Kołobrzeg Etna - Weneda

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Fiona1
Na forum od: 06 cze 2012 14:40

Re: Kołobrzeg Etna - Weneda

Post autor: Fiona1 »

To i ja podzielę się moimi spostrzeżeniami z pobytu w Wenedzie.
W sanatorium bylam w maju. Rehabilitują się tam 2 grupy chorych - na narządy ruchu i od tego roku grupa amazonek, do których należę no i oczywiści komercja czyli Niemcy ( ale to juz inna bajka).Warunku zakwaterowania są dobre, wyżywienie także. Śniadania i kolacje bardzo monotonne ale nie ma co kaprysić. Jedzenia starczało. Amazonki miały osobą stołówkę i sympatyczny kelner donosił nam np dodatkowe porcje surówek( och gdyby dowiedział się o tym p. dr to bylaby afera). Obiekt położony blisko morza. I na tym mogłabym zakończyć moje ochy i achy.
Rehabilitacja amazonek to totalna porażka i kpina ze schorowanych kobiet:shock: Bardzo malo zabiegów, ja miałam ich AŻ 3 na 24 dniowy pobyt( codziennie gimnastyka grupowa - 15 min., co drugi dzień marsz z kijkami i 4 masaże odcinka lędźwiowego kręgosłupa). Po niemilej rozmowie z p. dyrektor dodano mi 2 w 3 tygodniu pobytu ( wirówka na ręce i gimnastyka indywidualna). O masażu limfatycznym, który u nas jest podstawowym zabiegiem mozna było pomarzyć bo mialy go tylko nieliczne osoby. A i to czy sie zapisany masaż dostalo nie bylo pewne i raz zapisane masaże odbierano i dawano dodatkowo osobie, która już takowy brała, a wcale obrzęku wiekszego nie miała. Basen solanowy , który w naszym wypadku jest przeciwwskazniem ( 20 min.) Inhalacji z lekiem na astmę nie mozna bylo przeforsować. A po co mi inhalacje jest przecież morze :o Rozmowy z psychologiem totalna porazka. Dziewczyna , ktora na codzień jest psychologiem w szkole :shock: próbowała z nami rozmawiać z bardzo mizernym skutkiem. Zupelnie nie przygotowana do rozmów z osobami chorymi na nowotwór.Dla statystyki rozmowy z psychologiem były? Były. Pani dietetyk ok. Rehabilitantki także- sympatyczne młode osoby.
Niezadowolone byłysmy totalnie z rehabilitacji. Byly z nami osoby, ktore już byly wczesniej na tego typu rehabilitacji w ramach zus-u w innych osrodkach i wiedzialy jak to wyglada za te same pieniadze gdzie indziej. Miały po 8-9 zabiegów, psycholog kliniczny .
Rozmowy z p. dyrektor nic nie dały a jej arogancja wręcz nas jeszcze bardziej zdenerwowała i w efekcie tego w 2 tyg. turnusu napisałysmy skarge do centrali zusu i w 3 tyg. przyjechała kontrola. Pani doktor i dyr. departamenty prewencji rentowej byly oburzone sutuacja jaką zastały. Nasze zarzuty pod adresem rehabilitaci sie w całości potwierdziły, wykryto jeszcze inne nieprawidlowości. Nam co prawda nic już nie pomogło ale może nastepne turnusy bedą miały lepiej.
Bylysmy milo zaskoczone postawa zusu i szybką reakcja. No ale w końcu wydają na rehabilitacje nasze pieniądze i zalezy im na tym aby chory mógł wrócić do pracy a nie iść na rentę. Wniosek z tego nie brać pokornie tylko tego co łaskawie dadzą ale walczyć o swoje.
A na konieć aby podkreslić perfidię jaka panuje w tym pseudo sanatorium to dodam, że w wypisie dopisano mi jeszcze 2 zabiegi, których nie miałam. Na interwencje jednak bylo za późno bo wypis dostalam dopiero jak oddalam klucz i recznik ( jeden na 4 tygodnie)w recepcji z bagażem szlam już na autobus.Najważniejsze aby grała statystyka i tabelki z ilością zabiegów. :shock:

Zgrane towarzystwo ,spacery nad morzem i program kulturalny ( wycieczki - Berlin, Stralsund i występy estradowe) pozwoliły jakoś wytrwać przez te 24 dni.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj Fiona1,opis ostry,oj ostry :lol: Dostało się komuś solidnie.Ktoś tutaj na forum napisał kiedyś ,że ponieważ z ZUS dostajemy wszystko darmo :lol: ,to powinniśmy siedzieć cicho i nie narzekać.Nic nie dostajemy darmo :!: :!: :!: a pacjenci sa tak często traktowani,jakby coś dostali właśnie darmo.Przyzwolenia na takie postawy nie powinno być i słusznie.
Wam dzielne kobietki to psycholog ,nie koniecznie jest potrzebny. ;) :)
Pozdrawiam serdecznie :) :) :) :) :) :)
wiedu
Na forum od: 12 cze 2012 17:26

Post autor: wiedu »

Witam.17 września rozpoczynam turnus rehabilitacyjny z ZUS-u w Wenedzie. Mieszkam w okolicach Krakowa.
Jeśli ktoś z Państwa jedzie w tym samym terminie proszę o kontakt w sprawie ewentualnej wspólnej podróży.
W towarzystwie z reguły milej płynie czas, zwłaszcza że to dosyć długa droga.
Trochę zasmuciły mnie posty, które poczytam.Nie najlepsze opinie o jakości tamtejszych zabiegów i bazy oraz fakt,
że nie ma tam basenu, nie są zachęcające Szczególnie niepokoją mnie braki odnoszące się do moich planów rehabilitacji kręgosłupa.
No cóż wyboru już nie mam. Pozostaje nadzieja, że nie będzie tak źle. Miłe towarzystwo, okolica piękna, spokój i wyciszenie czasami robi więcej niż wystawne posiłki i intensywna gimnastyka.
Pozdrawiam. W.
Awatar użytkownika
lukas385
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 mar 2012 15:54

