Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
wikul pisze:Do zróżnicowanych opłat dla kuracjuszy pełnoplatnych i enefzetowskich zdążylismy sie przyzwyczaić ale tu sytuacja jest trochę inna. Wyobraźmy sobie że w pokoju mieszka kilka odób które razem idą na posiłek a muszą sie rozdzielić bo jedne mają lepsze a inne gorsze jedzenie w innej stołówce lub przy innym stoliku. Np.w stołówkach szkolnych to jest nie do pomyślenia.
Może kiedyś sie przyzwyczaję ale teraz jestem zdecydowanie przeciwny takim pomysłom które przypominaja mi zarabianie za wszelką cenę. Mogę sobie również wyobrazic sytuacje żę prawie wszyscy dopłacą a jedna lub kilka osób będzie siedziało na "oślich ławkach" ze skromnym jedzeniem. Nie, nie, to mi nie pasuje.
P.S. Uzdrowisko Nałęczów jest sprywatyzowane. Chyba nie za bardzo zależy im na reputacji bo prywatyzacja w Polsce nie cieszy sie dobrą opinią.
Pozdrawiam W.
Uwazam,ze to własciwy podział i dopłaty. Kuracjusze tzw. komercyjni płaca za wszystko 100% z własnej kieszeni, natomiast pozostali sa dofinansowani w calosci , oczywiscie po mniejszych stawkach przez NFZ, Krus czy ZUS. Jedynie za co dopłaca kuracjusz to za wybor pokoju i takse klimatyczna oraz dodatkowe zabiegi. Kapitalizm i polityka wolnorynkowa zrobila swoje, tz. zlikwidowała FWP i teraz dyktuje ceny bo stawia na zysk !
elizaa pisze:W ogóle wydaje mi się, że powinna istnieć jakaś kategoryzacja sanatariów, bo przecież pokoje 2-osobowe z pełnym węzłem sanitarnym w różnych sanatoriach wyglądają róznie, jedne z czasów PRL-u, inne full wypas.
Zgadzam się z Tobą w 100% Powinna być kategoryzacja sanatoriów a co za tym idzie prawo pacjenta do wyboru czy chcę płacić więcej i leczyć się w lepszych warunkach czy też wystarczą mi gorsze warunki pobytu za mniejsze pieniądze. Miałem okazję porównać dwa sanatoria - "Dedal" w Polańczyku i sanatorium w Goczałkowicach Zdrój. Pieniądze (stawki za pobyt) niby te same a warunki nieporównywalne !!!!!
kociu pisze:Według ciebie gdzie było lepiej w Polanczyku czy w Goczałkowicach ,pytam bo jadę do Polańczyka
Ja mogę Ci tylko napisać że jeśli chodzi o rehabilitacje to w Goczałkowicach jest bardzo dobra (często korzystam ambulatoryjnie ) ale warunki pobytu nie koniecznie.W Polańczyku byłam w Dedalu i Plonie.Goczałkowice do Polańczyka to jak 1* do 4* Jak masz pytania pisz
Gwarek to najnowszy budynek w uzdrowisku , taki 10 piętrowy .Tu wszystko na miejscu,baza zabiegowa,stołówka,jest winda ,pokoje z balkonami.Wojewódzki Ośrodek Reumatologiczno-Rehabilitacyjny to zespół mniejszych budynków mieszkalnych rozrzuconych po parku ,standard taki sobie,a na zabiegi trzeba dochodzić do szpitala uzdrowiskowego.A możesz też trafić do szpitala,wtedy masz zabiegi na miejscu ale pokoje wieloosobowe bez łazienek , bez stołówki posiłki na pokojach.Ja wybrała bym Gwarka
W Goczałkowicach masz jeszcze do wyboru oprócz "Gwarka" pawilon "Modrzew" - pawilon o wysokim standardzie bezpośrednio połączony z kompleksem zabiegowym, do stołówki 100m (http://www.youtube.com/watch?v=wM5a9cSDf8E), Pozostałe pawilony Goczałkowic odradzam !!! Wracając do Dedala to moim zdaniem się nie zawiedziesz