Sanatorium ze skierowaniem a godzina 22

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 wrz 2015 20:34
Oddział NFZ: Śląski

Re: Sanatorium ze skierowaniem a godzina 22

Post autor: kropkaem »

medi pisze: Mam wrażenie że należysz do grona matron co to z odpychającym wzrokiem siedzą jak te kury na grzędzie i wszystkim wszystko mają za złe .Gdyby taniec był szkodliwy dla układu kostnego pewnie byłby zakazany w sanatorium ,a oprócz ciała człowiek ma i duszę.Akumulatorków nie naładuję siedząc naburmuszona tylko dostanę nerwicy .Telewizji nie oglądam ,a od zrzędzenia dostaję wysypki .A Ty jak masz tyle kasy że stać Cię na wczasy i drażnią Cię tacy jak ja to ...zamów sobie rehabilitanta do domu ,nie będziesz zmuszona do przebywania z ludźmi którzy chcą śpiewać ,tańczyć ....wrrr.... jak czytam coś takiego to się czuję jak kielczanka :twisted: :twisted: :twisted: Żyj i daj żyć innym

Medi,
To, że mam inne podejście do omawianego tematu, inny pogląd, nie oznacza, że możesz zapominać o kulturze wypowiedzi i szanowaniu kogoś, kto ma odmienne zdanie.
Jeśli konfrontujemy swoje opinie, to rób to proszę w kulturalny sposób, podając konkretne, merytoryczne argumenty, odnoszące się do istoty sprawy, a nie stosuj argumentów personalnych - atakując moją osobę.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 67 razy

Post autor: Suzen »

zielonypomidor pisze: Zastanawiam się gdzie cześć z Was chce chodzić po 22? ...
Szczególnie latem można spacerować,spacerować...albo siedzieć i prowadzić miłą rozmowę. :)
Noce takie są upojne,a słowiki spać nie dają... ;)
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 37 razy

Post autor: Sloneczko »

A ja wolę słuchać porannego śpiewu kosa :D tak przed 5.00 rano ;)
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz

Post autor: medi »

kropkaem pisze: Medi,
To, że mam inne podejście do omawianego tematu, inny pogląd, nie oznacza, że możesz zapominać o kulturze wypowiedzi i szanowaniu kogoś, kto ma odmienne zdanie.
Jeśli konfrontujemy swoje opinie, to rób to proszę w kulturalny sposób, podając konkretne, merytoryczne argumenty, odnoszące się do istoty sprawy, a nie stosuj argumentów personalnych - atakując moją osobę.
Krytykujesz ,gardzisz,wywyższasz się i ...jeszcze piszesz o ...kulturze :?: :o :shock: :shock: :shock: :shock: Żal :evil: :evil:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Kocham wyjazdy róznego rodzaju,do przyjaciół ,w celu zwiedzania różnych zakątków świata,kocham wyjazdy tak po prostu te przed siebie ,daleko od domku.Wyjazd do sanatorium traktuję jak doskonałą sposobność do podreperowania swojego układu kostnego ;) .
Kocham poświęcać czas w sanatorium na dbanie o siebie ,kocham chodzić do kawiarenek na wieczory taneczne ,niezaleznie czy tańczę czy tylko sączę winko ,lub drineczka i słucham muzyki.
Kocham wysokie szpileczki :D kocham się ubrać tak jak sobie wymarzę w kienię ,kocham ludzi tańczących ,lubię patrzeć jak są szczęśliwi ,nie pytam z kim i nie prowadzę kobiecych "dochodzeń"
Kocham wszystko co czyni mnie szczęśliwą .
Moge nawet być o 22 w2 łóżeczku ,ale bywam o 3 nad ranem dopiero ,ponieważ kocham wolność . :D :kwiat:
Jestem szczęśliwą osóbką. :) :kwiat:
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 wrz 2015 20:34

Post autor: kropkaem »

medi pisze:
kropkaem pisze: Medi,
Krytykujesz ,gardzisz,wywyższasz się i ...jeszcze piszesz o ...kulturze :?: :o :shock: :shock: :shock: :shock: Żal :evil: :evil:
Uderz w stół, a nożyce się odezwą...
Nie wdaję się w polemikę z Tobą, a można by tak długo odbijać sobie piłeczkę, ale nie mam zamiaru zaśmiecać wątku... Amen :-)