Post autor: lukas385 »

Witam. Jako, że swój pobyt w Etnie zaczynam za tydzień, a turnus rozpoczyna się 21 czerwca mam do Was Drodzy Kuracjusze dwa pytania :D
1. W Etnie zamelduję się dzień przed rozpoczęciem się turnusu, nocleg mam już zarezerwowany. Czy w takiej sytuacji jest możliwość wybrania sobie pokoju? A jeśli tak, to jakie pokoje polecacie?
2. Jako fana piłki nożnej, interesuje mnie czy w pokojach są telewizory, bo chciałbym obejrzeć Euro do końca? A jeśli telewizory są w niektórych pokojach, to w których?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i oczwiście zaraz po powrocie usiądę do kompa i zrelacjonuje swój podyt. Pozdrawiam i do zobaczenia na kuracyjnym szlaku.
Anusia115
Na forum od: 14 cze 2012 18:39

Post autor: Anusia115 »

Hej Lukas385. Właśnie jestem w Wenedzie i zazdroszczę Ci,że przyjedziesz teraz kiedy mam nadzieję pogoda się wyklaruje. My nie mieliśmy niestety szczęścia :( Co do pokoi,są ustalone z góry i powiem Ci,że chwała temu co je przydziela bo ma jakąś nadprzyrodzoną intuicję :) ja trafiłam na tak cudowne dziewczyny,że nie zamieniłabym na inne. Reszta też musiała być zadowolona bo nie słyszałam żeby ktoś narzekał. Pokoiki fajne,jedzenie ok,baza zabiegowa mogłaby być lepsza.Telewizory są w każdym pokoju więc spokojnie -Euro oglądniesz :). Jak kogoś interesuje w pokoju jest czajnik i szklanki. Nie każdy pokój ma balkon. Jak macie jeszcze jakieś pytania,piszcie. Ps ręczniki trzeba zabrać swoje bo tu dostaniecie tylko jeden na 3 tyg,który służy do zabiegów :( Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
lukas385
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 mar 2012 15:54

Post autor: lukas385 »

Anusia115 pisze:Hej Lukas385. Właśnie jestem w Wenedzie i zazdroszczę Ci,że przyjedziesz teraz kiedy mam nadzieję pogoda się wyklaruje. My nie mieliśmy niestety szczęścia :( Co do pokoi,są ustalone z góry i powiem Ci,że chwała temu co je przydziela bo ma jakąś nadprzyrodzoną intuicję :) ja trafiłam na tak cudowne dziewczyny,że nie zamieniłabym na inne. Reszta też musiała być zadowolona bo nie słyszałam żeby ktoś narzekał. Pokoiki fajne,jedzenie ok,baza zabiegowa mogłaby być lepsza.Telewizory są w każdym pokoju więc spokojnie -Euro oglądniesz :). Jak kogoś interesuje w pokoju jest czajnik i szklanki. Nie każdy pokój ma balkon. Jak macie jeszcze jakieś pytania,piszcie. Ps ręczniki trzeba zabrać swoje bo tu dostaniecie tylko jeden na 3 tyg,który służy do zabiegów :( Pozdrawiam Ania
Dzięku Anusiu za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanko, czy na terenie ośrodka można skorzystać z internetu :?:
Anusia115
Na forum od: 14 cze 2012 18:39

Post autor: Anusia115 »

Wi-Fi jest dostępne tylko w holu kolo recepcji i na balkoniku nad recepcją. Ja mam święty spokój bo mam swojego Play-a i mogę sobie leżeć w łóżeczku i jednocześnie oglądać meczyki (też jestem fanką piłki :) ) pozdrawiam Anusia
wiedu
Na forum od: 12 cze 2012 17:26

Post autor: wiedu »

Witam.17 września rozpoczynam turnus rehabilitacyjny z ZUS-u w Wenedzie. Mieszkam w okolicach Krakowa.
Jeśli ktoś z Państwa jedzie własnym samochodem w tym samym terminie, proszę o kontakt w sprawie ewentualnej wspólnej podróży.
W towarzystwie z reguły milej płynie czas, zwłaszcza że to dosyć długa droga.Oczywiście pokrywam część kosztów podróży.
Chętnie poczytam również opinie o jakości tamtejszych zabiegów i bazy. M. in. interesuje mnie, czy na miejscu jest basen?
Pozdrawiam. W.
wiedu
Nowy Kuracjusz

Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Tojka »

wiedu, przeczytaj doładnie post Fiony1 - napisała od a do z wszystko o wenedzie
Ja dodam swoje spostrzezenia (a patrze raczej krytycznym okiem ;) ) po powrocie
Wyjeżdżam na turnus zusowski od 30 lipca
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam,czytam te Wasze negatywne opinie i jestem w szoku!!!.Ludzie,nie przesadzajcie,ja byłam w Wenedzie trzy razy(11.10-jadę 4 raz)recepcjonistki uprzejme(zwłaszcza Gosia)pokoje spore,czyste,jest tv,czajnik.Zabiegi niczym nie odbiegają od tych w przychodniach rehabilitacyjnych,basen parę metrów dalej w Bałtyku.Jedzenie dobre,mnie wystarczało,panowie dojadali (rybką na mieście).Atmosfera i towarzystwo po dobraniu super!!!.Ja pojadę tam z ogromną przyjemnością.Nowym kuracjuszom serdecznie polecam ten ośrodek. :D :D :D
ODPOWIEDZ