to najprawdziwsza prawda. A na wyjazd z kolejki czeka się minimum 30 m-cy od daty zarejestrowania wniosku przez NFZAnka_K pisze:Może jestem jak św Tomasz, ale Betina w to co piszesz nie wierzęPo 22 miesiącach jeżeli nigdy nie byłaś??????
Wyjazd ze zwrotów
-
forumowicz
Re: Wyjazd ze zwrotów
- Betina71
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 lut 2016 08:03
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 3
- Betina71
- Super Kuracjusz

Wałkowałam ten temat tutaj na forum...w każdym województwie jest inaczej.W końcu się do mojego NFZ dodzwoniłam i taką informację otrzymałam a starałam się własnie po raz pierwszy o wyjazd do sanatorium. Zwroty po 22 mieś. bez wyjątków,czas oczekiwania min. 30 mieś..Anka_K pisze:Może jestem jak św Tomasz, ale Betina w to co piszesz nie wierzęPo 22 miesiącach jeżeli nigdy nie byłaś??????
Na szczęście balneolog mnie przekwalifikował ze względu na moje schorzenie i stan zdrowia na szpital uzdrowiskowy i jadę niebawem.
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
Gieniu 18 miesięcy jest liczone od ostatniego dnia ostatniego pobytu w sanatorium, ale to,GIENIA pisze:Też tak doczytałam w necie , wcześniej myślałam , ze od daty zarejestrowania . Czyli niedługo będe dzwonić![]()
Czyli praktycznie , jeśli ktoś dawno nie był , bądź jedzie pierwszy raz , może dzwonić o zwrot , zaraz po nadaniu numerka
że ktoś jedzie po raz pierwszy czyli nigdy nie był lub był dawno ( to pojęcie bardzo względne;
dla jednej osoby dawno to 20 lat, a dla innej jeden rok) w żaden sposób nie daje przywileju
dzwonienia po zwrot zaraz po akceptacji wniosku przez lekarza balneologa. Nadal, najczęściej
jest to 18 miesięcy, czasem zdarzało się, że można było próbować po roku, a w Śląskim OW
jak pisze Betina jest jeszcze inaczej - 22 miesiące. W niektórych oddziałach zwrotów
praktycznie nie ma do wydzwonienia bo wyjazd następuje po 14 - 16 miesiącach od złożenia
wniosku. Pod warunkiem, że upłynęło od ostatniego dnia pobytu magiczne 18 miesięcy.
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
- Hana51
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 sty 2015 22:17
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
Wienia
- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
Elu to, że będzie to jej pierwszy wyjazd to w większości oddziałów nie jest argument żeby tak szybko wyjechać,wiesniaczkaela pisze:Prawdą jest że ten sam kraj ale inne obyczaje.Mojej znajomej wydzwoniłam w poprzednim tygodniu zwrot - 20 czerwca wyjazd . Wniosek składała w grudniu 2015 r i dostała przydział ze zwrotów bez problemu bo będzie to jej pierwszy wyjazd z NFZ-tu
ale napisz proszę bardziej konkretnie o miejscowości i ośrodku do którego Twoja znajoma dostała przydział.
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
Sopot po 10 miesiącach , w identycznej sytuacji będąc ale czekałam 18 miesięcy bo składałam w jednej kopertce z prośbą o wspólny wyjazd z moją przyjaciółką która musiała karnie odczekać te miesiące.Dostałyśmy Sopot w maju 2015 ale niestety był to Leśnik
-
kryzny
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 20 sty 2015 09:26
- Staż sanatoryjny: 5
- Betina71
- Super Kuracjusz

W jakim terminie wyjazd do Krynicy?kryzny pisze:Mnie się udało dostać zwrot dla dwóch osób Pierwsza i druga propozycja była do Ustronia( nie chcieliśmy Ustronia czesto tam bywamy prywatnie) Trzecia była do Krynicy Zdroju i z tej okazji skorzystaliśmy Bardzo byliśmy zadowoleni