Sanatorium ze skierowaniem a godzina 22
- medi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 22 lip 2011 15:26
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
Re: Sanatorium ze skierowaniem a godzina 22
Sloneczko...Jeśli nie wiesz o co chodzi w tym temacie, to przegladnij sobie swoje wcześniejsze wypowiedziSloneczko pisze:A tak szczerze to powiedzcie mi w czym wam przeszkadza ta godzina 22.00.
Bo tak naprawdę to już całkowicie zgłupiałam i nie wiem o co chodzi w tym temacie![]()
Czy o przepisy, czy o "wolność i swobodę", czy o ...... no właśnie ...o co
Powiem tak cichutko, że ten temat robi się mdły
Nie przeszkadza mi ta godzina 22, jestem zdecydowanie za, jadę podreperować swoje zdrowie, traktuję pobyt w sanatorium jako rehabilitację, a nie wczasy i highlife..
A mdłe, to robi się kółko wzajemnej adoracji na forum i lajkowanie sobie postów, często nic nie wnoszących do tematu
- Maria K
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 18 maja 2015 14:34
- Staż sanatoryjny: 7
Ale znalazłam regulamin dla wszystkich śląskich uzdrowisk i jest tam zapis o całkowitym zakazie wychodzenia poza teren sanatorium .
Znaczy się jadąc do sanatorium jesteśmy przez 21 dni lub więcej zamknięci na terenie sanatorium.
Mam pytanie do tych co są za gdz. 22 , czy przy całkowitym zakazie opuszczania terenu sanatorium też będą tacy zadowoleni.
- Maria K
- Super Kuracjusz

Zakaz dotyczy gdz. od 22 do 6 .więc powinni jeszcze o 6 sprawdzać czy nikt nie opuścił pokoju wcześniej.
Jeśli dla kogoś temat jest mdły , lub nudny , to nie musi czytać ani pisać.
Jest tyle innych tematów.
-
forumowicz
Ps byłam i w sanatorium gdzie sprawdzano obecność po 22 i z ZUS i z NFZ nie było żadego ubezwłasnowolnienia .
Ps z obserwacji wiem ,że 99,9 % tych tam po za obiektem biegnie z jezorkiem na brodzie do swojego sanatorium ,tam nie udowadnia swoich racji dziwne nie?
Nie rozumiem pewnych opinii ,ale kazdy może pisać i jak pewna koleżanka tutaj powiem:
Piszcie dalej
Pozdrawiam
- Maria K
- Super Kuracjusz

Nie wiem czy sanatoria przestrzegają tego co mają zapisane,ale jeśli tak, to nie chciała bym być w takim sanatorium i czuć się jak w więzieniu.
-
forumowicz
Tak, Maria K, będę zadowolona, bo jadę do sanatorium aby maksymalnie spędzić czas na zabiegach, dzięki którym podreperuję zdrowie,Maria K pisze:Wczoraj trochę sobie poczytałam w necie ,regulaminów z różnych sanatoriów,i w większości jest tylko zapis o ciszy nocnej od 22 do 6 .
Ale znalazłam regulamin dla wszystkich śląskich uzdrowisk i jest tam zapis o całkowitym zakazie wychodzenia poza teren sanatorium .![]()
Znaczy się jadąc do sanatorium jesteśmy przez 21 dni lub więcej zamknięci na terenie sanatorium.bez prawa wyjścia za bramę .
Mam pytanie do tych co są za gdz. 22 , czy przy całkowitym zakazie opuszczania terenu sanatorium też będą tacy zadowoleni.
odetchnę od codzienności,wyciszę. Zabiegi mogę mieć nawet do wieczora, a nie, jak to się często stosuje, prosić i błagać o dopołudniowe godziny, bądź krótko po obiedzie, bo przecież na tańce/na miasto/ nie zdążę. Tylko proszę, nie mówcie mi, że parkietoterapia to też forma zabiegu, bo jaki ma sens rehabilitacja,
gdzie ktoś spędza cały dzień na zabiegach np. narządu ruchu, a potem wieczorem, cały ten trud zaprzepaszcza na potańcówkach,
gdzie nie powinno się już bardziej forsować układu kostnego - a jeszcze te Panie na szpilkach..
Uwielbiam tańczyć, ale to mogę robić i robię, jak tylko czas i zdrowie pozwalają przez pozostałą część roku,
a w sanatorium skupiam się na faktycznym podreperowaniu swojego zdrowia i naładowaniu "akumulatorków" aby wrócić do pracy.
Jeśli komuś nie odpowiada taka forma i narzucone przez sanatorium zasady, to uważam, że powinien sobie organizować wyjazdy/wczasy indywidualne, prywatne
i wtedy będzie mógł robić to, na co ma ochotę i na własne ryzyko, a miejsce w sanatorium np. z NFZu zwolnić tym, co chcą się leczyć.
Pozdrawiam...
- Maria K
- Super Kuracjusz

Dyskusja jest o tym ,że w niektórych sanatoriach jest przymus bycia w swoim pokoju o 22,za niepodporządkowanie się grozi wydalenie z sanatorium.
W innych sanatoriach nie ma takich zapisów w regulaminie,a w jeszcze innych jest zapis o całkowitym zakazie wychodzenia poza teren sanatorium.
Podejrzewam że akurat ten ostatni zakaz nie jest respektowany przez nikogo.
Tak kruszynko, zmiany będą, nie tylko odnośnie sanatorów, ale także w ogólnej rehabilitacji w Centrach Zdrowia/Przychodniach itp..kruszynka pisze:Policja w miejscowościach turystycznych gdzie są tysiące ludzi spacerujących po 22 do rana nawet nikogo nie odwozi do kwater ,czy hoteli.Wymaga natomiast zachowania ciszy nocnej ,nie zakłócania miru domowego a to wynika z ustawy a nie z własnego widzimisię policji .Nikt nikogo w sanatoriach nie pozamyka w pokojach .![]()
A zamyka? jak sanatorium dostaniemy po zmianach raz na parę lat i jak w końcu usprawnią wymianę informacji pomiędzy sobą ZUS ,KRUS NFZ itd to zatęsknimy za wchodzeniem na palcach po 22 do tych obiektów.
![]()
![]()
Ps byłam i w sanatorium gdzie sprawdzano obecność po 22 i z ZUS i z NFZ nie było żadego ubezwłasnowolnienia .
Ps z obserwacji wiem ,że 99,9 % tych tam po za obiektem biegnie z jezorkiem na brodzie do swojego sanatorium ,tam nie udowadnia swoich racji dziwne nie?![]()
Mocni tutaj za to są .
![]()
![]()
Nie rozumiem pewnych opinii ,ale kazdy może pisać i jak pewna koleżanka tutaj powiem:
Piszcie dalej![]()
![]()
Pozdrawiam
Wiele osób zaczęło za bardzo kombinować, np. biorąc kilka skierowań na rehabilitację i zapisując się w różnych przychodniach zajmując sobie kolejkę.
Przez to są tak odległe terminy bo blokowane są miejsca. To jeden z wielu przykładów.. a wiem, co mówię
Pozdrawiam..