Augustow Sanatorium "Budowlani"29.06-22.07

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
endriu
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 14 wrz 2009 20:04

Re: Augustow Sanatorium "Budowlani"29.06-22.07

Post autor: endriu »

CZEŚĆ A JA POPROSIŁEM O ZMIANĘ MIEJSCOWOŚCI I DOSTAŁEM.TO ZALEŻY JAKICH ARGUMENTÓW UŻYJESZ I CZY JESTEŚ NA ZWOLNIENIU CZY JEDZIESZ NA PREWENCJE .
Sebastian77
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 30 maja 2010 16:05

Post autor: Sebastian77 »

Heja. Ja juz jestem na swiadczeniu rehabilitacyjnym i jade tam z prewencji.Nie wiem czy jest sens uzerania sie z ZUS-em.Jakos przezyje te trzy i pol tygodnia.
ROB
Na forum od: 14 cze 2010 08:46

Post autor: ROB »

marielka pisze:Byłam w "Budowlani" w maju tego roku i w porównaniu, chociażby z Gołdapią wypada blado. Leczy się tu głównie ludzi po wypadkach z urazami ortopedycznymi i dysko-patów a zaplecze zabiegowe to kompletna porażka.Większość zabiegów opiera się na fizykoterapii, które równie dobrze można sobie zrobić we własnym ośrodku zdrowia. Brak basenu tak ważnego w urazach i chorobach kręgosłupa.Pokoje są wręcz klaustrofobiczne, w których upycha po trzy osoby, nieliczni szczęściarze mięli dwójki. Totalną porażką są ćwiczenia indywidualne, zwłaszcza ćwiczenia na materacach, których jest cztery a ćwiczy na nich 6 do 7 osób. Ludzie szturchają się łokciami i wąchają swój pot a reszta na przyrządach w sposób dowcipny komentuje ich poczynania. Totalnym hitem jest jednak kawiarnia :P w stylu wczesnego gierka ale trzeba to zobaczyć i przeżyć :D . Jedyne co zasługuję na pochwałę to stołówka i jedzenie, które było zawsze dobre oraz położenie ośrodka, który leży nad samym jeziorkiem. Minusem są tylko komary, które skutecznie utrudniały życie i nie dało się spokojnie spacerować bez spryskania off-em. Co zaś tyczy się personelu medycznego to "postrach" sieją wieczorne obchody lekarza z pielęgniarką lub samej pielęgniarki :lol:. Co prawda kontroli osobistej nam nie robiono ale śmiech po 22 jest surowo zabroniony :roll: :D. Zdarzało się jednak, że poszukiwaniu (trudno stwierdzić czego), zaglądano do tapczanów. Można tam miło i przyjemnie spędzić czas pod warunkiem, że trafisz do pokoju z fajnymi ludźmi i stworzycie sobie jakąś paczkę, wtedy nawet dansingi w "ekskluzywnej" kawiarni będą się wam podobać. Mnie udało się trafić na fają grupę i serdecznie pozdrawiam wszystkich z turnusu 09.05-01.06.2010r.
Potwierdzam ta opinie byłem w Augustowie w czerwcu 2007 i dokładnie tak było :)
Bartolomeo
Na forum od: 20 cze 2010 12:18

Post autor: Bartolomeo »

Turnus zaczyna się 29.06, czy trzeba się stawić na miejscu na jakąś konkretną godzinę?
Sebastian77
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Witaj.
Chyba nie ma konkretnej godziny.Ja mna skierowaniu mam tylko date i miejsce.
A bedziesz na tym turnusie???
Sebastian77
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Bylem,widzialem i napisze krotko.Bylo REWELACYJNIE!!!!!!!!Nie chcialo sie wyjezdzac do domu :/ Pozdrowionka dla wszystkich z tego turnusiku.
Ela45
Na forum od: 26 gru 2010 10:47

Post autor: Ela45 »

Witam czy moze ktos napisac cos wiecej o ty sanatorium , ja mam na 3.01.2011. to moj nr gg 10046157 dziekuje i pozdrawiam :oops:
sonieczka
Na forum od: 14 kwie 2011 08:50

Post autor: sonieczka »

