Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
No... ależ mi krew popsuła, aż mnie szyja z tego rozbolała, i bark i lędźwiowy się odezwał i jakoś utykać na prawą nogę zaczęłam i co jeszcze... ach szkoda gadać
Czytam i zastanawiam się .......stawałem przed Lekarzem WERYFIKUJĄCYM zasadność moje absencji chorobowej -przedstawiałem Informacje czy tez wypisy z Kliniki ,Szpitala sprawdził kartoteke i Potwierdzil lub ZANEGOWAL zasadnośc dlugotrwalego leczenia i bylo po sprawie totalny luzik Zero stresu .
Czytam relacje wielu Naszych Forumowiczow i mieli podobnie Byly NAWET zapytania Gdzie życzy Sobie PANI /PAN rechabilitacje , chyba ,ze byli Wszyscy pracownikami NAJEMNYMI ,może ZUS wobec prowadzących dzialalnośc prowadzi INNA POLITYKĘ ?
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
-
forumowicz
KONTROLA
PRAWIDŁOWOŚCI WYKORZYSTYWANIA
ZWOLNIEŃ LEKARSKICH OD PRACY
WYKONYWANA PRZEZ PŁATNIKÓW SKŁADEK
""Szczegółowy tryb i zasady przeprowadzania kontroli wykorzystywania zwolnień
lekarskich od pracy określają przepisy rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z
dnia 27 lipca 1999 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu kontroli prawidłowości
wykorzystywania zwolnień lekarskich od pracy oraz formalnej kontroli zaświadczeń
lekarskich ( Dz. U. nr 65,poz. 743), zwane dalej rozporządzeniem z dnia 27 lipca 1999 r
: "'.Przestrzeganie wskazań lekarskich
Stosowanie przepisów o kontroli prawidłowości wykorzystania zwolnień lekarskich od
pracy budzi w praktyce wiele wątpliwości. Jedna z tych wątpliwości dotyczy sposobu oceny
postępowania niezdolnego do pracy pracownika, gdy w zaświadczeniu lekarskim w polu
„Wskazania lekarskie” wystawionego na druku ZUS ZLA lekarz leczący wpisze cyfrę 2
oznaczającą „ chory może chodzić”.
Adnotacja lekarza wcale nie oznacza, że pracownik w okresie zwolnienia lekarskiego
może wykonywać uciążliwe czynności, a w szczególności, że w okresie tego zwolnienia
może wykonywać pracę (wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 12 listopada 2002 r.
sygn. akt III AUa 3189/01 - Pr. Pracy z 2003 r. nr 10, poz. 43).Taka adnotacja upoważnia
niezdolnego do pracy pracownika do wykonywania zwykłych czynności życia codziennego
takich jak np. udanie się na ewentualne zabiegi, kontrolną wizytę lekarską czy po codzienne
zakupy żywności.
W sytuacji, gdy z ustaleń kontroli wynika, że w okresie orzeczonej niezdolności do
pracy pracownik wykonywał czynności niezbędne dla zaspokojenia podstawowych potrzeb
życiowych, gdyż nie było innych domowników mogących wykonać te czynności (np. zakup
podstawowych artykułów żywnościowych, realizacja recepty na leki) nie można uznać że
pracownik wykorzystywał zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego celem, nawet w przypadku
adnotacji na zwolnieniu lekarskim „Chory powinien leżeć”.
Nie może być także podstawą do pozbawienia prawa do świadczenia fakt wyjazdu na
okres leczenia do rodziny, jeżeli pracownik wskazał pracodawcy miejsce pobytu. ""
Net
-
Rachel
- Przyjaciel forum

http://www.youtube.com/watch?v=wzTSi6tt6Lk
-
forumowicz
-
forumowicz
-
Rachel
- Przyjaciel forum

-
Rachel
- Przyjaciel forum

Tak na prawdę to nie ZUS jest tu winien. On stara sie tylko wykonywać polecenia, wykonywać swoją pracę jak najlepiej. Kto z nas nie chce pracować dobrze? Chyba każdy bo od tego zależą nasze pensje, a oni właśnie pracują na swoje pensje. Gdyby Ci na samej górze traktowali pracowników, w ogóle ludzi po ludzku to ludzie nie musieliby uciekać się do różnego rodzaju sztuczek a tak to powstaje zabawa w kotka i myszkę. Jakby nie patrzeć to ta myszka, czyli człowiek wcześniej czy później zostanie przez kotka zjedzonasmuga pisze:Nie mam dobrej opinii o ZUS i nie pałam do tej instytucji miłością.Ale jak to się mówi każdy kij dwa końce ma.Jak moja firma redukowała zatrudnienie i miały nastąpić zwolnienia gro osób się rozchorowało i to tak porządnieto znaczy długotrwale
Wiadomo że Polak potrafi a i lekarze nie są bez serca więc L-4 posypały się lawinowo co dało efekt kontroli ze strony ZUS i co niektórym zakwestionowano L-4 , a to wiązało się niestety ze zwrotami pobranych pieniążków. Rozumiem jak człowiek jest naprawdę chory to bardzo przeżywa taką kontrole i czuje się jak potencjalny przestępca.Nie ma się co przejmować jeśli mamy dokumentację choroby ,a tam wszystko czarno na białym ,to najlepiej podejść do takiej kontroli na luzie bo stres nigdy nie jest naszemu organizmowi obojętny.Jak jestem w porządku to nikt nie zakwestionuje mojego zwolnienia,a jeśli nawet ,to jak pisali przedmówcy wystarczy odwołanie .Zalecam dużo spokoju,bo czasem nasza postawa też drażni tych specjalistów od uzdrowień.Już tu kiedyś pisaliśmy ile można osiągnąć spokojem i uśmiechem i ile drzwi można tym uśmiechem otworzyć.Ciągle żyjemy w Polsce
a Polska to niestety baaaardzo dziwny kraj
![]()
![]()
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Masz rację Kruszynko. Mogę nie otworzyć drzwi a także furtki mieszkając w domku jednorodzinnym. Wówczas pracownicy ZUS powiadamiają pismem, iż nie udało im się Ciebie skontrolować i wówczas proszą o kontakt w wyznaczonym terminie (masz się do nich zgłosić) lub od razu przystępują do rzeczy czyli kierują do lekarza orzecznika ZUSkruszynka pisze:Czasami takie kontrole są też słodką zemstą ZUS za naszą pretensjonalna postawęKtoś mi bliski był kontrolowany przez ZUS w domu i panie były bardzo miłe ,nawet zachęcały pana do wychodzenia z domu.Przecież może być tak ,że nie otworzysz drzwi nie znając kogoś prawda> ? masz takie prawo i nic tutaj do rzeczy ma legitymacja pani z ZUS w wizjerze .