30 dniowy czas na weryfikację wniosku.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Re: 30 dniowy czas na weryfikację wniosku.

Post autor: Narewka »

Nie chcę Cię martwić,ale gdy 2 lata temu byłam również w Szczawnie,przy stoliku miałam dwie osoby z Wrocławia i spod Wrocławia.Jedna z pań miała do domu chyba 20 km.
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ninak »

Już tak miałam ,Duszniki Zdrój.Pani z Polanicy dostała do Polanicy,dobrze że po szpitalne i nie poniosła kosztów pobytu.To nie są pojedyncze przypadki ,bo w Kotlinie Kłodzkiej jest 80% miejscowości uzdrowiskowych z DNFZ.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Ninak, czekasz chyba o jeden miesiąc dłużej ode mnie,pisałas juz o tym w innym temacie.I jeszcze nie masz weryfikacji....
A wiec jesteśmy dwie w klubie, bo chcemy pojechać pózniej.Ciesze sie, mam bratnią duszę ;)
Moze niepotrzebnie obawiasz sie sanatorium zbyt blisko domu.Wiem,że Dolny Sląsk to istne "złoża snatoryjne", ale najczęściej blisko domu wysyłają kuracjuszy na turnusy poszpitalne, bo takie sa zasady.
Ja dotychczas trafiałam daleko od miejsca zamieszkania, raz Krynica, dwa razy morze.Teraz jest mi obojętne gdzie pojadę,moze byc blisko, byleby góry, które kocham bezgranicznie.A w KRynicy spotkałam wiele osób z okolic Wrocławia. wiec wszystko jest możliwe.
Także trzymam kciuki za Ciebie, za Twoje marzenia. :kwiat:
A nawiasem mówiąc, ciekawe dlaczego tak długo nie ma tej weryfikacji.. :kwiat:
Awatar użytkownika
brrrelok
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2013 23:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: brrrelok »

W śląskim NFZ kolejka się nie zatrzymuje w czasie weryfikacji
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzieki brrelok :) .Jesli w śląskim to zapewne tak samo jest w dolnośląskim....
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

iwcia pisze:Witajcie :)
Mamy 30 dni na odeslanie wniosku do NFZ po weryfikacji.
Zastanawiam sie,czy data odeslania zweryfikowanego wniosku do NFZ ma jakikolwiek wpływ na datę wyjazdu.
Chciałabym opóznic wyjazd, licząc na to,że gdy odeślę wniosek np.w 29-tym dniu, czas oczekiwania sie wydłuży?
Wyprowadzcie mnie z błędu, jesli jest inaczej.
Czy podczas weryfikacji kolejka biegnie nam dalej czy zatrzymuje sie na ten czas?
POzdrawiam :kwiat:
Odradzał bym jakieś manipulacje. Możemy przekombinować. Lepiej grać w otwarte katy i przy zwrocie zweryfikowanego skierowania poprosić o zmianę terminu na zaproponowany.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wikul, wiem z doświadczenia,że szczerośc i prawdomównośc popłaca.Też jestem zwolenniczką tzw. gry w otwarte karty. Jednak gdy sie czyta posty na forum łatwo stwierdzic, że z NFZ trudno się dogadac.Zwłaszcza w dolnośląskim.Sądzę,że gdy odesle zweryfikowane skierowanie jak najpózniej,nie powinno mi to zaszkodzic.A z Twojej rady skorzystam,dolączę prosbę o przesunięcie terminu,moze zadziała....
Zawsze trzeba być dobej mysli. :)
alcza
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 lut 2013 09:58
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: alcza »

Czy zawsze się dostaje wniosek do weryfikacji? Ja mam już niski nr (434). Za kilka dni mi minie 18 miesięcy oczekiwania (taki był też prognozowany w piśmie od łódzkiego NFZ). Nie dostałam wniosku do weryfikacji... a mam nadzieję, że lada moment dostanę skierowanie :D
Napiszcie proszę czy wszyscy dostają wnioski do weryfikacji. Pierwszy raz ubiegam się o sanatorium z NFZ
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Alcza, nie wiem jak jest w łódzkim, ale jeśli poinformowano Cię, ze czas oczekiwania to 18 miesięcy, można mniemać,że obejdzie sie bez weryfikacji....
W moim, dolnosląskim, czeka sie 22-24 miesiace.I jak do tej pory zawsze po 18 miesiącach była weryfikacja.
Jednak teraz mija juz 19 miesięcy i cisza.
Zastanawiam się czy może NFZ zrezygnował z tej procedury :?:
Jeśli masz tak niski numer, przypuszczam,że zamiast weryfikacji, dostaniesz niebawem skierowanie. :kwiat:
alcza
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 lut 2013 09:58
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: alcza »

Dzięki Iwcia :kwiat:
Mam nadzieję, że Twoje słowa będą prorocze. W przeglądarce w statusie pisze: "skierowanie oczekujące na wyznaczenie terminu i miejsca"
ODPOWIEDZ