Jestem ciekawa Endriu jakich argumentów użyłeś by przekonać np NFZ aby Ci zmienili sanatorium. Mi się to przyda na przyszłość żeby tam więcej nie jechać. Po dwóch latach czekania zostałam skierowana do Augustowie z ramienia NFZ-u. Byłam pierwszy raz i jestem strasznie rozczarowana a nawet obużona. Otóż nie podobała mi się dyskryminacja jaka panowała w tym ośrodku . Pacjenci z ZUS, którzy to nawet oznakowani byli specjalnymi tabliczkami na korytarzach byli znacznie lepiej traktowani niz z NFZ-tu . Mieli znacznie lepsze pokoje jedno lub dwuosobowe, wyposażone w nowe meble, wygodniejsze łóżka, telewizory, wyremontowane łazienki , dużo więcej zabiegów i lepszą kontrole lekarską. Pacjenci NFZ mimo dopłaty jaką musieli uiścić mieszkali w tzw studiach czteroosobowych mieli obskurne pokoje ze starymi rozwalającymi się meblami z niewygodnymi tapczanami bez telewizorów, ze starymi dywanami. Nie stwarzało to warunków do wypoczynku. Czułam się jak w Gettcie .Wyraźnie dało się odczuć różnice w traktowaniu i rozróżnaniu pacjentów z tych obu grup. Druga najgorsza sprawa są same zabiegi, które odbywały sie w oddalonych o 300 metrów pawilonach w 3 budynkach. Trzeba było wiec po kazdym zabiegu ubierać się i przechodzić do innego budynku. Jak na 21 dni turnusu dostawaliśmy Ci z NFZ- 54 zabiegi z czego polowa tzn 27 w większości stanowili przymusowa gimnastyka zbiorowa. Pozostałe 27 to te właściwe pojedyncze.Nie licząc gimnastyki wypada więc średnio półtora właściwego zabiegu dziennie. To zdecydowanie za mało jak na 21 dni pobytu przy silnych schorzeniach. Mam dyskopatie i zwyrodnienia na całym kręgosłupie a każdy zabieg traktował tylko pewien odcinek kręgosłupa. Nic nie dostałam na całość. Pacjenci z Zus którzy wcale nie byli bardziej chorzy od nas bo i bardzo rozrywkowi nie dosyć ze nie płacili to mieli ponad 100 zabiegów. Nie ma wiec o czym mówić. Zdecydowanie nie polecam osobom, które są rzeczywiście chore i potrzebują dobrej skutecznej rehabilitacji. Nie czuje zadnej poprawy po tym sanatorium. Jedyną dobrą rzeczą tam to było tak jak inni wspominali dobre jedzenie i mozliwosc zmiany diety w trakcie turnusu. Pozdrawiam serdecznie
marielka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 08 cze 2010 09:27

Post autor: marielka »

Ja kilka słów odnośnie postu -sonieczki. Byłam w Augustowie z prewencji ZUS i to nic niezwykłego, że tych pacjentów traktuje się inaczej. Wcześniej byłam z NFZ w Gołdapi i też miałam mniej zabiegów, ale zarazem mniej kontroli lekarskich, mniej obaw o to, ze jak wypiję drinka czy piwo to przyjdzie lekarz z alkomatem :D a jak się uda upolować jakiegoś nieszczęśnika ;) to wyślą go na swój koszt do domu i zabiorą świadczenie. Pacjenci z ZUS muszą więc być ciągle czujni :roll: , a mają więcej zabiegów bo wszyscy są na zwolnieniach lekarskich, rentach lub świadczeniach rehabilitacyjnych i muszą oni szybko wrócić do zdrowia, żeby nie obciążać i tak już pustej kasy ZUS :lol:
Dyskryminacja obu grup pacjentów występuje więc w każdym, bez wyjątku, sanatorium bo z NFZ-u mogą podreperować swój stan zdrowia, a ZUS-u wręcz muszą :)
P.s. a ja tam pojechałabym jeszcze raz do Budowlani, pod warunkiem, że byłby to maj lub latem. ;)
Jacek333
Na forum od: 01 cze 2013 17:24

Post autor: Jacek333 »

Nie polecam najgorszemu wrogowi.
ODPOWIEDZ