Komercjuszek

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Re: Komercjuszek

Post autor: Adela »

Jezdziłam i prywatnie i z NFZ i zgadzam się z Sinobrodym. Nie czułam się gorzej czy lepiej jedząc na inną zmianę .Natomiast zawsze czułam się gorzej jeśli personel był opryskliwy i to bez względu na to jakiego rodzaju był to pobyt.
Ośrodki będą przyjmować jednych i drugich gości i nie ma w tym nic dziwnego ani złego.
Nie jestem pewna,jak funkcjonuje system rozliczeń z Funduszem ale nie są to jednak takie same pieniądze Darku.
Mając lepsze obłożenie,więcej pieniędzy,ośrodki mogą przeprowadzać remonty,kupować nowy sprzęt rehabilitacyjny itp.
Nie ma co się obrażać na nieco inne pokoje czy jedzenie gości prywatnych,z tym,że zwykła kultura wymaga,aby nie podkreślać tych różnic.
To fachowość i umiejętność zarządzania powoduje,że jedne ośrodki są dobre a inne nie.
Za te same pieniądze z NFZ jedni potrafią prowadzić ośrodki miłe,czyste z fachowym personelem,a w innych .....sami wiecie.
To zawsze jest wina właściciela czy osoby zarządzającej jeśli jest brudno,meble się rozwalają lub są zle dobrane (za niskie lub złej jakości łóżka i fotele,za małe szafy,brak półek )nędzne jedzenie czy kiepski,nieuprzejmy personel.
W NFZ i ZUS powinni na to zwracać baczną uwagę,wydają wszakże publiczne pieniądze,ale:
po 1.w naszym kraju ciągle jeszcze nie ma szacunku dla publicznych pieniędzy,
po 2.nie mam pojęcia jakie są kryteria oceny ośrodków (a powinny być precyzyjne,gość prywatny" głosuje nogami" a kuracjusz nie ma wyboru)
po 3.zupełnie nie funkcjonuje system skarg
A my faktycznie nie powinniśmy się godzić na wszystko,ale........patrz p.3
A już na zakończenie :) uważam,że i tak jest lepiej niż było ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Sinobrody, ale skąd stwierdzenie,ze ktoś jest tu wściekły na komercję? :shock:
Ja nie mam nic do komercji jako takiej, ale uważam,ze w wielu sanatoriach kuracjusz traktowany jest jako zło konieczne. Podobnie jest w szpitalach, przychodniach.
Ale są tez takie, gdzie standard usług jest NORMALNY, pracownicy wykonują swoja pracę bez nadąsania, jedzenie jest urozmaicone i ładnie podane. Przecież ja nie oczekuję cudów... Normalności tylko.
Dlaczego mam o tym nie mówić? Po to,żeby utwierdzać innych,ze złe sanatorium jest ok?
forumowicz

No ale ok- moze nie mam tak bogatych doświadczeń jak Wy- pierwszy raz byłam w sanatorium 2 lata temu :)
forumowicz

AgaC pisze:... zazwyczaj mówię to co myślę. I dobrze mi z tym :)
Oj, oj...
Gdybym ja zazwyczaj mówił, to co myślę, byłoby znaczniej śmieszniej niż u ciebie. Zapewniam ;)
forumowicz

Mów, jeżeli masz ochotę :)
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Post autor: sinobrody »

W NFZ i ZUS powinni na to zwracać baczną uwagę,wydają wszakże publiczne pieniądze,ale:
po 1.w naszym kraju ciągle jeszcze nie ma szacunku dla publicznych pieniędzy,
adela, masz całkowitą rację. Tylko co z tego??? A no nic.

po 3.zupełnie nie funkcjonuje system skarg
Pisałem kiedyś, ale przypomnę w skrócie.

Gdy złożyłem skargę do swojego NFZ to pani mi odpowiedziała:
„sanatorium podlega takiemu, a takiemu NFZ i tam należy kierować skargę”.

