Jakie zaświadczenie od lekarza na jedynkę?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Jakie zaświadczenie od lekarza na jedynkę?

Post autor: sztani »

serendipity pisze:No, jest takie przysłowie: uderz w stół itd:)
Ludzie, chodzi mi o to, że nfz wrzuca wszystkich do jednego worka w oczekiwaniu na sanatorium, a to czy ktoś bardziej w danym momencie potrzebuje rehabilitacji, czy jest bardziej chory, czy mniej, wg nfz przecież nie ma znaczenia, bo każdy czeka tak samo długo, prawda? Dlatego zupełnie nie rozumiem tej dyskusji~)
Droga Serendiypity piszesz do jednego worka wrzucają wszystkich (jak to możliwe) . Więc jak ma to się odbywać ,może masz jakiś pomysł na zmianę . Jeśli na wniosku są napisane choroby i ich przebieg oraz wskazanie do sanatorium ( do tego dokumentacja) to co jeszcze. każdy ma prawo skladać i nie od niego zależy czy NFZ przyzna czy nie sanatorium . Proponuję (żart) Emeryci i Renciści jadą tylko jak zwolnią miejsca ludzie czynni zawodowo (pracujący) .Niepracujący w ogóle mają zakaz składania i wyjazdu . itd. .... Dodam ,ze nigdy nie byłem z NFZ w sanatorium i pewnie nie będę . Moje składki też szły na NFZ i idą dalej . Piszesz ,że zrobiła się jazda ale przeczytaj swój post i jeden i drugi i oceń obiektywnie . Każdy bez wyjatku również Ty i Ja mamy prawo ubiegać się o sanatorium .Okres wyczekiwania jest tak długi bo coraz więcej ludzi korzysta a miejsc nie przybywa. Dochodzą goście komercyjni z zagranicy ,pełnopłatni. Nie denerwuj się i nie oburzaj (na to co piszę) Pewnie pieniędzy też sanatoria dostają mniej bo znajac system lecznictwa to wszędzie ich brakuje i będzie brakować. Na koniec to myślę ,że zdarzają się osoby gdzie (rzadko) wyjazd do sanatorium traktuja jako zerwanie z łańcucha i hulaj dusza ( od Żony,Męża) Pozdrawiam Ciebie i Marię777 i wszystkich Forumowiczów . Nie przywykłem do naskakiwania na nikogo na Forum ,jedyne co to mogę się z kimś nie zgadzać i to napisać w sposób taktowny i kulturalny Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Może powinno odbywać się w NFZ badanie osoby jadącej ,tak ze trzy tygodnie przed wyjazdem i lekarz miałby prawo zdecydować kto bardziej chory a kto nie i odrzucić. Wszak dwa lata oczekiwania to dlugi okres ,czasami ktoś może nie dotrwać lub bardziej podupaść na zdrowiu. oczywiście to żart . Będzie swoista selekcja tylko znowu pieniądze na dodatkowego lekarza och ten NFZ i nasze składki. :lol: :lol: :lol: Ten tekst proszę czytać z przymrużeniem oka . ;) ;) ;) ;)
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: Sloneczko »

Nie ma sprawiedliwości na tym świecie i każdy chyba o tym wie. Po drugie sami sobie zgotowaliśmy taki los, że tak nas nasze państwo traktuje i każdy robi co chce.....
Wiec po co się denerwować ? U nas w kraju wszystko jest od d...strony....nie tylko przepisy dotyczące wyjazdów do sanatorium ;)
No to jakie zaświadczenie trzeba mieć do sanatorium aby mieć tą jedynkę bo ja już zgłupiałam :?: :?: :o :shock:
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Słoneczko a po co Ci jedynka? Wszak Ty rozrywkowa dziewczyna jesteś i nie sądzę żebyś wytrzymała 3 tygodnie bez sąsiadki na łóżku obok :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: Sloneczko »

