Droga Serendiypity piszesz do jednego worka wrzucają wszystkich (jak to możliwe) . Więc jak ma to się odbywać ,może masz jakiś pomysł na zmianę . Jeśli na wniosku są napisane choroby i ich przebieg oraz wskazanie do sanatorium ( do tego dokumentacja) to co jeszcze. każdy ma prawo skladać i nie od niego zależy czy NFZ przyzna czy nie sanatorium . Proponuję (żart) Emeryci i Renciści jadą tylko jak zwolnią miejsca ludzie czynni zawodowo (pracujący) .Niepracujący w ogóle mają zakaz składania i wyjazdu . itd. .... Dodam ,ze nigdy nie byłem z NFZ w sanatorium i pewnie nie będę . Moje składki też szły na NFZ i idą dalej . Piszesz ,że zrobiła się jazda ale przeczytaj swój post i jeden i drugi i oceń obiektywnie . Każdy bez wyjatku również Ty i Ja mamy prawo ubiegać się o sanatorium .Okres wyczekiwania jest tak długi bo coraz więcej ludzi korzysta a miejsc nie przybywa. Dochodzą goście komercyjni z zagranicy ,pełnopłatni. Nie denerwuj się i nie oburzaj (na to co piszę) Pewnie pieniędzy też sanatoria dostają mniej bo znajac system lecznictwa to wszędzie ich brakuje i będzie brakować. Na koniec to myślę ,że zdarzają się osoby gdzie (rzadko) wyjazd do sanatorium traktuja jako zerwanie z łańcucha i hulaj dusza ( od Żony,Męża) Pozdrawiam Ciebie i Marię777 i wszystkich Forumowiczów . Nie przywykłem do naskakiwania na nikogo na Forum ,jedyne co to mogę się z kimś nie zgadzać i to napisać w sposób taktowny i kulturalny Pozdrawiamserendipity pisze:No, jest takie przysłowie: uderz w stół itd:)
Ludzie, chodzi mi o to, że nfz wrzuca wszystkich do jednego worka w oczekiwaniu na sanatorium, a to czy ktoś bardziej w danym momencie potrzebuje rehabilitacji, czy jest bardziej chory, czy mniej, wg nfz przecież nie ma znaczenia, bo każdy czeka tak samo długo, prawda? Dlatego zupełnie nie rozumiem tej dyskusji~)
Jakie zaświadczenie od lekarza na jedynkę?
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
Re: Jakie zaświadczenie od lekarza na jedynkę?
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 36 razy
Wiec po co się denerwować ? U nas w kraju wszystko jest od d...strony....nie tylko przepisy dotyczące wyjazdów do sanatorium
No to jakie zaświadczenie trzeba mieć do sanatorium aby mieć tą jedynkę bo ja już zgłupiałam
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 36 razy
No ale przecież mogę wiedzieć jakie to zaświadczenie trzeba mieć na ta jedynkę
- Princi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 8 razy
-
forumowicz
- Princi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 8 razy
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Druga grupa wyjeżdżających szybciej to przypadki pilne.Sprawdź sobie w zarządzeniu Ministra Zdrowia kto się na nie kwalifikuje,nie będę przytaczać tutaj ustaw.(ustawa z 26 września 2005 roku). Ci kwalifikowani są w miarę szybko,czasem nawet bezpośrednio z oddziału szpitalnego.
A że chętnych na wyjazdy jest bardzo dużo to jest tak jak jest.....kolejki są niestety długie.
Moim zdaniem tendencja jest coraz bardziej dążąca do pełnopłatnych pobytów profilaktycznych i zwiększanie ilości umów szpitalnych.
Kiedyś mieliśmy FWP i dopłaty....to już historia,wczasy tylko pełnopłatne.I w kwestii sanatoriów może stać się podobnie
I już tak na marginesie,ciekawy jak spojrzysz na zagadnienie jak będziesz emerytką? A kiedyś zapewniam Ciebie to się stanie,nawet jeżeli dziś uważasz,ze jest to niemożliwe i Ty nigdy stara nie będziesz