Choroba alkoholowa

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
forumowicz

Re: Choroba alkoholowa

Post autor: forumowicz »

Medi dzięki że to sprostowałaś :kwiat: O dziedziczeniu krążą przeróżne głosy i nikt tak do końca pewnie nie ma racji ,tutaj nie ma reguł.A to że ci dwaj ludzie popadli w nałóg ... takie ich przeznaczenie.
Medi wszystko co było dla mnie najważniejsze to właśnie odbudowa rodziny .Choć być może moi synowie nie pamiętają mnie pijanego - starszy miał wtedy 3 lata-to cieszę się że przez całą swoją młodość nie musieli przeżywać koszmaru i widoku upodlonego przez alkohol ojca.
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2015 14:34
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Maria K »

Janusz masz wielkie szczęście, że udało ci się zerwać z nałogiem ,kiedy dzieci były jeszcze małe.
Dzieci które całe dzieciństwo widzą tatę pijanego,jak dorosną ,albo nie tkną alkoholu,albo popadają w nałóg same lub wiążą się z alkoholikiem.
Córki wybierają mężów podobnych do ojców,synowie szukają żon które zastąpią im matkę.
Ja byłam nałogową palaczką,moje córki nienawidzą papierosów,same nie palą i każdy kandydat na męża musiał przestać palić,a wszyscy moi zięciowie wcześniej palili.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Temat, jakże bliski dla wielu z nas. Można byłoby napisać że wszystkiemu winne są dzisiejsze czasy. Ale nie jest tak do końca. Wiele czynników i okoliczności ma wpływ na to czy wpadniemy w tę chorobę. Straciłam kilka osób z najbliższej rodziny..... niestety bezpowrotnie. Dlaczego ?.... bo w czas nie dostali pomocy?, bo odrzucali tę pomoc ?, bo geny były silniejsze? czy może dlatego że w tym stanie ZAPOMINALI? Nie znam odpowiedzi, jednak wiem że trzeba być czujnym, tak wobec siebie jak i najbliższych, i nie twierdzić że ma się kontrolę nad swoim piciem. Jeśli będziemy pewni siebie.... przepadliśmy. Trzeba umieć powiedzieć STOP. Oby we właściwym momencie.
forumowicz

Nie pić i tyle. Nie zaczynać pić. Nie dawać przykładów picia alkoholu nikomu: rodzinie, znajomym, podwładnym. Przestać bajdurzyć, że wóda jest dla ludzi itp. Nie pić i już - po sprawie.
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 8 razy

Post autor: Princi »

Przepraszam ......a ci przy kości to może mają nie jeść :roll: :?:
forumowicz

Princi pisze:Przepraszam ......a ci przy kości to może mają nie jeść :roll: :?:
Trochę nie na temat piszesz, nie?
Ale jeśli już, to nie pasuje zrównywać kochanki z żoną (tak mi się na myśl wcisnęło) :lol:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Też nałóg :? Jak ktoś potrafi zjeść wszystko co ma w lodówce i ...potem dzieciska do szkoły idą głodne to też niefajnie nie :?: :twisted: A przecież jedzenie jest potrzebne by żyć ,alkohol czasami też jest bardzo potrzebny ...mnie raz w życiu był potrzebny i zjawił się dobry braciszek z połóweczką i wypiliśmy ją we dwoje ,pogadaliśmy sobie ,powspominaliśmy sobie i ...kozetka u psychoanalityka stała się niepotrzebna . :P Uzależnienie to całkiem inna bajka niż wypicie pół literka Kaowiec :idea: Nie bądź ortodoksem bo fanatyzm jest gorszy od bomby atomowej :geek:
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 8 razy

Post autor: Princi »

Medi coraz bardziej mam ochotę usiąść i porozmawiać z Tobą face to face .......i obowiązkowo z soczkiem :) 8-)
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Ty mazowieckie ja mazowieckie :D nic nie stoi na przeszkodzie co by się spotkać np.w stolycy ;) :D ...No chyba że masz szczerą i nieprzymuszoną ochotę pojechać we wiadomym terminie do Buska :twisted: :twisted: :twisted: Ale z drugiej strony czy ja dam radę do wiadomego terminu wytrzymać z małżem :roll: i nie zwieję tam gdzie pieprz ,tfu ,chciałam powiedzieć "tam gdzie rosną tulipany" :?: :o :o :o
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Medi :kwiat: ja ci zwieję :evil: