Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
- syrenka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 29 paź 2009 17:53
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękowano: 1 raz
Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
-
forumowicz
Cytuję Twoje pytanie :Otóż czy powinnam zabrać także orzeczenie o niepełnosprawności? Jakby nie było to ta dolegliwość to nic innego jak to samo na co otrzymałamRachel pisze:Smuga napisał/ła
- Należy również pamiętać że na podstawie orzeczenia wydanego przez zespół nie można starać się o rentę,czy zasiłek rehabilitacyjny w ZUS
Ja bym jednak skorygowała Twoją "wypowiedź", albowiem nie do końca się z Tobą zgadzam. Owszem orzeczenie o niepełnosprawności to nie podstawa do ubiegania się o rentę jednak gdy staramy się o rentę i gromadzimy wszelkie historie chorobowe to do dokumentacji zgromadzonej warto dołączyć (nawet powinniśmy dołączyć) także wcześniej uzyskane orzeczenie o niepełnosprawności. Dzisiaj właśnie usłyszałam taką opinię lekarza pierwszego kontaktu podczas wizyty mojego męża (byłam z nim w gabinecie), który ubiegać się będzie o rentę z tytułu niezdolności do pracy (ma orzeczenie o niepełnosprawności wydaną na okres... na zawsze czyli do końca życia
lekki stopień niepełnosprawności.
Rachel sama sobie odpowiedziałaś na zadane pytanie
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Staż sanatoryjny: 2
Nie chodzi mi o honorowanie, wręcz przeciwnie. Obawiam się abym sobie nie zaszkodziła. Najchętniej bym tego w ogóle nie pokazała, ale skoro zabieram kserokopie wizyt lekarskich: internistycznych i specjalistycznych a w nich jest napisane iż posiadam orzeczenie o niepełnosprawności wydane właśnie podczas choroby to obawiam się, że Pani doktor orzecznik może o nie zapytać więc chyba na wszelki wypadek dobrze je zabrać ze sobą.poznanianka pisze:Możesz wziąść ale oni tego nie honorują . Mam umiarkowany stopień niepełnosprawności ,,,Zniżki owszem ...są .Pozdrawiam ,,B,,,
-
Rachel
- Przyjaciel forum

"Cudowne"? Mąż był w kwietniu zeszłego roku właśnie z prewencji ZUS i aż tak bardzo nie był zadowolonypoznanianka pisze:I bądż przygotowana na to że wyślą cię do sanatorium z ZUS na cudowne uzdrowienie ,,,
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Dolegliwość na którą jestem na zwolnieniu lekarskim jest istotnie ta sama na którą mam lekki stopień niepełnosprawności, obawiam się jednak aby ten stopień "lekki" nie przesądził o wszystkim, czyli aby lekarz orzecznik nie wydał decyzji o przerwaniu zwolnienia skoro dolegliwość jest "lekka" a jaka ona jest to tylko ja wiem. Nie usiedzę dłużej jak 20 minut. Po tym czasie muszę wstać i pochodzić troszkę, a co dzieje się podczas snu to chyba większość z Was wie mając dolegliwości kręgosłupa lędźwiowego a także problemy ze schorzeniami naczyniowymi.smuga pisze:Cytuję Twoje pytanie :Otóż czy powinnam zabrać także orzeczenie o niepełnosprawności? Jakby nie było to ta dolegliwość to nic innego jak to samo na co otrzymałamRachel pisze:Smuga napisał/ła
- Należy również pamiętać że na podstawie orzeczenia wydanego przez zespół nie można starać się o rentę,czy zasiłek rehabilitacyjny w ZUS
Ja bym jednak skorygowała Twoją "wypowiedź", albowiem nie do końca się z Tobą zgadzam. Owszem orzeczenie o niepełnosprawności to nie podstawa do ubiegania się o rentę jednak gdy staramy się o rentę i gromadzimy wszelkie historie chorobowe to do dokumentacji zgromadzonej warto dołączyć (nawet powinniśmy dołączyć) także wcześniej uzyskane orzeczenie o niepełnosprawności. Dzisiaj właśnie usłyszałam taką opinię lekarza pierwszego kontaktu podczas wizyty mojego męża (byłam z nim w gabinecie), który ubiegać się będzie o rentę z tytułu niezdolności do pracy (ma orzeczenie o niepełnosprawności wydaną na okres... na zawsze czyli do końca życia
-
Rachel
- Przyjaciel forum

I jeszcze jedno - otóż ja nie staram się o rentę. Ja jestem na dłuższym zwolnieniu lekarskim ze względu na stan zdrowiasmuga pisze:Cytuję Twoje pytanie :Otóż czy powinnam zabrać także orzeczenie o niepełnosprawności? Jakby nie było to ta dolegliwość to nic innego jak to samo na co otrzymałamRachel pisze:Smuga napisał/ła
- syrenka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 29 paź 2009 17:53
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękowano: 1 raz
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Pewnie, że dam znać. Osobiście nie chciałabym aby mnie teraz wysłali do sanatorium. "Teraz" to i tak znaczyłoby gdzieś mniej więcej za miesiąc. Nie tak dawno wróciłam z sanatorium (w połowie września), które nic a nic mi nie pomogło, a gdy po tygodniu próbowałam powiedzieć to doktor w sanatorium to ona na siłę próbowała mi wmówić, że jest lepiej, gdy po dwóch tygodniach poprosiłam o zmianę zabiegów to też powiedziała mi, że mam dobrze dobrane, gdy tymczasem moja neurolog przed wyjazdem dała mi skierowanie na zabiegi, o które miałam ubiegać się w sanatorium, jakby na przekór nie dostałam żadnego z nich. Powód? Śmieszny ale prawdziwy, otóż nie było już wolnych miejsc na zabiegi, które by mi pomogły więc dostałam to co było wolne. Specjalnie pojechałam dzień wcześniej aby być jako jedna z pierwszych do lekarza, bo zależało mi na dobrze dobranych zabiegach. Oczywiście byłam jedną z pierwszych do lekarza ale na drugą zmianę więc nie było już tego co być powinno. To sanatorium o którym piszę było z NFZ na które czekałam 23 miesiące co więc będzie z ZUS? Bóg raczy wiedzieć, na pewno nie lepiej. Zdaję sobie sprawę, że skierują mnie do sanatorium abym nie ubiegała się o rentę, takie właśnie są procedury, ale jeśli dostanę jak poprzednim razem zabiegi nieodpowiednie, takie które nic mi nie pomogą to będę jednak zmuszona starać się o rehabilitację rentową na rok.poznanianka pisze:Wiem że można być nie zadowolonym ,,,znam to z autopsji ale Zusowi to nie przeszkadza że na zabiegi w nie których ośrodkach musisz dochodzić ,,a i zabiegi wykonywane są do duszy i na hm,,,odczepnego ,,,Nic na to nie poradzimy ,,,A że pokażesz orzeczenie o niepełnosprawności to ci nie zaszkodzi ,,a ni nie pomoże ,,,To że chorujesz a nie chcesz starać sie o rentę to nie znaczy że nie wyślą cie do sanatorium na cudowne uzdrowienie ...Zresztą nie ma co gdybać ,,,,będzie dobrze ,,,trzymam kciuki aby wszystko sie udało ,,,daj znać ,,,po wszystkim ...Pozdrawiam ,,,B,,,,
-
forumowicz
-
Rachel
- Przyjaciel forum