Mniejsze kolejki do sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Mniejsze kolejki do sanatorium

Post autor: Fionka »

medi pisze:Pomyśl zanim coś powiesz .Co z ludźmi ze wsi którzy znają praktycznie tylko swojego lekarza pierwszego kontaktu :evil: :evil: :evil: Chcesz zamknąć im drogę do sanatorium ,żeby było więcej dla Ciebie ? Kombinatorzy jak znaleźli drogę do swojego lekarza tak znajdą do specjalisty ,a ileż to roboty zapłacić za wizytę ,za kasę specjalista Ci wypisze ile chcesz skierowań :P
medi pozwole zabrac sobie glos w tej dyskusji(mimo zlej pisowni ktora mi sie wytyka, a nie mam na to obecnie wplywu).Od 5 -ciu lat mieszkam pod Lodzia praktycznie jest to wies pod lasem i chce was zapewnic ze obecnie nasza wies bardzo sie zmienila .Ludzie na wsiach bardziej biora co im sie nalezy ,to teraz bardzo wyedukowani w tej dziedzinie ludziska.Czy ktos kiedys byl w sanatoriumKRUS-u?W jednym sie z wami zgadzam kazdy powinien zyc swoim zyciem.Jade po raz pierwszy do sanatorium .Ze wzgledu na rozpoznana chorobe przez min 10 lat bylo to nierealne, tak mowia przepisy, ale bardzo czesto wyjezdzalam na turnusy rehabilitacyjne.Bylam tzw. kierownikiem w.w.Wiele widzialam i stwierdzamjeszcze raz niech kazdy patrzy na siebie i zyje po swojemu nie robiac nikomu krzywdy.Jade i mam zamiar poszalec.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

adela pisze:Odlot :lol:
Tacy" mądrzy inaczej" ,znający się na wszystkim,chętnie się wypowiadają...............niestety :lol:
Sa wsciekli bo nie maja ukladzikow jak by mieli to by brali pelnymi lapami ,atak krew ich zalewa.Pretesje ze w salatce poznaja ziemniaka z objadu ,albo szklanki w pokojach nie maja uszka,jeszcze lepie sasidka wiesza na balkonie fioletowy recznik a ONa nie lubi tego koloru.Roszczeniowcy i frustraci to dopier powinna bydz osobna dzialka do leczenia .Swiat jest piekny wiec lapmy go calymi garsciami.Upir............ mowimyNIE :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
forumowicz

Re: coraz dłuższe kolejki do sanatorium stają się normą...

Post autor: forumowicz »

jacky6 pisze: robi się sprawa bardziej polityczna aniżeli informatyczna ...
Co to jest "polityka"?
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

coraz dłuższe kolejki do sanatorium stają się normą...

Post autor: jacky6 »

Pink pisze:
Co to jest "polityka"?
wikipedia definiuje - cytat -

"W amerykańskiej literaturze współcześnie popularne jest definiowanie polityki jako sztuki bycia wybieranym (zdobywania władzy).
Inne definicje zakładają, iż "Polityka" to stosunek między tym, co rząd próbuje robić, a tym, co się naprawdę dzieje.

zatem warto zwrócić uwagę na to drugie podejście czyli "co rząd próbuje robić, a tym, co się naprawdę dzieje"

a ponieważ piszemy o kolejkach do sanatorium - więc sprawa nie tylko zawęża się ale i poszerza ...

:mrgreen: :ugeek:
forumowicz

Re: coraz dłuższe kolejki do sanatorium stają się normą...

jacky6 pisze: ...ponieważ piszemy o kolejkach do sanatorium - więc sprawa nie tylko zawęża się ale i poszerza ...[/color]
:mrgreen: :ugeek:
Dzielni politycy również sterczą w owych kolejkach?
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Pink tyle masz do powiedzenia w każdej sprawie, to może oświecisz nas jakie to kryteria wg Ciebie powinny być brane pod uwagę przy weryfikacji wniosków. Przyznam szczerze iż bardzo mnie interesuje jak poradzisz sobie z tym czy np sanatorium powinna dostać osoba z RZS, SM a może ta po nieudanej operacji neurologicznej, a może z poważną chorobą serca której życie może uratować tylko przeszczep. Powodzenia w wyborach.
forumowicz

No no gorąco :lol:
""
  • przez yona » 07 mar 2015 22:02

A ja zgadzam się z założycielem tego tematu, że wnioski do sanatorium powinny być bardziej weryfikowane."'

Co to znaczy weryfikowane ? przez kogo ? na jakim etapie?