A żeby było na temat, to podtrzymuję zdanie... godzina 22 odpowiada mi, jestem za, a jeśli będę miała w pokoju towarzyszkę o innym zdaniu i chęciach wojaży, to uszanuję to, nie mam nic przeciwko. Mało tego, oddam jej moje dopołudniowe godziny zabiegów a ja skorzystam po południu. Jak się chce, to się można dogadać :-)

Pozdrawiam..
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

Wszędzie, gdzie przebywamy, obowiązują jakieś regulaminy, przepisy,paragrafy.......W sanatoriach, w naszych miejscach pracy, w szkołach......
Ale czy zawsze są one mądre i zasadne :?: :?
Dla mnie powroty o 22.00 są niezrozumiałe. Rozumiem - cisza nocna! Są ludzie, którzy o tej porze chcą już spać i ja to szanuję. Ale co złego jest w późniejszym powrocie do sanatorium w sposób kulturalny, cichy :?: :?:
Przeczytałam Wasze wpisy i przyznam, że nie wszystkie mnie przekonują :(
W tym roku byłam w sanatorium na przełomie czerwca i lipca. Wieczory były długie, ciepłe i bardzo klimatyczne ;)
O 22.00 było jeszcze jasno i aż żal było wracać do budynku. Ale wracaliśmy, bo nie dało "przebić się przez beton". Wielu z nas chciało po prostu posiedzieć przed budynkiem, na powietrzu, tym bardziej, że byliśmy w samym środku przepięknego parku.
Ale dyżurna pielęgniarka dzięki temu miała święty spokój i mogła spokojnie spać :roll:
I niech nikt nie mówi, że tu chodzi o dobro kuracjusza :lol: :lol: Bo jak ma się mu coś stać, to może stać się o 21.55.
Oczywiście nie należy niczego nadużywać. Nikt nie myśli o powrotach nad ranem. Ale co byłoby złego w spokojnym powrocie o 22.30 lub o 23.00? Przecież w sanatoriach są dorośli ludzie ( fakt czasem dostają małpiego rozumu :? , ale nie można wszystkich pod jedną kreskę ustawiać).
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Kiedyś w czasie mojego pobytu w Kudowie upały dochodziły do trzydziestu kilku stopni.Kto zna miejsce wie,że nie ma tam nawet małego strumyczka i upały są dość uciążliwe.Mądre pielęgniarki właśnie o 22 otwierały drzwi na całą szerokość i proponowały wyjście na spacer.Zawałowcy,sercowcy i tym podobni,a tam ten profil się leczy w końcu mieli możliwość odetchnąć na powietrzu.Można? Można.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Zastanawia Mnie .
DLACZEGO godzina 22 dotyczy polskich kuracjuszy ???

Zdarza mi się bywać w sanatoriach gdzie prócz kuracjuszy z NFZ, ZUS czy prywatnych osób są i tzw zorganizowane grupy cudzoziemców.

Dlaczego ponowie pytanie DLACZEGO w Kołobrzegu przepis i Sprawdzanie dotyczy Nas Polaków.

W tym roku pewien jegomość "Zasłabł " na fotelach w pewnym sanatorium na tzw widoku publicznym wszyscy obok niego przechodzili.
Ulało mu się..

Około 21,30 na żądanie czy też na uwagę KOGOŚ PRACOWNIKOWI Recepcji Pana odtransportowano do pokoju , Pani sprzątaczka usunęła dowody .
Na kolejny dzień Pan ponownie doprowadził się do stanu ..NIE UŻYWALNOŚCI
OK

On płacił w euro.
A czy Moje lub Tobie pieniądze nie są dobre dla...

