Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Mój pobyt to czerwiec-lipiec 2011. Spławili mnie od razu i nie było nawet rozmowy o cenie, ale na w cenniku na stronie Heliosa w sieci - wypożyczenie roweru 6 złotych, Niestety nie podają za jaki okres, chyba godzinę ale to i tak tanio w porównaniu z innymi. Infrastruktura rowerowa rewelacyjna, ścieżki przez całe Trójmiasto, wzdłuż plaży, przez las - byłem zachwycony, Rower pomaga w dotarciu do cywilizacji - ośrodek położony dość daleko od centrum ponad 2 km do molo i "Monciaka", do sklepów sieciowych też kawałek drogi. Tuż przed ośrodkiem przystanek autobusowy, linia chyba 143, nie korzystałem dlatego chyba. Jeżeli chodzi o basen to całkiem niedaleko był w Novotelu Marina, z 10 minut spacerem w stronę Gdańska, Ale tuż obok Heliosa budowali hotel Meraspa
i tam miały być baseny, jeden nawet na dachu. Wrzuć w wyszukiwarkę Meraspa Sopot lub Novotel Marina może znajdziesz bliższe informację. Niedaleko hala Ergo Hestia no i sam budynek Hestii o ciekawej architekturze. Sam Sopot dość drogi, ale bądź co bądź kurort.
Udanego wypoczynku
Pozdrawiam.
Szanowni przyszli kuracjusze "Heliosa" w Sopocie .Proszę o odczytanie moich postów w tym temacie dot. sanatorium "Helios". Przebywałem w "Heliosie" dwukrotnie na 21 dniowych turnusach.Proszę uważnie odczytać nagłówek tego tematu .Oceniamy sanatorium z pktu widzenia swojego pobytu. Nie zaśmiecajmy pustymi postami . Oczekujący na opinie czytając takie "gołe" posty są wówczas zniesmaczeni. Oczekują na rzetelne opinie wyrażone na tym forum. Tak , to prawda, Sopot to kurort , czytaj "kasa,kasa".
Wszystkim oczekującym na wyjazd do "Heliosa" życzę dobrego wypoczynku i miłych atrakcji wraz ze smakiem morskiej wędzonej rybki. Ahoj!
Zbliża się mój termin wyjazdu do Heliosa Czy są może nowe wiadomości ? Może ktoś niedawno wrócił i ma jakieś nowości. Z góry dziekuję i serdecznie pozdrawiam.
Czy Helios jest już w pełni wyremontowany? Jeszcze niedawno ciągle tam walili i hałasowali robotnicy.
I jeszcze jedno. Ile wind jest w "Heliosie"? Bo w takim wieżowcu, gdy nawali winda, to klops
Byłem w sanatorium MSW w Sopocie dwukrotnie: w 2005 i w tym roku od 5.08 do 26.08. Po remoncie nie ma śladu. Ale widać że niektóre piętra były remontowane kilka lat temu a inne stosunkowo niedawno. Największym mankamentem tego sanatorium to windy. Są cztery ale zazwyczaj oblężone, zwłaszcza na początku i na końcu turnusu. Na II p. znajduje sie oddział szpitalny i pacjenci z wyższych pięter dziwują się że na to II p. ludzie chcą jeździć windą zamiast chodzić na piechotę. A klatki schodowe schowane i na początku nie wszyscy o nich wiedzą. Stołówka, zabiegi i kawiarnia znajdują się na I p. co zwiększa zamieszanie z windami bo słabsi chcą podjechać z parteru na I czy II p.
Zabiegi na poziomie takim sobie, bez rewelacji. Godziny zabiegów ordynowane również na czas posiłków ale można sie przyzwyczaić i dostosować.
Niestety, przyjęcia i przydział pokoju to masakra. Wprawdzie recepcja wydaje numerki ale i tak dziki tłum czeka na przyjecie. Panuje bałagan bo nie wszystkie pokoje są już opróżnione i gotowe na przyjęcie. Czekałem kilka godzin na pokój chociaż przyjechałem dzień wcześniej miałem stosunkowo mały numerek(11). Za nocleg przed rozpoczęciem turnusu każą sobie płacić chyba 143 zł. Oczekując warto zajrzeć gdzie są pokoje od strony morza bo wtedy prze 3 tygodnie będziemy sie napawali pięknymi widokami. Niestety nie dotyczy to pacjentów na oddział szpitalny, którzy jak juz napisałem ulokowani są na II p.
W okolicy znajduje sie tylko jeden sklepik więc po poważniejsze zakupy lepiej podjechać kilka przystanków autobusem.
Jedzenie smaczne, obsługa sprawna, stołówka skromna ale np.klimatyzowana.
Opieka lekarska, zwłaszcza na oddziale szpitalnym, troskliwa i częsta. Codziennie obchody pielęgniarskie a w dni powszednie również lekarskie.
W kawiarni na I p. codziennie odbywają się wieczorki. Wstęp chyba po 5 zł.
Jeżeli o czymś zapomniałem to służę dalszymi informacjami.
Helios jest po kapitalnym remoncie.Windy są dwie, bardzo duże i nowoczesne.Baza zabiegowa i opieka medyczna na wysokim poziomie.Od wtorku do niedzieli w kawiarni balety, w poniedziałek imprezki kulturalne.Autobusik nadal pod Heliosem ale promenada fajniejsza.Bardzo dobre sanatorium.
Tak byłam .Nie mieszkałam w nim ale byłam tam przez 18 dni co dzień.Czworo moich znajomych przebywało w tym sanatorium w takim samym terminie jak ja.Moja baza to był Lesnik z którego kto żyw uciekał.Ja mialam to szczęście zakotwiczać w Heliosie.Termin pobytu -Maj 2015 r.