Rehabilitacja ogólnoustrojowa

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Re: Rehabilitacja ogólnoustrojowa

Post autor: mariolaa »

niekiepska2014 uważaj przy aktualizacji wniosku - zaostrzenie choroby , ostra faza eliminuje z przyznania sanatorium, choroby żołądka, jelit, pęcherzyka żółciowego wymagające leczenia operacyjnego to przeciwwskazanie do leczenia sanatoryjnego, także rozsądny wniosek na gastrologię. Ja co prawda nie miałam wrzodów żołądka ale nawracające stany zapalne i super podleczyłam właśnie w Krynicy( Zuber +Jan), początkowo jeździłam tam dwa razy w roku. NFZ przyznał mi jeszcze turnus w Wysowej - tam też są wody które leczą układ trawienny ( Franciszek).
i dodam z netu:
"Dyskusyjne jest stosowanie wody "Zuber" i podobnych do niej (np. wody "Franciszek") w chorobie wrzodowej żołądka. Nie ulega wątpliwości, że nie uleczy się nimi ostrej choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a picie ich jest wtedy wręcz przeciwskazane. Można je jednak stosować w stanach przewlekłych tych schorzeń. Na pewno jednak trzeba to robić pod kontrolą i zgodnie z indywidualnymi zaleceniami specjalisty."
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2014 08:59
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: niekiepska2014 »

mariolaa ,ja wrzody lęczę juz miesiąc,jest lepiej,tylko że mam bardzo częste nawroty choroby.
na pewno do wyjazdu (za ok.2 lata) dopadnie mnie jeszcze kilkanaście razy,dlatego chciałam przyspieszyć ,myślałam że może będzie szybciej na jakąś inną formę leczenia,ale niestety nie........
Pozdrawiam :)
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2014 08:59
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: niekiepska2014 »

mariolaa, dostałaś turnus reh. z NFZ ,
ja też mogłabym się starać ? :kwiat:
ODPOWIEDZ