Zioła

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
forumowicz

Re: Zioła

Post autor: forumowicz »

Medi jak uda Ci się z grzybieniami w swoim stawie , oprócz walorów estetycznych ;) będziesz miała jeszcze korzyści dla zdrowia :lol: :lol: wyciągi ze świeżych kwiatów są środkiem nasercowym i uspakajającym. Działają ogólnie uspokajająco, nasennie , ale ostrożnie bo ;) hamują pobudzenie seksualne :lol: :lol: :lol: Świeże liście można stosować jako okłady przy schorzeniach skóry . Kłącza używamy do pielęgnacji włosów 8-) A z suszonych liści napary na schorzenia dróg oddechowych.Samo zdrowie , na wyciągnięcie ręki :lol: :lol:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Jak małż w końcu oczyści staw to zajmę się tym na bank 8-)
Awatar użytkownika
Zbigniew- I
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 sie 2013 12:53
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Zbigniew- I »

Medi, syrop z bzu używam do nalewek, są świetne, Nie zaobserwowałem skutków ubocznych w postaci oziębłości płciowej.A jeśli chodzi o oczyszczanie stawów, polecam przepis z książek Tombaka na oczyszczanie kości, tj. wywar z liścia laurowego. Robię to cztery razy w roku przez 15 lat i jako jeden z nielicznych lub jedyny w kraju bez leków żyję bez bólu i zesztywnienia chorująć na ZZSK.
forumowicz

Witam. Proszę o podpowiedź; - jakie ziółka najlepsze na przemianę materii?
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Pamiętam jako nastolatka zawsze słyszałam pij napar z bratka poprawia przemianę materii .Teraz modne chyba stało się picie rano szklanki wody z łyżką dobrego octu jabłkowego .Także suszone owoce :jabłka ,śliwki czy morele poprawiają działanie układu pokarmowego .Dla panów po pobytach w sanatoriach ;) ...no dobra dla pań też jakiś preparat z wyciągiem z karczocha ,bo regeneruje wątrobę ;) Co by tu jeszcze ,zielona i czerwona herbata też dobra na poprawę przemiany materii ,otręby owsiane żytnie czy pszenne też są wskazane ..o czymś zapomniałam :?: :?
forumowicz

Na przemianę materii i trawienie ;) są dobre również tak pospolite w naszej kuchni kiszone warzywa oczywiście na surowo ....zawierają bakterie kwasu mlekowego, które regulują pracę jelit oraz wspomagają trawienie ,są źródłem błonnika oraz wit. C. No i przyprawy ,takie jak np. imbir wspomaga pracę wątroby , curry ( uważać bardzo brudzi wszystko , ciężko usunąć kolorek ;) :lol: :lol: ) chili poprawia metabolizm.Tak jak pisała Medi 8-) suszone śliwki...wystarczy 1-3 na wieczór :lol: :lol:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No i oczywiście dieta NŻT :oops: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ulanie »

Kocham zioła i używam ich aby wspomóc się w swojej chorobie, więc używam zioła na co dzień w kuchni, a wątrobę b.dobrze oczyszcza i wspomaga ostropest, pół łyżeczki wrzucić do talerza z jakimś jedzonkiem i super :)
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

a ja ostatnio piję taki napój ..
- natka pietruszki+wydrążone jabłka i trochę mineralnej wody. Miksuję to wszystko. Dolewam wodę, jeszcze miksuję przez 5 sekund. Przecedzam, słodzę miodem i mam do obiadu pyszny napój, bez konserwantów....działa moczopędnie. Doskonale oczyszcza nerki i drogi moczowe. Usuwa nadmiar wody z organizmu i dosłownie „wypłukuje” toksyny z nerek, wątroby i pęcherza..a super na te gorączki :) tylko trzeba lubić pietruszkę :) :lol: :lol:
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ulanie »

A ja lubię zielone szejki, np sok z pokrzywy, cytryny i miód, albo seler naciowy, cytryna i miód, należy dolac wodę :!:
ODPOWIEDZ