Opłata uzdrowiskowa w szpitalu uzdrowiskowym

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Re: Opłata uzdrowiskowa w szpitalu uzdrowiskowym

Post autor: darek »

Poznanianko nie gniewaj się pozwoliłam sobie wkleić tę decyzję Sądu z Twojego linku.

Tak uznał Naczelny Sąd Administracyjny, oddalając skargi kasacyjne burmistrza Krynicy-Zdroju, który bronił swojej interpretacji w sprawie dotyczącej opłaty uzdrowiskowej (sygnatura akt II FSK 1216-1217/10).

O wykładnię przepisów ustawy o podatkach i opłatach lokalnych wystąpiły jedno z krynickich sanatoriów i szpital uzdrowiskowy. Chodziło o to, czy gmina ma rację, odmawiając pacjentom przebywającym w szpitalu uzdrowiskowym zwolnienia z opłaty uzdrowiskowej przewidzianego w art. 17 ust. 2 pkt 2 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych. Zgodnie z tym przepisem opłat miejscowej oraz uzdrowiskowej nie pobiera się od pacjentów przebywających w szpitalach.

Zaraz ,zaraz skoro Burmistrz Krynicy -Zdrój otrzymał wykładnię NSA z dnia.. to dlaczego NADAL pobiera niesłusznie OPŁATY , czy w tym kraju prawo jest dla co niektorych.
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 1 raz

Post autor: syrenka »

Darku ,,,ludzie płacą bo nie wiedzą ,,,że można odmówić płacenia ,,,i żądać zwrotu pieniędzy ,,,Tak jak pisałam ja nie zapłacę ,,mam już uszykowane stosowne wyjaśnienia ,,,z nr,wszystkich ustaw ,,,a jak mnie wkurzą ,,,i podniosą mi ciśnienie ,,,wtedy będą fruwać,,,mam dosyć ludzi którzy wyłudzają pieniądze od chorych ludzi ,,,Nie jadę tam dla przyjemności ,,,Jestem już po 2 operacjach przede mną jeszcze dwie,,,a zus wiecie jak płaci ,,,dla mnie 115 zł to dużo ,,,Mam nadzieje że wszyscy kuracjusze pójdą za moim przykładem i nie będą nabijać kasę p.burmistrz z Połczyna a także jak przeczytałam Krynicy i Kołobrzegu,,,
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Temat mnie troszkę zaciekawił wczoraj -niedzielą obdzwoniłem około 10 miejscowości sanatoryjno turystycznych w sprawie oplat za leczenie szpitalne uzdrowiskowe( przepraszam za skróty myslowe)
Okazuje się ,że interpretacja jednej USTAWY dla wielu samorzadowcow zalezna jest od interpretacji ich prawnikow.

W NSA Sympatyczna Pani gdy podalem sygnaturę akt orzekla ,że w/w akta tycza się jedynie zapytania i nie przyjęcia przez burmistrza Krynicy decyzji sądu wyższej instancji ( ktory notabene dalej pobiera oplate !! )
Okazuje się ,że Sejm RP uchwala w Dzienniku Ustaw swe decyzje USTAWY !!!!!,a podmioty interpretuja je wg swego UZNANIA lub i te ustawy sa malo znaczace dla ustawodawcy .
Zawsze Urzędnik pobierający oplatę ściaga do budżetu brakujące pieniądze , nie wychodzi z radarami może uda się z oplatami

Cóż Polska to dziwny Kraja -jak śpiewal kiedyś Makumba.....
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56

Post autor: dzi »

Niestety, samo uzdrowisko nie będzie w przypadku wątpliwości po stronie kuracjusza.
Jako pośrednik ma bodajże 10% od pobranej sumy. Dla większego uzdrowiska to może być kilka tysięcy miesięcznie.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Drążyłem temat do godzin poźno-popołudniowych i interpletacja kancelarii prawnych zatrudnionych przez Urzedy Gmin co niektórych miejscowości jest zadziwiająca
Pracownicy , radni
Ustronia ,Ciechocinka czy innych BEZWZGLĘGNIE stosuja sie do
cytowanego za Kruszynką paragrafu;

Dz.U. z 2010 nr 95 poz. 613 • Brzmienie od 1 stycznia 2013
USTAWA
z dnia 12 stycznia 1991 r.
o podatkach i opłatach lokalnych 1)
Art. 17. 1. Opłata miejscowa jest pobierana od osób fizycznych przebywających dłużej niż dobę w celach turystycznych, wypoczynkowych lub szkoleniowych:

1) w miejscowościach posiadających korzystne właściwości klimatyczne, walory krajobrazowe oraz warunki umożliwiające pobyt osób w tych celach,

2) w miejscowościach znajdujących się na obszarach, którym nadano status obszaru ochrony uzdrowiskowej na zasadach określonych w ustawie z dnia 28 lipca 2005 r. o lecznictwie uzdrowiskowym, uzdrowiskach i obszarach ochrony uzdrowiskowej oraz o gminach uzdrowiskowych (Dz. U. Nr 167, poz. 1399, z 2007 r. Nr 133, poz. 921 oraz z 2009 r. Nr 62, poz. 504)

— za każdy dzień pobytu w takich miejscowościach.

