek, zresztą nawet jakby to były tylko maile to jakby im zabrakło ludzi do odpowiadania to może by coś z tym zrobili. Zastanawiam się na jaki okres jest podpisywana umowa nfz z danym sanatorium I czy każdy oddział nfz podpisuje osobne umowy czy jest to centralne działanie? Jak tak to maile do Warszawy i niech czytają z kim podpisują umowy :D
kruszynka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 482 razy
Podziękowano: 119 razy

Post autor: kruszynka »

Skrzys z pełnym szacunkiem do Ciebie :) ,jak nie wiadomo o co chodzi ,to chodzi o układy i pieniądze .
Nic tu da pisanie listów .
Wiesz ile ich napisano do największego dyktatora w XXI wieku po H :( w czasach współczesnych ? MILIONY ,wierz mi
Nic to nie dało ...do czasu jednak , ale to nie listy go zmiotą .
:D
A taki NFZ i inne ? pył na szali :D
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kruszynko na pewno masz rację ale czysto teoretycznie rozważając wyobraź sobie że w danym dniu na adres mailowy Nfz przychodzi strzelam 100 tysięcy maili w sprawie złych warunków w sanatorium xxx w miejscowości yyy i gdyby powiadomiona była o tym prasa? ewentualnie taka akcja byłaby parę razy powtórzona? Wiem, brzmi trochę szaleńczo ale może to dałoby do myślenia osobom odpowiedzialnym za podpisanie kontraktu z danym sanatorium. :shock: Wiem to jakby nawoływanie do buntu ale druga strona mniej realna że osoby skierowane do tego sanatorium masowo by rezygnowały( mało realne) jakieś sposoby można by wymyślić bo to co napisał darek" Przy podpisywaniu ANEKSU - bo niestety na dzis 90% Umów to Aneksy Nie ma przedstawiciela Kuracjusza" to nie ma racji bytu niestety. Może faktycznie gdyby powstała jakaś "Szkoda że nie mam Nie zależnej po za rzadowej ORGANIZACJI skupiającej się nad Reprezentowaniem Kuracjuszy Będących ta 3 siłą" jak napisał darek to może wtedy coś by się ruszyło. A tak zostaje czytać forum, fb i samemu podejmować decyzję jadę czy nie :roll:
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Oby wszyscy mieli takie szczęście do dobrych sanatoriów bo ja będąc raz i opierając się na opiniach osób z którymi rozmawiałem a były to osoby z wielokrotnym stażem sanatoryjnym słabo trafiłem niestety. Choć jak mówią niektórzy zawsze można trafić gorzej :lol:
ODPOWIEDZ