dołączanie wyników

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
anusiaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2012 20:52
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękowano: 2 razy

Re: dołączanie wyników

Post autor: anusiaa »

Witam .wlasnie o tyle dobrze że liczy sie data przyjecia wniosku , a to ze im czegos brakuje -dosyla sie i jest OK.jestem ze slskiego,Pozdrawiam
kamila
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2011 10:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: kamila »

aaa,,, no przecież też tak może być . na całe szczęście :). Może nawet miałam kiedyś taką sytuację ....

Zuza , oj tak , można mieć różne warunki , ja też na różne trafiałam , jednak nigdy nie musiałam chodzic do łazienki na korytarz . Jednak myslę i mam takie doświadczenie ,że najważniejsze jest odpowiednie towarzystwo , a w każdym sanatorium zawsze może byc coś nie tak .
Piszesz ,że lekarka Ci mówiła ,że nie trzeba dołączać wyników , mnie nie powiedziała ta ,która w 2010 pisała wniosek i obecna również nie .
Ja dopiero dzisiaj wyslę wniosek , oczywiscie priorytetem , każdy dzień się przecież liczy :)
To czekajmy z nadzieja na wyjazd latem :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Witam :)

Kamilo miałaś rację w sprawie dołączania wyników badań do skierowania. Otóż od 31.12.2011 obowiązują nowe druki skierowań i tak:

""III. AKTUALNE WYNIKI BADAŃ laboratoryjnych, diagnostycznych, konsultacji specjalistycznych. (W przypadku leczenia poszpitalnego
dołączyć kopię karty informacyjnej ze szpitala)
OB, morfologia krwi, badanie ogólne moczu, rtg klatki piersiowej, EKG, inne.""

Lekarz wystawiający skierowanie winien wpisać wyniki badań i wtedy nie należy ich dołączać. Dlatego też przed wysłaniem wniosku do NFZ należy sprawdzić czy to uczynił. Wyjątek stanowi kopia karty informacyjnej z pobytu w szpitalu.
Taką informację uzyskałam w wielkopolskim NFZ.

Pozdrawiam
Selene :)
kamila
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Dzięki ,Selene, za potwierdzenie :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
zuzazg
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lip 2011 19:32

Post autor: zuzazg »

No i doczekałam się ! Dostałam odpowiedź z NFZ i numer w kolejce. Czas oczekiwania 13-15 miesięcy, profil neurologiczny ( dziwne!!! ostatnio na te same schorzenia był profil REUMATOLOGICZNY. Może dostanę sanatorium w lecie przyszłego roku .
Pozdrawiam . Kamila, ty też jesteś z woj.pomorskiego - dostałaś już odpowiedź z NFZ?
kamila
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Hej Zuza :)
No fajnie ,że już "stoisz" w kolejce :). Ja, niestety, około tygodnia temu dostałam pismo o zwrocie wniosku , poniewaz lekarka u nas w przychodni miała formularze z ubiegłego roku i taki tez wypełniła . w tym roku znów trochę zmienili i trzeba bylo napisac na aktualnym . Toteż szybko do niej pobiegłam i wypełniła nowy , który zaraz wysłałam , ale jakby nie było mam ok. 3 tygodnie do tyłu . Jestem troche zła z tego powodu, bo jak wypadnie te 15 mies. , to wyjadę już o nieciekawej porze roku . No ale cóż , trzeba mieć nadzieję , że będzie troche krótszy okres oczekiwania , a jak nie to trudno , po prostu miałam pecha :/
Pozdrawiam serdecznie i napisz czasem ile aktualnie średnio numerów schodzi :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj... w każdym skierowaniu oprócz wyników składanych z wnioskiem, potrzeba załączyć także wyniki(ksero) przy przyjęciu do sanatorium.... i nie chodzi tylko o ZUS, ale i o NFZ... tego się dowiedziałam i zbieram już odpowiednie dokumenty łącznie z kliszami prtześwietleń i płytami Rezonansu... pamiętaj o rtg płuc. Pozdrawiam.. Bławatek
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Zapytanie do Zuza i Kamila...rok temu logowałam się na tym forum , wówczas obie czekałyście na wyjazd teraz ja już "tupię"mam 1800 numer w przeglądarce internetowej,mam czekać około 15 tak pisali w sierpniu złożyłam wniosek.Z jakim wyprzedzeniem przyszło do Was zawiadomienie o wyjeździe ? :) Również jestem z pomorskiego NFZ.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zuzazg
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lip 2011 19:32

Post autor: zuzazg »

Jak już pisałam sanatorium miałam w terminie 24.X-13.XI 2011r. Zawiadomienie otrzymałam pocztą 10.IX., szybciej pojawilo się w przeglądarce- około 29.VIII. Było to na dwa miesięce przed wyjazdem. Z tego co się orientuję, w chwili obecnej osoby które złożyły wniosek na początku sierpnia (1, 2) dostają skierowania na przełom X i XI 2012r. Jest więc opóźnienie w stosunku do zeszłego roku. Pozdrawiam ... (Mam na myśli profil reumatologiczny)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

witaj... dzwoniłam do sanatorium,do którego jadę i upewniłam się co do wyników... Niestety... muszą być chociaż potwierdzone przez przychodnię kopie...Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