1a. Opłata uzdrowiskowa jest pobierana od osób fizycznych przebywających dłużej niż dobę w celach zdrowotnych, turystycznych, wypoczynkowych lub szkoleniowych w miejscowościach znajdujących się na obszarach, którym nadano status uzdrowiska na zasadach określonych w ustawie z dnia 28 lipca 2005 r. o lecznictwie uzdrowiskowym, uzdrowiskach i obszarach ochrony uzdrowiskowej oraz o gminach uzdrowiskowych, za każdy dzień pobytu w takich miejscowościach.

2. Opłaty miejscowej oraz opłaty uzdrowiskowej nie pobiera się:

1) pod warunkiem wzajemności — od członków personelu przedstawicielstw dyplomatycznych i urzędów konsularnych oraz innych osób zrównanych z nimi na podstawie ustaw, umów lub zwyczajów międzynarodowych, jeżeli nie są obywatelami polskimi i nie mają miejsca pobytu stałego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

2) od osób przebywających w szpitalach;

3) od osób niewidomych i ich przewodników;

4) od podatników podatku od nieruchomości z tytułu posiadania domów letniskowych położonych w miejscowości, w której pobiera się opłatę miejscową albo uzdrowiskową;

5) od zorganizowanych grup dzieci i młodzieży szkolnej

Natomiast inni zatrudniaja niezalezne kancelarie wydajac więcej niz zarabiają ,aby Bezwzględnie Zarobić na osobach które sa na leczeniu poszpitalnym a prym wioda tutaj Kolobrzeg i Krynica ,ktore to Gminy zapewne do BIEDNYCH nie należą .
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To oznacza ,,,że nie wolno pobierać opłaty od osób przebywających na pobytach po szpitalnych ,,,ale ile osób sie zbuntuje i nie zapłaci ,,garstka ,, ;) to samo cytuje sąd ,,,a i tak gminy robią swoje ..
Ale pewnie jako jedna z pierwszych się zbuntuje i ode mnie kasy nie dostaną ,,,A że jestem uparta to postawie na swoim ,,,Pozdrawiam wszystkich którzy wraz ze mną sie zbuntują i nie nabiją kasy gminy ,,,,B,,,
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Poznanianko

Rady gmin twierdzą ,że niektóre ośrodki nie spelniają standartow Szpitala !!!!!!
tak twierdziła Pani z wydz. podatkow lokalnych
ok
bo w Szpitalu Uzdrowiskowym nie wykonają Zabiegu -Twierdzenie Pani

Ja zadałem natomiast inne pytanie Dlaczego Placówka X w tymże mieście Jest zarejestrowana jako Szpital a od szpitala placi niższy podatek Gruntowy ,niż od sanatorium - te dane są ogolno dostępne w KRS-ach jak i BIP -ach miejscowości i nastąpilo zawieszenie polączenia

Niestety My możemy tylko Sobie pisać Nikogo to nie interesuje % osób które pojawiają się na leczeniu poszpitalnym jest poniżej 10% ogołu osób w sanatoriach a w tym kraju jest problem z Budżetem i nalezy za wszelka Cenę go Ratować tylko Dlaczego kosztem tych najsłabszych

Nadal będę Twierdzil ,że Są Gminy Mniej PAZERNE od tych wielkich
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To dlaczego jesli nie spełniaja standartów szpitala podpisuje się z nimi umowy i do za dużą kasę ,,,Najlepsze jest to ,,,po moim zapytaniu :?: ,,,pani odpowiedziała ..nikt nie zmusi pani do uiszczenia opłaty :!: ,,,,tzn, opłata jest niesłusznie pobierana ,,,Hm,,,pożyjemy zobaczymy ale masz jak w banku że jak trafie do tego przybytku to na bieżąco poinformuje szanowne grono forumowiczów o moich perypetiach z nieopłacenia opłaty klimatycznej ,,, :)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Odświeżam temat
Proponuję wpisywać miejscowości gdzie nadal pobierana jest opłata za pobyt w ramach leczenia po szpitalnego
-Kołobrzeg
michał
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 12 sty 2009 19:34
Staż sanatoryjny: 20

Post autor: michał »

Połczyn Zdrój
Polanica Zdrój
Kudowa Zdrój
ODPOWIEDZ