Idą zmiany. Czy na lepsze?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Idą zmiany. Czy na lepsze?

Post autor: Fionka »

Adelko w cywilizowanym :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Adela »

No tak bym chciała :(
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Od dzisiaj weszło rozporządzenie ministra zdrowia z 15 października 2015 r. w zakresie lecznictwa uzdrowiskowego (Dz.U. z 2015r. poz.1779).

"Lekarzem uzdrowiskowym dla osób dorosłych może być już nie tylko specjalista, lekarz z I stopniem specjalizacji lub w trakcie zdobywania specjalizacji w dziedzinie balneologii czy rehabilitacji lecz także specjalista chorób wewnętrznych lub medyk ze specjalizacją I stopnia z interny. Przy czym warunkiem podjęcia pracy w sanatorium przez internistę będzie ukończenie kursu z podstaw balneologii.
Niestety balneologów mamy jak pisze Gazeta Prawna w całym kraju zaledwie 660 a pracujących w zawodzie jedynie 577".

Myślę, że to m.in. czyni długą kolejkę kwalifikacyjną w NFZ.
Może teraz coś się zmieni :roll:
Tylko jedna rzecz mnie zastanawia :roll: czy taki lekarz po kursie będzie umiał w gąszczu tylu chorób odpowiednio skierować potencjalnego pacjenta do sanatorium a tam odpowiednio dobrać zabiegi :roll: :roll:

Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Ewaszku a czy teraz potrafi :?: ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

wiesniaczkaela pisze:Ewaszku a czy teraz potrafi :?: ;)
Tyż prawda :shock:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

ewasz pisze:Od dzisiaj weszło rozporządzenie ministra zdrowia z 15 października 2015 r. w zakresie lecznictwa uzdrowiskowego (Dz.U. z 2015r. poz.1779).
Zauważ załącznik nr 1 - Warunki szczegółowe jakie powinni spełniać świadczeniodawcy (sanatoria).
Wybrane punkty dla leczenia sanatoryjnego dorosłych:
- brak barier architektonicznych (szczególnie profil ortopedyczny, reumatologiczny, neurologiczny, układu krążenia)
- codzienny wieczorny obchód pielęgniarski

Tęsknię za spełnieniem tych wskazań :)
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

A ja nie tęsknię za obchodem białych dam :evil: :evil: :evil: A jak ktoś się lubi zdrzemnąć przed północą to co :?: :roll: Przyjdzie mi taki "nadgorliwiec" o 22 albo i później (zanim całą Niwę obleci) kołdrę z głowy ściągnie (może jeszcze każe dowód pokazać by udowodnić że nie jestem wielbłądem :P :P :P ) i już po spaniu :evil: :evil: :evil: Po to są dzwonki w pokojach by w razie "W" z nich skorzystać 8-)
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Zmiany czas pokaże jak będzie naprawdę paragrafy respektujemy :arrow: ale realia pokazyją co innego .
Roczek nowy tuż zmiany się przekonamy pozdrawiam :) :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

- codzienny wieczorny obchód pielęgniarski
W miejscu w którym byłam ostatnio codziennie takowy był,co nie znaczy,że pielęgniarka o 22.00 sprawdzała,czy jesteś w łóżeczku,bo nie taki jest cel obchodów.W porze między kolacjami obydwu zmian chodziła do pokojów,lub można było w porze wieczornej wejść do dyżurki i powiedzieć jak się czujesz i czy masz jakieś potrzeby medyczne.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

No chyba to standard ,jak się źle czuję ,chcę zmierzyć ciśnienie lub tylko się zważyć zawsze idę do białych dam w odwiedziny :? Jeszcze nigdy nie kazały mi zamknąć drzwi z drugiej strony :D To po co od razu łazić po pokojach :evil: i może jeszcze mam chuchnąć czy papierosów nie paliłam ;) :shock: :shock:
Zablokowany