Kołobrzeg MSWiA - Opinia z pobytu

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
ula509
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 sty 2019 21:30
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Kołobrzeg MSWiA - Opinia z pobytu

Post autor: ula509 »

Pokoje niektórzy na forum opisywali szczegółowo, więc ja też, proszę bardzo. :)
Pokój, w którym byłam, był czysty, białe ściany, błękitne zasłonki, czyste firanki, Podłogi panelowe jasne.
W pokoju lodówka, w przedpokoju zgrabna zabudowa z wieloma wieszakami. Wystarczała na dwie osoby.
Telewizor płatny. Na tacy czajnik (płatny), szklanki, talerzyki, sztućce.
Materace miękkie na tyle, że kręgosłup nawet nieźle poszkodowany na wszystkie możliwe strony „spał“ spokojnie. Dodatkową poduszkę dostałam bez kłopotu. W pokoju są ciepłe koce dla jesiennych kuracjuszy. Nie ma dodatkowych narzut na łóżka. Jak ktoś chce, może właśnie kocem nakrywać.
Ręczniki podzielone na białe i szare tak, żeby się odróżniały między kuracjuszami w łazience. Po wymianie zachowany został ten sam układ kolorów - bardzo dobry pomysł!

Na uwagę zasługuje ciśnienie wody. Jak się uprzeć, to rano można mieć namiastkę biczów szkockich. ;) Ciepła, ba, bardzo gorąca woda dostępna po już kilku sekundach na niższych piętrach. Wyżej nie wiem. Po wyjściu spod prysznica gumowa podkładka antypoślizgowa, „Taśmy życia“ jak w magazynie, pod dostatkiem. Nie trzeba biegać i się dopraszać uzupełniania.
Jeszcze balkon, a na nim dwa sznurki zawieszone na zasadzie „kuracjusz, kuracjuszowi“ Zostały dwie klamerki, dokupiłam 10 i też zostawiłam.
ula509
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Zabiegi.
Tu zebrało się kilka ‘ale’.
W obliczu tylu kuracjuszy nie było mowy o wnikliwym wczytaniu się w bieżące wyniki rezonansu? To jednak nie była powieść wielotomowa. Wymienianie, co do tej pory pomagało, nie zrobiło wrażenia. Pani doktor miała swoją koncepcję i ta się okazała w części do kitu. Pacjent nie dziecko i swoje doświadczenia sanatoryjne ma, powinno się go posłuchać z uwagą.
Zabiegi rozkładane na dwa, gdy mógł być jeden. Borowina zamiast na dwie dłonie, to najpierw na jedną, potem na drugą. Zamiast zabiegu na obręcz barkową prądami, to lewy bark osobno i prawy osobno, bo się nie chciało pacjenta wysłuchać dokładnie. Tym sposobem pacjent ma już dwa zabiegi, a mógłby mieć jeden i dostać drugi jeszcze inny. Obrazowo to przypomina leczenie palców osobno = 5 zabiegów, zamiast dłoni =1 zabieg i cztery na coś innego.
Wykonywanie zabiegów i personel super. Są wspaniali. Organizacja dosłownie jak w zegarku (!), nigdzie nie czekałam, a nawet czasem wołano przez telefon wcześniej.
Baza zabiegowa czysta, zadbana, kuracjusze na tym turnusie też, bo nigdzie nie zostawiali za sobą smugi potu. ;) (Nie wiem, jak na sali gimnastycznej, tam nie byłam.)
ula509
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Na koniec.
Położenie sanatorium bardzo dobre. Pokój i łazienka w porządku, utrzymywane w czystości. Panie sprzątające ciągle w ruchu. Wyżywienie zadowalające, nie można narzekać, choć czterech liter nie urywało, ale to NFZ a nie Mariot. ;) Krawiec kraje, jak materii staje.
Kiosk zaopatrzony wręcz doskonale, taki mały markecik, obok ciuchy w stałej sprzedaży.

Windy obciążone niemiłosiernie. Ze stołówki do wieżowca droga taka: winda, długi korytarz, druga winda. Ludzie na 7 pietro woleli iść pieszo. Gdyby windy nie miały zabezpieczenia, pewnie by się wszyscy pakowali w nie na rekord Guinessa.

Stołówka duszna, gorąca, okna pozamykane, czasem jakiś mały lufcik to za mało. Prosi się o klimatyzację.
Palący niech zapomną o papierosach w budynkach. Dla niepalących to plus.

Komu polecam?
Sprawnym, dobrze i z kondycją chodzącym po schodach.
Również bardziej asertywnym u pani doktor na dzień dobry. ;)
Komercyjnie osobiście bym nie pojechała, ale ludzie jeżdżą, więc może cena kusi. Nie sprawdzałam.
Koniec.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Dzięki Ula za szczegółowa opinię :kwiat: o tych milusińskich to ja pytałam :)
Dzięki Wiktor :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ula super , dzięki wielkie za podsumowanie ośrodka i wcześniejszą relację :kwiat:

pozdrawiam
forumowicz

nospa pisze: 31 sie 2019 19:51 Widzę że jesteś expertką Felice na rynku sanatoryjnym-co sądzisz o ZNP Nałęczów.
Witaj Nospa , sorki , że zwracam Ci uwagę ale to jest wątek Kołobrzegu , może Moderator coś poradzi
nospa
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 31 sie 2019 16:38
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: nospa »

Sorry był mały wtręt że licząc na Kołobrzeg możesz trafić do Nałęczowa i odczucie było negatywne.Sorki raz jeszcze.
forumowicz

Nie masz za co przepraszać :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Może przeoczyłem czytając opinię Uli, ale chciałem dopytać, czy w MSWiA są jedynki.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Wiktor ma jedynkę :)

A Ty Zbyszku gdzie się aktualnie opalasz :?: :) bo , że nad morzem , to wiem :)
ODPOWIEDZ