Jak długo czekaliście na potwierdzenie skierowania z NFZ

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Jak długo czekaliście na potwierdzenie skierowania z NFZ

Post autor: forumowicz »

Ewentualnie odczekałabym juz te 2 miesiące do połowy roku i po zatwierdzeniu odliczyła bym ustawowy termin dania odpowiedzi od daty wpływu do NFZ czyli 30 dni i te już 14 określane w przepisach jako proceduralne i wtedy pozostały czas ,prosiłabym o zaliczenie jako okres oczekiwania na przydział konkretnego sanatorium.Bo może sie zdarzyć ,że tak ukierunkowane przez nich i zagmatwane oczekiwanie wyrzuci Ciebie z kolejki.I a piat od nowa .Jeśli natomiast teraz byś reklamowała ,to sie podkurzy ten jedyny :shock: sopecjalista na całe województwo mazowieckie :lol: i odrzuci Ciebie ze złosci i co mu zrobisz ? nic.Powołaj sie potem na rozporzadzenia Min Zdrowia z dnia 7.VII.2011 roku w/s kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitacje chyba par.6,nie jestem pewna ,popatrz który to.Powodzonka i dużo cierpliwości :)
Awatar użytkownika
ewa11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lis 2011 19:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: ewa11 »

Z NFZ ubiegam, się drugi raz. Poprzednim razem potwierdzenie dostałam w przeciągu miesiąca.
Pani z NFZ-u powiedziała mi że w chwili obecnej wysyłają potwierdzenia z początku czerwca, a to dlatego że wcześniej było zatrudnionych 4 lekarzy balneologów, a teraz pracuje tylko jeden.
forumowicz

Czyli Ewa czekaj cierpliwie ,ale jak juz się doczekasz to dopiero będzie smakowało ;) pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
ewa11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lis 2011 19:27
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: ewa11 »

Oj tak,tak :!: :lol:
przedszkolanka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 sty 2012 10:18
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: przedszkolanka »

Skierowanie do NFZ wysłałam 01czerwca, odpowiedź otrzymałam w piątek, to jest 16 listopada. Jestem z mazowieckiego. pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Ja dostałam potwierdzenie po 21 dniach od złożenia wniosku, który składałam w marcu tego roku.
Jestem z łódzkiego NFZ-u i czas oczekiwania na realizację mam 12-15 miesięcy :(
Awatar użytkownika
Jasmina
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 gru 2012 23:06
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Jasmina »

Witam.
Ja dostałam potwierdzenie po miesiącu od złożenia wniosku,weryfikację miałam po 18 miesiącach a czas oczekiwania mam okreslony ok.18 miesięcy , :( juz minęło 21 miesięcy -śląski NFZ.Pozdrawiam oczekujących.
zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 gru 2010 14:39
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: zuza »

Witam. czekałam prawie 4 m.. zaczął się 21 m. Napisane było czas oczekiwania ok. 22 m. ( mazowiecki NFZ)
ams23
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2013 07:32

Post autor: ams23 »

Witam,
moja mama po dłuugim okresie oczekiwania otrzymała z NFZ pismo o potwierdzeniu skierowania na leczenie uzdrowiskowe do Kołobrzegu. Jest wskazany termin jej pobytu, miejsce itd.
Mam pytanie: I CO DALEJ się z tym robi? czy mamy teraz dzwonić tam do Kołobrzegu i robic rezerwację, czy co? ceny pokoi są podane, ale nie ma podane, gdzie mama ma zaznaczyć, jaki pokój chce.
Będę wdzięczna za podpowiedzi :)
Pozdrawiam
Ania
forumowicz

Witaj Aniu :) Musi udać sie do Biura NFZ po skierowanie i komplet dokumentów.Do przyznanego sanatorium ,nie dzwonisz ,nie informujesz ,poinformowanie tegoz sanatorium odbywa sie z urzedu.A to oznacza ,że mam musi sie stawić w dniu okreslonym ,jako rozpoczecie pobytu.Natomiast mozna dzwonic do tego sanatorium ,by popytac o standard pokoi ,wyposażenie etc.Mozna też próbować zarezerwowac sobie pokój/jeśli dane sanatorium prowadzi rezerwacje/.Gro sanatoriów umozliwia wczesniejsze rezerwacje ,ale inne niestety nie,a to oznacza ,że po przyjeżdzie w recepcji mama dostaje pokój na podstawie decyzji recepcjonistki/y/.Pytaj co chciałabys jeszcze wiedzieć.Zaglądam tutaj ;) :lol:
Pochwal się do jakiego obiektu skierowano mamę.
Pozdrawiam serdecznie Ciebie i mamę oczywiscie :) :)
Sorki za brak ogonków :)
ODPOWIEDZ