Lekarz wystawiający skierowanie do sanatorium musi mieć podstawę ,a to oznacza ,że nie daje takiego po pierwszej wizycie po zapocjowaniu.Pacjent się leczy na dane schorzenie ,ma badania które to potwierdzają.Dla NFZ jest takie skierowanie autorytatywne.
Jesli chodzi o gabinety prywatne i te "zapłacone" :evil: skierownia ,one tez muszą być poparte badaniami a choroba kwalifikująca do leczenia rehabilitacyjnego musi występować u tej osoby.Zaden lekarz nie wypisze skierowania jak nie ma wskazań o matko i córko :evil:
A że ktoś woli wydac swoje pieniądze na wizytę prywatnie to co komu do tego?
Lekarze rodzinni piszą i dzieje się to tez szybko więc w czym problem?
Nie zglądanie do pokoi sąsiadów w sanatorium ,nie podgladanie z balkonów kto z kim i dlaczego przyczyni się do szybszego zdrowienia.A szpilki etc? super :lol:
Tylko jak ja je założę po złamaniu kości piszczelowej? hm? :( Ale i tak założę.Ot i to będzie problem dla tej pani z sąsiedniego balkonu co swetry robi na drutach ,ale to jej problem nie mój .
Pozdrawiam pozytywnie zakręconych kuracjuszy i panie na szpilkach ;) :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Kruszynko,skierowanie nie może być z prywatnego gabinetu.
To ze strony Ministerstwa Zdrowia
Świadczenia zdrowotne w zakładach lecznictwa uzdrowiskowego udzielane są pacjentom na podstawie wystawionego przez lekarza ubezpieczenia zdrowotnego:
- skierowania na leczenie uzdrowiskowe lub
- zaświadczenia o braku przeciwwskazań do korzystania z danego rodzaju świadczeń zdrowotnych w danym uzdrowisku.

Skierowanie na leczenie uzdrowiskowe wystawia lekarz ubezpieczenia zdrowotnego.
Lekarz wystawiający skierowanie (wniosek o potrzebie leczenia uzdrowiskowego) na leczenie uzdrowiskowe albo zaświadczenie o braku przeciwwskazań do korzystania z danego rodzaju świadczeń zdrowotnych w danym uzdrowisku uwzględnia:
1. stan zdrowia pacjenta;
2. możliwość leczenia uzdrowiskowego przy wykorzystaniu właściwości naturalnych surowców leczniczych;
3. przebieg choroby będącej wskazaniem do leczenia uzdrowiskowego lub rehabilitacji uzdrowiskowej, w ramach kierunków leczniczych uzdrowisk;
4. efekty przebytego w przeszłości leczenia uzdrowiskowego lub rehabilitacji uzdrowiskowej, jeżeli pacjent korzystał z tej formy leczenia lub rehabilitacji;
5. zdolność pacjenta do samoobsługi i samodzielnego poruszania się lub zdolność pacjenta do samoobsługi i samodzielnego przemieszczania się na wózku inwalidzkim.
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: smakija1 »

Mnie się wydaje ,ze jednym ze sposobów skrócenia kolejek,
byłaby mozliwośc turnusów 2 tygodniowych ,na życzenie pacjenta ,
Ja chciałam pojechac razem z mężem ,ale on ze względu na swoją chorobe,
\ nie może wg lekarza jechac do sanatorium/tymbardziej jeszcze na to samo schorzenie co ja/
w tej sytuacji ja wolałabym pojechac na 2 zamiast 3 tygodnie ze względu na chorobe męża ,a nie mam takiej możliwośći.
Mnie wystarczył by taki turnus 14 dniowy ,zeby odpocząć ,
.NFZ powinien mieć bardziej elastyczne formy wyjazdów ,te krótsze też ,bo jak ktoś pracuje to tez jest często problem z otrzymaniem długiego urlopu ,
a są tez tacy napewno że na taki długi okres nie mogą z róznych powodów wyjechać.
Może to byłoby jakieś dorażne rozwiązanie ,
oczywiście na zyczenie -
ci co chcą niech dostają 21 dniowe pobyty
forumowicz

Smakija napisałaś .....cytuję :Ja chciałam pojechac razem z mężem ,ale on ze względu na swoją chorobe,
\ nie może wg lekarza jechac do sanatorium/tymbardziej jeszcze na to samo schorzenie co ja/
......jeśli lekarz nie zaleca pobytu w sanatorium to widocznie są przeciw wskazania i taki pobyt może tylko pogorszyć stan zdrowia pacjenta , to dlaczego chcesz na silę wysłać tam swojego męża ???? Sanatorium ma pomagać a nie szkodzić .Jeśli tak koniecznie chcesz jechać z mężem to wykup mu pobyt komercyjny i weź odpowiedzialność za stan zdrowia swojego męża .Sanatorium to nie wczasy !!! A jaki sens ma mieć skracanie rehabilitacji ??? Tym tokiem myślenia to może i tydzień ???? a może lepiej 5 dni ...... :roll: :roll: Z tyloma mądrościami w kwesti skrócenia kolejek to jeszcze się na tym forum nie spotkałam :shock:
ODPOWIEDZ