Każdy z Nas czeka 2-3 lata aż otrzyma VOUCHER na pobyt w sanatorium ,który sobie sami opłacamy..latami( płacąc z e stosunku pracy ,renty ,emerytur na Składki zdrowotne )
Ten Voucher kosztuje od 1 600 do 2 000 złotych -Tyle za pobyt płaci NFZ Sprawdzaliśmy kiedyś wszyscy w ZiP-ie
Gdy docieramy do bram Sanatorium na dzień dobry płacimy za dopłatę do pokoju , TV , Leżak ,Żelazko,Czajnik i KLIMATYCZNE plus nieraz inny nie wykazane płatności
Dopłacamy średnio 500 do 1 000 złotych

Koszt łączny pobytu za 21 dni to od 2 100 do 3 000 złotych czyli 1 osobodzień od 100 do 145 złotych

Zaraz ktoś powie ,że koszt pobyt w sanatorium to kwota od 150 do 200 złotych
TAK
ale od 10-czerwca do 10 września
W listopadzie czy marcu są promocje osobodzień kosztuje nawet 60-70 złotych Polecam sprawdzić miejscowości nie sanatoryjne

A Nasz koszt bierze się stąd ,że są zniżki za wykupienie całego roku.

Niemcy płacą podobne stawki do NAS i w tym mają TO ZA CO MY PŁACIMY ..Nawet Niemieckojęzyczny C-Plus bo gdyby płacili więcej BYLI BY >>FRAJERAMI.
Oni są Świętymi Krowami ..My plebsem za darmochę jak określiła to kiedyś Pewna Pani..Kelnerka kilka lat temu .

Ja zdaję sobie sprawę ,że jedziemy do sanatorium podregulować swe wątłe ZDROWIE , ale na miły BÓG nie popadajmy w skrajność .

Kilaka lat temu byłem kolejny raz w Kołobrzegu w lipcu godz 22 -Kuracjusze w pokojach a alejką spaceruje grupka obozowa wśród nich ..wnuczka Mojej Sąsiadki
Babcia w pokoju bo 22 a wnuczka lat 12-14 udaje się na wieczorny spacer wraz z grupą nad morze.

Ile było skeczów dotyczących tego zdarzenia.

I już na marginesie

Zabawy taneczne w ośrodkach są do 21,45 .
My zawsze będąc w sanatoriach trafiamy na towarzystwo z innego obiektu Taki pech
Po tańcach szybko odprowadzamy i powrót lub taxi ,które jest ZAWSZE za drogie i te dowody wzięczności..
Ile razy za otwarcie drzwi Sanatorium juz po 22,15 w kolejnym dniu były DOWODY WDZIECZNOSCI ..czekoladki , Kawa a i wina musujące bo Pani Pan Byli uprzejmi i NIE DONIESLI ..Pielęgniarce

Ja kilak razy w Busku miałem pecha ZAWSZE recepcjonistka donosiła Pielęgniarce i Zawsze było IRONICZNE PYTANIE czy nie za PÓŹNO
Zawsze odpowiadałem ,że MOCNO trzymała a u Pani NIE MAM SZANS :lol:
Była Nawet rozmowa wychowawcza z Lekarzem
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Bo my nie skarżymy się, nie egzekwujemy swoich prawa.Jeden raz podczas pobytu sanatoryjnego zwróciłam uwagę lekarzowi dlaczego nas lekceważy i spóżnił się prawie 2 godziny a my jak te baranki stoimy i czekamy na niego na korytarzu bez krzeseł.Wszyscy kuracjusze byli na mnie wściekli bo zdenerwowałam jaśnie pana doktora/było to w sanatorium ZUS/ i może spojrzy krzywym okiem na pacjenta.Miałam nauczke i teraz dbam tylko o siebie i egzekwuje tylko to co dotyczy mojej osoby :lol: :lol: czyli prosze o te zabiegi, które ja uważam ze mi pomagają, a jak nie moge ich dostać albo zamienić to po prostu nie korzystam z tych zabiegów i np lece wtedy pobiegać i mam wiecej korzyssci.A jak lekarz sie spóznie to nie czekam w kolejce tylko tez ide na spacer i przychodze wtedy kiedy kolejka przejdzie.Teraz czeka mnie bój bo jadę w styczniu do sanatorium ZUS i chce mieć jedynkę,bo chce wypocząc, bo lubie w nocy poczytać w świetle, o 6 rano zawsze lece troche pobiegać i druga osoba w pokoju mogłaby sie czuć niekomfortowo w moim towarzystwie, bo ja będę budzić w nocy i ona nie wypocznie :lol: :lol: :lol:
Zablokowany