Orzekanie o niezdolności do pracy
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Orzekanie o niezdolności do pracy
-
forumowicz
1.Przestrzeganie wskazań lekarskich
Stosowanie przepisów o kontroli prawidłowości wykorzystania zwolnień lekarskich od
pracy budzi w praktyce wiele wątpliwości. Jedna z tych wątpliwości dotyczy sposobu oceny
postępowania niezdolnego do pracy pracownika, gdy w zaświadczeniu lekarskim w polu
„Wskazania lekarskie” wystawionego na druku ZUS ZLA lekarz leczący wpisze cyfrę 2
oznaczającą „ chory może chodzić”.
Adnotacja lekarza wcale nie oznacza, że pracownik w okresie zwolnienia lekarskiego
może wykonywać uciążliwe czynności, a w szczególności, że w okresie tego zwolnienia
może wykonywać pracę (wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 12 listopada 2002 r.
sygn. akt III AUa 3189/01 - Pr. Pracy z 2003 r. nr 10, poz. 43).Taka adnotacja upoważnia
niezdolnego do pracy pracownika do wykonywania zwykłych czynności życia codziennego
9takich jak np. udanie się na ewentualne zabiegi, kontrolną wizytę lekarską czy po codzienne
zakupy żywności.
W sytuacji, gdy z ustaleń kontroli wynika, że w okresie orzeczonej niezdolności do
pracy pracownik wykonywał czynności niezbędne dla zaspokojenia podstawowych potrzeb
życiowych, gdyż nie było innych domowników mogących wykonać te czynności (np. zakup
podstawowych artykułów żywnościowych, realizacja recepty na leki) nie można uznać że
pracownik wykorzystywał zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego celem, nawet w przypadku
adnotacji na zwolnieniu lekarskim „Chory powinien leżeć”.
Nie może być także podstawą do pozbawienia prawa do świadczenia fakt wyjazdu na
okres leczenia do rodziny, jeżeli pracownik wskazał pracodawcy miejsce pobytu.
http://www.zus.pl/pliki/poradniki/porad ... olnien.pdf
"Lekarze mniemają, że wiele pomogli choremu, gdy potrafili nadać chorobie odpowiednią nazwę.""
Imamanuel Kant
Miłego dnia bez chorób życzę
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Taktownie się zachowałam (tak mnie się wydaje). Zadzwoniłam pomiędzy pierwszą godziną pracy a przerwą śniadaniową (sama kiedyś byłam pracownicą administracji państwowej i wiem, iż dziesiąta godzina jest tą o której zazwyczaj pije się kawę a zatem wówczas "bez kija nie podchodź"). Zadzwoniłam o 10:15 i wyjaśniłam o co mi chodzi. Pani początkowo miluteńka gdy usłyszała o co mi chodzi troszkę jakby zmieniła ton, ale przyjęła do wiadomości moje wyjaśnienie po czym skrytykowała Pocztę Polską (w końcu każdy może ponieść winę byle nie ZUS, prawda) i wyznaczyła mi dzień 19.02 br
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12