Sanatorium Zielony Ogród w Ustce , pobyt od 20 maja do 10 czerwca.Moja opinia.

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 156 razy

Re: Sanatorium Zielony Ogród w Ustce , pobyt od 20 maja do 10 czerwca.Moja opinia.

Post autor: Genever »

Cudnie Basiu, dziękuję. :serce: Fajnie wyglądają te pokoje . I tak myślę, że musiał nam się ten służbista trafić. :lol:
Awatar użytkownika
BarbaraB64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2019 18:01
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 14 razy

Re: Sanatorium Zielony Ogród w Ustce , pobyt od 20 maja do 10 czerwca.Moja opinia.

Post autor: BarbaraB64 »

Załączniki
Tak przykładowo wyglądały śniadania i kolacje, były też kiełbaski na ciepło, tortille, pankejki
Tak przykładowo wyglądały śniadania i kolacje, były też kiełbaski na ciepło, tortille, pankejki
IMG20260520190744.jpg
IMG20260520190744.jpg (62.53 KiB) Przejrzano 541 razy
Resized_20260524_085238 (1).jpeg
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 156 razy

Post autor: Genever »

Powiem szczerze... fajnie to wygląda, naprawdę.
Ja ostatnio ciasto miałam raz do tego z zakalcem :lol: Jedzenie to nie mój nr 1 ale jednak smaczny posiłek, do tego urozmaicony to ogromny plus.
No i warzywka :D
Awatar użytkownika
bardzyk2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 cze 2020 14:03
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 7 razy

Post autor: bardzyk2 »

Bardzo dziękuję za piękny opis. :serce:
Mam tylko jedno pytanie. Ponieważ pokoje są przydzielane jak piszesz wcześniej i poza
małżeństwami losowo, wg wieku, nazwiska, czy decyduje ślepy traf, to ile czasu przed rozpoczęciem turnusu można
się dowiedzieć, że wybrano dla nas np. czwórkę bez łazienki :twisted: ?
Czy te wieloosobowe pokoje są przestronne czy raczej klitki?

"W polskim prawie minimalna powierzchnia w celi mieszkalnej przypadająca na jednego osadzonego wynosi nie mniej niż 3 m². Standard ten jest uregulowany w Kodeksie karnym wykonawczym ". Ponadto cela posiada namiastkę łazienki czyli kącik sanitarny.
Pytam, bo np. miesiąc przed rozpoczęciem turnusu można przy niekorzystnym przydziale odesłać skierowanie i nie tworzyć tzw. niedojazdów.
Ja byłam raz w czwórce z łazienką i mimo miłych, wyrozumiałych współlokatorek powiedziałyśmy sobie wszystkie - nigdy więcej!

Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
Awatar użytkownika
BarbaraB64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

bardzyk2 jeżeli chodzi o wielkość pokoi to ten nasz 3 osobowy był spory, nie byłam w pokoju 2 osobowym z łazienką ale słyszałam że są malutkie ze względu na to że trzeba było przestrzeń na łazienkę znaleźć ;) dwójka bez łazienki też była spora bo byłam u koleżanek w tym pokoju. Jeżeli chodzi o przydział pokoi to ja jak dostałam przydział do sanatorium a było to w styczniu już to dzwoniłam tam od razu pytać o to czy bagaż od kuriera przyjmują i czy jest możliwość przyjazdu dzień wcześniej i wtedy też pytałam o pokoje więc gdy powiedziano mi że z łazienkami dwójki tylko dla małżeństw to od razu pani zaproponowała mi że jeżeli chcę mieć pokój z łazienką to trójka i może od razu mi zarezerwować miejsce w takim pokoju na co przystałam. Potem jeszcze dzwoniłam chyba z dwa tygodnie przed przyjazdem żeby przypomnieć się że bagaż będzie wysłany kurierem i wtedy dowiedziałam się że będą już rozdzielone pokoje i będą dobierane osoby do danego pokoju według wieku i tak też było.Tak więc jeżeli komuś zależało na tym żeby dowiedzieć się wcześniej do ilu osobowego pokoju trafi to dzwoniąc do ośrodka na pewno taką odpowiedź uzyskał a nawet mógł zasugerować gdzie chce trafić , oczywiście oprócz dwójki z łazienką ;)
Ostatnio zmieniony 27 cze 2026 18:01 przez BarbaraB64, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BarbaraB64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Genever pisze: 25 cze 2026 17:31 Powiem szczerze... fajnie to wygląda, naprawdę.
Ja ostatnio ciasto miałam raz do tego z zakalcem :lol: Jedzenie to nie mój nr 1 ale jednak smaczny posiłek, do tego urozmaicony to ogromny plus.
No i warzywka :D
Genever jeżeli o posiłki chodzi to biorąc pod uwagę chęć prywatnego pobytu trzeba wiedzieć że tam takie samo wyżywienie jest dla kuracjuszy z NFZ jak dla pełnopłatnego pobytu.
Awatar użytkownika
bardzyk2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 cze 2020 14:03
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 7 razy

Post autor: bardzyk2 »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. To ważne, że nie jedzie się całkiem w ciemno. Ale jeśli jest szansa wyłącznie na trójki lub czwórki
to dla mnie taki wyjazd odpada.To ważna wiadomość przy ubieganiu się o zwroty, bo taki ośrodek trafi raczej na listę "NIE".
Pozdrawiam z upalnego Śląska :serce:
Awatar użytkownika
zibi1959
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2020 18:19
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękowano: 4 razy

Post autor: zibi1959 »

czy pielengniarki chodzą wierczorem po pokojach
Awatar użytkownika
BarbaraB64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Zibi1959 Zdarzyło się kilka razy że były zapytać czy wszystko w porządku ale nie codziennie, zależy która była na dyżurze.
Awatar użytkownika
BarbaraB64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

bardzyk2 pisze: 29 cze 2026 18:26 Bardzo dziękuję za odpowiedź. To ważne, że nie jedzie się całkiem w ciemno. Ale jeśli jest szansa wyłącznie na trójki lub czwórki
to dla mnie taki wyjazd odpada.To ważna wiadomość przy ubieganiu się o zwroty, bo taki ośrodek trafi raczej na listę "NIE".
Pozdrawiam z upalnego Śląska :serce:
Powiem szczerze że też jechałam z duszą na ramieniu wiedząc że będę w trójce ale tak naprawdę to jeżeli jesteśmy skazani na wspólny pokój z obcą osobą to nie zależnie czy to dwójka czy większy pokój to jest jedna wielka niewiadoma czy będziemy się w stanie dogadać, na szczęście w moim przypadku nie było najmniejszego problemu, życzę każdemu kto jadąc do sanatorium musi być w pokoju z nie znajomymi osobami żeby trafił na tak zgodne osoby w pokoju jak ja tym razem trafiłam. Pozdrawiam Serdecznie z burzowego Śląska :kwiat:
ODPOWIEDZ