Szpital uzdrowiskowy a sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Re: Szpital uzdrowiskowy a sanatorium

Post autor: dzi »

Beamari jeszcze parę lat i stwierdzisz, że szkoda przesypiać kawałek życia :). Mnie wystarcza 4-5 godzin, bo sukcesem
jest jak tyle uda mi się przespać :).
Prawdopodobnie na większość zabiegów będziesz chodziła do BIAWENY. Tam też, jeśli warunki pogodowe pozwalają
dla chętnych o 7.00 gimnastyka na zewnątrz. Wcześniej po 6.00 możesz zaliczyć spacer do żródła na "świeżego" Henryka.:)
Awatar użytkownika
beamari
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2013 15:46

Post autor: beamari »

Oj, chyba będę potrzebowała cysternę kawy ;)
Zamierzam pojechać samochodem. Czy będę miała gdzie go zostawić?
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nasze rozważania wyczerpały tematykę działu "sprawy formalne" :)..c.d. w "na każdy temat".
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Są miejsca parkingowe dla kuracjuszy przy Beskidzie. W 2009 płatne 50 zł :). Dobrze, że jedziesz samochodem, ale chyba nie
cysterną ? :). A tak poważnie to możesz zabrać pojemniki na wodę źródlaną. Będziesz miała do wyboru chyba 8 źródeł.
O ile pamiętam to Henryk i Józef I dostępny bez opłat. Na miejscu będą opisane właściwości lecznicze poszczególnych wód.
Smacznego :).
Awatar użytkownika
beamari
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Bardzo przydatna rada. Dziękuję :)
cieszyn
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 10:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: cieszyn »

Witam! Czy lekarz rodzinny wystawia wniosek do NFZ`u na uzdrowiskowe leczenie szpitalne dorosłych? To samo pytanie odnosnie tego samego leczenia tylko ze sanatoryjne. Dziekuje za odpowiedz
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Lekarz rodzinny wpisuje jakie ma byc leczenie , ale decyzję podejmuje balneolog w nfz .
Awatar użytkownika
beamari
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Zgadza się. Mi lekarz napisał wniosek o sanatorium skierowano mnie do szpitala. Na sanatorium czeka się nawet 2 lata, natomiast do szpitala kierują w ciągu bywa, że i miesiąca.
ecosys5
Na forum od: 17 lut 2013 21:11

Post autor: ecosys5 »

Witam serdecznie,
proszę o wyjaśnienie sprawy formalnej związanej z pobytem na: " rehabilitacji w szpitalu uzdrowiskowym/w ramach zwolnienia lekarskiego" -tak napisano na skierowaniu.
Czy zwolnienie wystawia lekarz rodzinny czy lekarz w szpitalu uzdrowiskowym ?
Jeżeli lekarz w szpitalu uzdrowiskowym, to czy jest wysyłana informacja do zakładu pracy o moim pobycie. (Jak usprawiedliwić nieobecność przez 28 dni ?) .

Pozdrawiam
/Ernest
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Nieobecnosc

Wg Kodeksu Pracy o nieobecnosci nalezy poinformowac Zaklad Pracy.
Zaleznym jest jakie panuja "Stosunki u Ciebie w Pracy " ,ale osobiscie od zawsze informuję o Mojej nieobecności odpowiadając jaki Jest powód Mojej NIEOBECNOŚCI
Mając skierowanie na leczenie Poszpitalne sa w takim wniosku-skierowaniu zawarte Wszystkie informacje dot pobytu czas nieobecności oraz forma L-4 ,w przypadku sanatorium musisz wynegocjowac urlop
Wracając do leczenia Poszpitalnego w pierwszym-drugim dniu podczas I wizyty u lekarza Prosisz o wystawienie zaświadczenia ,że jestes w danym osrodku od i planowany Twoj pobyt jest do.
Ośrodki maja takie Druki. udajesz się na pocztę i wysyłasz informacje ,najlepiej ..poleconym priorytetem -ostatnio w TV pokazano ,że Poczta zgubia swoją Przesyłkę
a po powrocie dajesz stosowne Zwolnienie.
Wiele firm rozlicza sie do ostatniego każdego miesiąca możesz miec problem i naleznosc za L-4 otrzymasz z poślizgiem
ODPOWIEDZ