Nooooo Nikuś :kwiat: masz rację, nie lubię się nudzić i kocham ludzi ;) .
No ale przecież mogę wiedzieć jakie to zaświadczenie trzeba mieć na ta jedynkę :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 8 razy

Post autor: Princi »

Słoneczko rozumiem Ciebie w całej rozciągłości :) ;) i ośmielę się stwierdzić,że nie tylko możesz wiedzieć.....Ty nawet musisz ;) :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Cytuję :.......bo każdy czeka tak samo długo, prawda? Dlatego zupełnie nie rozumiem tej dyskusji~)........Z tym czekaniem to też nie koniecznie jest tak samo :roll: Jak byśmy czekali tak samo długo to ja jechała bym po 15-18 miesiącach a nie czekała prawie 30 :shock: Przecież nie będę miała pretensji do kuracjusza , mogę mu tylko pogratulować :D A czy będę miała zaświadczenie na jedynkę czy też nie , to i tak nie wyjadę wcześniej .System jest do du......y i nic tu nasza dysputa nie pomoże .Jedna Polska , wszyscy płacą składki zdrowotne czy pracujący czy też Ci już na garnuszku ZUS a zróżnicowanie ogromne .To samo ze standardami pobytu i można by jeszcze wiele pisać .....a czy to coś zmieni :roll: No chyba tylko stan naszego zdrowia , bo stres , nerwy .Wymieniajmy się doświadczeniami , doradzajmy sobie ale nie uczmy cwaniactwa......Mnie bardziej się nie podoba to że tą jedynkę szybciej dostanie osoba obrotna niż naprawdę potrzebująca :( I tu już gubimy nasze współczucie ......"byle mnie było lepiej" i jest OK !
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 8 razy

Post autor: Princi »

jeżeli komuś ta jedynka jest potrzebna to niech ją dostanie :kwiat: ja prawie całymi dniami siedzę sama w domu :roll: jak jestem w sanatorium to chciałabym wieczorem mieć do kogo gębę otworzyć :kwiat: chociaż raz trafiła mi się współspaczka która powinna mieszkać w jedynce :? dla mnie ten pobyt był koszmarem :roll:
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

Osobiście też nie chciałabym jedynki, ale podczas mojego pobytu w sanatorium była pani która całą noc chodziła po pokoju nie pozwalając odpocząć współlokatorkom. W takim przypadku jedynka jak najbardziej wskazana. Drugą sprawą jest to, że zwykle tych jedynek jest za mało. A moim zdaniem każdy powinien mieć wybór czy chce mieszkać sam, czy w towarzystwie. Niestety u nas jeszcze długa droga do takich luksusów. :roll:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Serendipity,nie każdy czeka tak samo długo.Sanatoryjne leczenie uzdrowiskowe jest profilaktyką leczenia czyli tzw przypadki stabilne i tutaj worek jest jeden i chyba żadna różnica,czy ktoś jest czynny zawodowo,czy nie.
Druga grupa wyjeżdżających szybciej to przypadki pilne.Sprawdź sobie w zarządzeniu Ministra Zdrowia kto się na nie kwalifikuje,nie będę przytaczać tutaj ustaw.(ustawa z 26 września 2005 roku). Ci kwalifikowani są w miarę szybko,czasem nawet bezpośrednio z oddziału szpitalnego.
A że chętnych na wyjazdy jest bardzo dużo to jest tak jak jest.....kolejki są niestety długie.
Moim zdaniem tendencja jest coraz bardziej dążąca do pełnopłatnych pobytów profilaktycznych i zwiększanie ilości umów szpitalnych.
Kiedyś mieliśmy FWP i dopłaty....to już historia,wczasy tylko pełnopłatne.I w kwestii sanatoriów może stać się podobnie :D
I już tak na marginesie,ciekawy jak spojrzysz na zagadnienie jak będziesz emerytką? A kiedyś zapewniam Ciebie to się stanie,nawet jeżeli dziś uważasz,ze jest to niemożliwe i Ty nigdy stara nie będziesz ;) :D :D :D
Zablokowany