Gdy zapytałem o przelewane pieniądze za kuracjuszem to również otrzymałem „bardzo wyczerpującą informację”:
Przelewamy pieniążki i dalej… to już nie nasza sprawa jak sanatorium je wykorzystuje…???

Tak więc moi drodzy macie odpowiedź dlaczego jest jak jest.
Awatar użytkownika
brrrelok
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2013 23:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: brrrelok »

adela pisze:Nie jestem pewna,jak funkcjonuje system rozliczeń z Funduszem ale nie są to jednak takie same pieniądze Darku.
Tu się mylisz bo są to porównywalne pieniądze, teraz przykład z mojego ostatniego leczenia:
zapłaciłem za pobyt 609, NFZ przelał 1386 (moich pieniędzy bo przecież składkowych), do tego dolicz TV 70, klimatyczne 74, internet 50, parking 80 co daje razem kwotę 2269 PLN. Do tego ewentualna wymiana ręczników i pościeli. Komercyjny zapłaci za pobyt 150 x 21 = 3150 - w tej kwocie ma wszystko łącznie z lepszym (czytaj droższym) pokojem, oraz bagatszym menu. Biorąc wszystko pod uwagę widać że różnica wcale nie jest taka wielka
Awatar użytkownika
Maria777
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 lip 2014 17:38
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Maria777 »

brrrelok pisze:
adela pisze:Nie jestem pewna,jak funkcjonuje system rozliczeń z Funduszem ale nie są to jednak takie same pieniądze Darku.
Tu się mylisz bo są to porównywalne pieniądze, teraz przykład z mojego ostatniego leczenia:
zapłaciłem za pobyt 609, NFZ przelał 1386 (moich pieniędzy bo przecież składkowych), do tego dolicz TV 70, klimatyczne 74, internet 50, parking 80 co daje razem kwotę 2269 PLN. Do tego ewentualna wymiana ręczników i pościeli. Komercyjny zapłaci za pobyt 150 x 21 = 3150 - w tej kwocie ma wszystko łącznie z lepszym (czytaj droższym) pokojem, oraz bagatszym menu. Biorąc wszystko pod uwagę widać że różnica wcale nie jest taka wielka
Przepraszam, że się wtrącę, ale ostatnio koleżanka szukała czegoś na pobyt komercyjny nad morzem i najtaniej znalazła po 184 zł od osoby - w tym tylko 3 zabiegi. Za 21 dni trzeba zapłacić 3864 zł i oczywiście dokupić jeszcze co najmniej 2 zabiegi dziennie (około 15 zł za jeden) - za 21 dni 630 zł. Podróż około 200 zł. I sumując to wszystko razem oraz doliczając tzw. kieszonkowe na różne zachcianki należy mieć około 5 tys. zł. I to nie w super nowoczesnym budynku tylko w starym z lat 80-tych. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Nie powinienem już tu nic pisać-bo jak zwykle nie będę miał racji-nie zależy mi na tym abym ją miał :!: i zapewne będę się mylił-jak większość tu piszących-oczywiście z pewnymi wyjątkami :!: nie wiem stąd takie a nie inne kwoty i wiadomości ile to przelewa za nasz pobyt ZUS czy NFZ :!: Reasumując,wyciągam taki oto wniosek-wystąpić o skierowaniem do NFZ,poczekać na przydział-po czym zwrócić go i zażądać zwrotu kwoty która miała być za nas wpłacona-a ośrodek wybrać sobie samemu-taki wypasiony :!: zapewne wyciągnąłem błędne wnioski z tego co piszą bardzo dobrze poinformowani i nieomylni autorzy wpisów-cóż nie dość że stary tetryk to jeszcze złośliwy-ale umiem liczyć i w związku z tym liczę na.....siebie :!: :!: :!: Andrzej
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2015 20:12
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Alicja1691 »

andrzej1955 pisze: nie wiem stąd takie a nie inne kwoty i wiadomości ile to przelewa za nasz pobyt ZUS czy NFZ
Andrzeju takie informacje masz na swoim koncie ZIP
Zablokowany